Preşedintele interimar al Consiliului Naţional al PSD, senatorul Ionuţ Vulpescu, afirmă că social-democraţii nu pot merge în faţa alegătorilor ca şi când doar Liviu Dragnea ar fi fost vinovat pentru tot ce s-a întâmplat, pentru că în ultimii ani ”s-a greşit în mod sistematic”, reluând afirmaţiile din raportul său privind situaţia partidului. În replică, preşedintele PSD Marcel Ciolacu afirmă că raportul va fi dezbătut cel mai probabil în următoarea şedinţă a forurilor de conducere ale PSD, dar că ar fi preferat ca documentul să fie discutat mai întâi în partid, înainte de a fi făcut public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem să mergem în faţa oamenilor la alegerile de anul acesta ca şi cum doar Liviu Dragnea ar fi fost de vină sau altcineva. Nu! S-a greşit în mod sistematic în ultimii ani” afirmă la RFI senatorul Vulpescu, reluând afirmaşiile din raportul său referitor la situaţia partidului, în care critică lupta PSD cu Justiţia, discursul antieuropean şi izolarea de familia europeană social-democrată. 

Senatorul Ionuţ Vulpescu spune că nu se aşteaptă să fie sancţionat în forurile partidului pentru publicarea documentului.

”Dl. Vulpescu este preşedintele Consiliului Naţional al PSD şi este firesc să facă o analiză care conţine multe dintre lucrurile discutate deja în interiorul partidului. Sunt greşeli pe care ni le-am asumat şi pe care nu vrem să le mai repetăm. Acest raport va fi dezbătut cel mai probabil în următoarea şedinţă a forurilor de conducere ale PSD. Dl. Vulpescu mi-a prezentat acest document. Aş fi preferat să-l discutăm mai întâi în interiorul partidului şi apoi să-l facă public, dar a fost alegerea sa”, afirmă preşedintele interimar al PSD MArcel Ciolacu, într-un comunicat.

El remarcă faptul că, pentru prima dată, după mult timp, are loc în PSD o dezbatere transparentă, cu argumente, în care părerea fiecăruia dintre colegi este respectată.

”Am spus foarte clar că PSD are nevoie urgent de un proiect de reconstrucţie. La fel, am spus că, pentru a repara, trebuie să ştii exact ce s-a greşit. Apoi poţi veni cu soluţii”, precizează Ciolacu.

În documentul intitulat ”Analiza evoluţiei electorale a PSD. Cauze, efecte, recomandări”, Ionuţ Vulpescu identifică şi analizează cele mai importante decizii politice şi factori care au dus la pierderea a aproape 1,2 milioane de voturi în mai puţin de 3 ani şi  propune o serie de măsuri pe care le consideră absolut necesare pentru pregătirea alegerilor locale şi parlamentare de anul acesta, pentru ca PSD să rămână un partid relevant pe scena politică naţională şi cel mai mare partid din România.

El identifică drept slăbiciune de fond a PSD faptul că nu a avut nici forţa, nici imaginaţia, de a-şi proiecta imaginea în viitor.

”Am trăit de pe o zi pe alta, am amânat decizii importante, am ignorat schimbările din societate şi, mai ales, impactul noilor tehnologii. Nu, o ţară, un partid, nu se conduc pe Facebook sau pe Twitter, deşi reţelele de socializare sunt cutii de rezonanţă, care amplifică impactul politicilor publice şi al deciziilor greşite. Nu am ştiut să profităm de ele pentru a avea un dialog onest cu largi categorii de cetăţeni, pentru a înţelege cum s-a schimbat o mare parte a societăţii, ce nevoi şi ce aşteptări au membrii acestor grupuri sociale”, argumentează el.

”Şi electoratul nostru tradiţional s-a schimbat foarte mult, fără ca noi să ţinem cont de schimbare. Şi el vrea o ,,ţară ca afară”. Dar noi nu ne-am întrebat, la modul serios, cu ce umplem această nevoie”, constată preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

În opinia sa, o altă mare problemă a PSD este asocierea tot mai puternică a partidului cu regimul comunist, iar în ultimii trei ani, cel mai mare adversar al PSD a fost însuşi PSD. 

În ceea ce priveşte rezultatele în alegeri, concluzia lui Ionuţ Vulpescu este că ”partidul obţine constant scoruri bune în multe judeţe, dar aceste judeţe au o rată de prezenţă din ce în ce mai mică dintr-o populaţie din ce în ce mai mică”.

