Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean a afirmat, vineri, că este obligatoriu ca România să ţină seama de precizările transmise în opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia ”dacă vrem să fim în clubul celor democraţi şi al statului de drept”. Zegrean susţine că dacă nu respectăm deciziile Comisiei, ”plecăm din Europa”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Zegrean a fost întrebat, vineri, la Digi 24, dacă prevederile din opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia trebuie respectate.

”Dacă vrem să fim în clubul celor democraţi şi al statlui de drept, obligatoriu trebuie să ţinem seama de aceste precizări. Comisia de la Veneţia nu există pur şi simplu ca să existe, ca să se joace cineva de-a legea. Ei fac recomandări în cazul tuturor statelor care apelează la ei şi nu numai în situaţia statelor în curs de devenire ca stat de drept. Chiar şi state cu vechi tradiţii în demcraţie şi statul de drept apelează uneori la ei pentru că sunt acolo şi oameni foarte bine pregătiţi profesional şi oameni care au deocraţia în sânge”, a declarat Augustin Zegrean.

Întrebat ce se întâmplă dacă nu respectăm aceste prevederi, Zegrean a spus: ”Atunci plecăm din Europa”.

Zegrean spune, însă, că recomandarea potrivit căreia ar trebui modificată Constituţia i se pare ”uşot exagerată”.

Comisia de la Veneţia a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Exeperţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.