Preşedintele Senatului Alina Gorghiu afirmă în discursul rostit la Templul Coral cu ocazia Zilei comemorării victimelor Holocaustului, că antisemitismul, xenofobia şi rasismul sunt în continuare pericole de actualitate, că politicul nu are voie să fie apatic, iar dacă nu le contracarăm ferm, societatea noastră şi noi toţi vom avea de suferit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi, oamenii politici, avem obligaţia morală de a aduce subiectul (n.r. - Holocaustul) în spaţiul public. De a vorbi despre capcanele ignoranţei! Mai ales într-o perioadă de criză când creşte tendinţa de a căuta „vinovaţi” închipuiţi. Dezinformarea şi negaţionismul există în diverse forme în Europa. Mulţi le cad în plasă. Însă de acolo se naşte discursul instigator la ură. Şi, în final, violenţa. Antisemitismul, xenofobia şi rasismul sunt în continuare pericole de actualitate! Politicul NU are voie să fie apatic! Dacă nu le contracarăm ferm, societatea noastră şi noi toţi vom avea de suferit!”, a afirmat Gorghiu.

Ea a afirmat că ştie că România are instrumentele necesare pentru a le combate.

”Unul dintre ele este să reamintim! Să vorbim public despre avertismentul pe care Holocaustul l-a lăsat generaţiilor de astăzi şi de mâine. Şi simt că, anul acesta, poate mai mult ca niciodată, trebuie să ne reamintim de acest avertisment. La graniţa României este război. Imaginile de la Bucha, Izium şi Bahmut trezesc amintiri sumbre din al Doilea Război Mondial. Şi validează temerile lui Primo Levi care spunea: „s-a întâmplat şi, prin urmare, se poate întâmpla din nou, se poate întâmpla oriunde”. Au existat traume profunde. Iar ele lasă amprente. Şi pentru bărbaţi, dar şi pentru femei. Însă nu trebuie să trecem vederea abuzurile sexuale suferite de către acestea. Sau faptul că multe dintre aceste femei erau şi mame, iar alături de copiii lor, sufereau în lagărele de concentrare. Este un alt tip de durere. Despre care trebuie să se ştie! Fiecare unghi trebuie studiat, dacă vrem să înţelegem sistemele corupte care au făcut Holocaustul posibil. Când lecţiile istoriei nu sunt învăţate, când adevărul este denaturat, consecinţa este un război de agresiune fals legitimat printr-o aşa-zisă campanie de „denazificare””. Iar când asta se întâmplă, noi – ceilalţi – nu avem voie să stăm cu mâinile în sân”, consideră preşedintele Senatului.

Alina Gorghiu argumentează că ororile Holocaustului au fost posibile tocmai pentru că nu s-a intervenit la timp.

”Astăzi, sunt prea multe dovezi care arată că au loc crime împotriva umanităţii şi genocid în Ucraina. În faţa acestor probe, Europa trebuie să fie fermă şi unită, atât în decizii, cât şi în acţiuni. Senatul României va continua să susţină toate propunerile de combatere a antisemitismului, xenofobiei şi rasismului! Aşa cum am aprobat fără rezerve studierea Holocaustului în şcoli, ne vom asigura şi că asumarea trecutului se evidenţiază fără ambiguităţi în toate demersurile noastre. Nu uităm”, a conchis Gorghiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.