Ministrul de Externe Bogdan Aurescu afirmă, în mesajul de Ziua Nato, că România a susţinut în permanenţă efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianţei şi este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacităţii NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

,,Cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în România, doresc să reafirm angajamentul ferm al ţării noastre pentru apărarea colectivă şi solidaritatea aliată, precum şi pentru  o relaţie transatlantică puternică, inclusiv pentru o cooperare aprofundată între NATO şi Uniunea Europeană în domeniul securităţii şi al apărării. România a susţinut în permanenţă efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianţei şi este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacităţii NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente şi viitoare, inclusiv prin contribuţia pe care o aduce eforturilor de sporire a rezilienţei, prin intermediul iniţiativei de înfiinţare şi găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. De asemenea, România sprijină activ procesul de reflecţie strategică NATO 2030 coordonat de Secretarul General la NATO, proces menit să consolideze dimensiunea politică a Alianţei, să cristalizeze o viziune a viitorului NATO şi să conducă, în cele din urmă, la elaborarea unui nou Concept Strategic", a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 4 aprilie 2021, a Zilei NATO în România.

”În 2021 aniversăm 72 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice şi 17 ani de la aderarea României la structurile aliate, perioadă în care ţara noastră a depus eforturi susţinute şi a demonstrat voinţa şi capacitatea de a contribui concret şi relevant la consolidarea NATO, cea mai de succes alianţă politico-militară din istorie, garantul securităţii euro-atlantice. Ţara noastră participă la misiunile şi operaţiile aliate, la măsurile de consolidare a descurajării şi apărării pe Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, şi găzduieşte pe teritoriul său structuri multinaţionale aliate. Astfel, prin acţiunea sa, România contribuie în mod activ la apărarea teritoriilor şi cetăţenilor tuturor statelor membre NATO. De asemenea, contribuţiile semnificative şi de durată ale ţării noastre la eforturile de creştere a rezilienţei şi de sporire a capacităţilor de apărare ale partenerilor, în special cei din Vecinătatea Estică, sunt dovezi în plus că România îşi îndeplineşte consecvent, fără ezitare angajamentele de aliat responsabil”, conform MAE.

Totodată, în condiţiile actuale generate de pandemia de COVID-19, MAE salută în mod deosebit solidaritatea demonstrată la nivelul NATO atât între aliaţi, cât şi în raport cu partenerii, confirmată prin acţiuni concrete de asistenţă în domeniul medical. 

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă recunoştinţa pentru eforturile susţinute ale militarilor, diplomaţilor şi tuturor celor care, prin dedicare şi profesionalism, au contribuit la promovarea şi realizarea intereselor de securitate ale României, precum şi la consolidarea rolului şi prestigiului ţării noastre în cadrul NATO.

În România, Ziua NATO este sărbătorită în prima duminică a lunii aprilie, conform prevederilor Legii 390/2004.

La 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, depozitarul Tratatului Alianţei Nord-Atlantică, urmată de ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO, în cadrul reuniunii ministeriale aliate din 2 aprilie 2004.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.