”O mare parte a publicului firesc al PSD se află acum în emigraţia economică. Frustrarea acestui public, obligat să suporte un dublu şoc, civilizaţional şi economic, devine de înţeles, inclusiv faptul că votează împotriva PSD. Nu este un vot raţional, este un vot emoţional. Nu am dat atenţia cuvenită acestor cetăţeni români, care au nevoi specifice, şi pe care nu-i putem reprezenta în faţa autorităţilor statelor în care s-au stabilit şi lucrează”, afirmă el.

Vulpescu remarcă erodarea identităţii politice social-democrate, distanţarea, până la izolare, a unor lideri ai partidului faţă de socialdemocraţia europeană, scăderea reprezentativităţii sociale a partidului.

”PSD a renunţat în mare măsură la promovarea pe bază de competenţă. Partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare şi de nepotism”, notează Ionuţ Vulpescu.

”Valorile tradiţional-conservatoare au devenit, în ultimul timp, singura tuşă folosită în discursul public al PSD, în detrimentul valorilor social-democraţiei 28 europene şi al abordărilor modernist-progresiste”, adaugă el.

În categoria ”Crize ale managementului intern al partidului”, preşedintele Consiliului Naţional al PSD include încălcarea statutului PSD în nenumărate rânduri, realizarea listelor de candidaţi pe alte criterii decât cele referitoare la apartenenţa la PSD şi activitatea în cadrul partidului sau la competenţă, lipsa dialogului intern şi alungarea unor membri importanţi, impunerea de la centru, şi nu alegerea liberă şi locală, a preşedinţilor organizaţiilor judeţene şi a conducerilor de organizaţii specifice – cum este cazul TSD, îndepărtarea foştilor preşedinţi ai partidului, care nici nu au fost invitaţi la congrese şi alte acţiuni publice, minimalizând sau anulând rolul lor consultativ, transformarea TSD într-o structură lipsită de putere şi de relevanţă, folosirea funcţiilor publice în negocieri politice.

”Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/31.01.2017 a luat prin surprindere pe toată lumea. În campania electorală care se terminase de puţin timp nu a fost niciodată vorba despre asemenea măsuri. În Programul de guvernare, transformat în reper absolut, nu există nicio menţiune despre aşa ceva. Nicio consultare, publică sau în cadrul partidului, nu a avut loc. Decizia discreţionară a lui Liviu Dragnea, dusă la îndeplinire cu obedienţă, nu a trecut prin niciun filtru. A fost o măsură care a pus atât Guvernul, cât şi partidul, în imposibilitate de dialog sau apărare”, spune Vulpescu referitor la măsurile PSD în Justiţie.

Vulpescu mai afirmă că PSD trebuie să depăşească momentul obsesiei pentru un ministru ”independent” la Justiţie, lămurind câteva lucruri, care, până la urmă, ţin de fundamentele guvernării democratice.

”Ministrul Justiţiei trebuie să fie politic, şi să răspundă politic pentru deciziile sale. El este o interfaţă politică între domeniul lui de responsabilitate, Executiv, respectiv Parlament. Elaborarea politicilor penale ale statului revine Executivului, respectiv Parlamentului. Care răspund pentru deciziile lor, politic, în faţa cetăţenilor”, susţine liderul PSD.

El mai invocă deteriorarea relaţiilor externe ale Guvernului şi Partidului.

Vulpescu că PSD are nevoie de reforma structurii ideologice a partidului, reorientarea fără echivoc spre agenda reală a românilor, reconfigurarea relaţiilor cu Diaspora, pornind de la rolul de promotor al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti pe care PSD trebuie să îl revendice, atragerea în rândul partidului a resursei umane de calitate, alegeri libere şi corecte pentru funcţiile de conducere din organizaţiile locale ale PSD.

”Partidul Social Democrat trece prin cea mai grea perioadă a sa de la înfiinţare, încă izolat de familia europeană social-democrată, criticat pentru discursul antieuropean şi incapabil să se conecteze cu categorii tradiţionale de electorat pentru stânga (care, în România, fie nu sunt active politic, fie votează, paradoxal, cu dreapta). În ultimii ani, Partidul Social Democrat a renunţat la cultura dialogului, atât intern, cât şi cu societatea, complăcându-se cu statutul de „cetate asediată”. Prin acest raport trag un semnal de alarmă cu privire la situaţia partidului şi fac un apel către forurile de decizie ale PSD pentru a relua dialogul intern, dar şi cu societatea şi potenţialii parteneri, în identificarea soluţiilor corecte de relansare pentru a redeveni partidul numărul 1 în opţiunile electoratului. Ignorarea problemelor, disputele interne, autosuficienţa şi orgoliul nu ne vor ajuta să depăşim acest moment şi să trecem la reconstrucţie”, conchide Vulpescu în document.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.