Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, miercuri, la Digi24, că este dreptul preşedintelui să sesizeze Comisia de la Veneţia, mai ales în condiţiile în care, deşi s-a exprimat şi CCR, majoritatea parlamentară insistă să modifice legaile justiţiei aşa cum vrea. Zegrean a precizat însă că recomandările Comisiei de la Veneţia sunt doar recomandări şi că nimeni nu poate nimeni să oblige Parlamentul să adopte legea într-un fel anume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În privinţa sesizării CCR, Zegrean a afirmat: ”Este dreptul preşedintelui să facă acest lucru (...) şi este un mijloc al preşedintelui de a contribui, de a obliga - dacă se poate spune aşa - să se adopte legile curate, frumoase şi constituţionale”.

”Sesizarea Comisiei de la Veneţia trebuia făcută de mult, pentru că acolo se lucrează în sesiuni, sunt doar 4 sesiuni pe an (...). Această Comisie este o comisie a Consiliului Europei. Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt doar recomandări”, a adăugat Augustin Zegrean.

Întrebat ce crede că l-a determinat pe Klaus Iohannis să sesizeze Comisia de la Veneţia, deşi spunea că nu va face acest lucru, fostul preşedinte al CCR a declarat: ”Faptul că se insistă în aceeaşi modalitate de adoptare şi în aceleaşi texte. Poate că preşedintele a crezut că vor ţine seama de ceea ce spune el, de ceea ce spune CCR, de ceea ce spun unii şi alţii, dar se pare că nu. O ţin aşa cu ce au hotărât de la început, asta fac mereu. La Curte este o practică destul de bine conturată care spune că un text de lege declarat neconstituţional nu mai poate fi adus într-o altă lege în nicio formă niciodată. Ori, dacă ei insistă şi vor neapărat să facă legile cum vor ei, atunci bineînţeles că preşedintele are tot dreptul să sesizeze Comisia de la Veneţia, dar s-ar putea ca şi după aceea să facă la fel. Nu poate nimeni să oblige Parlamentul să adopte legea într-un fel anume. Sunt doar deciziile CCR, este Constituţia care direcţionează într-un sens oarecare, dar este un bloc destul de larg în care se poate manifesta Parlamentul, însă este păcat când insistă în lucruri care nu convin nimănui”.

Pentru CCR, preşedintele va trebui să formuleze sesizări pentru fiecare lege şi să explice ce articole consideră a fi neconstituţionale şi de ce. De asemenea, există varianta în care consideră că legea în ansamblu este neconstituţională şi poate argumenta în acest sens sesizarea, iar Curtea va trebui să analizeze actul normativ în ansamblu, a mai explicat Augustin Zegrean.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că trimite la Curtea Constituţională întregul pachet al legilor justiţiei şi sesizează Comisia de la Veneţia, el adresând şi un apel CCR să nu se grăbească şi să conlucreze cu organismul european. Preşedintele a precizat că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.