Senatorul USR Vlad Alexandrescu a criticat miercuri declaraţia de reafirmare a rolului şi prestigiului Parlamentului, pe care a calificat-o drept o negare a ordinii constituţionale, susţinând că adoptarea acesteia ar avea consecinţa grave asupra viitorului statului român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul USR a demontat, în cadrul intervenţiei sale, criticile aduse preşedintelui României că ar fi „subminat rolul şi prestigiul Parlamentului”, intervenind în delegarea legislativă pe care acesta din urmă o dăduse Guvernului, că ar fi comis „un abuz de drept, urmărind blocarea unui proces politic democratic”, „uzurpând ilegal şi abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere pentru activitatea sa”.

”Utilizând o prerogativă constituţională, preşedintele României a hotărât să joace un rol în această gravă chestiune încă din data de 18 ianuarie, participând la şedinţa de Guvern şi formulând rugămintea ca acesta să pună mai întâi într-o dezbatere largă textul viitoarei OUG 13, dat fiind că o modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală trebuie discutată larg în societate înainte de a fi transformată într-un act normativ. El a îndemnat Guvernul ca, în urma acestei consultări, să trimită textul rezultat ca un proiect de lege către Parlament. Prin această acţiune, Preşedintele a împiedicat adoptarea OUG 13 la data de 18 ianuarie şi a apărat dreptul Parlamentului de a legifera în materia Codului Penal şi de Procedură Penală”, a declarat Vlad Alexandrescu.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

El a mai afirmat că preşedintele Iohannis nu a făcut decât să uzeze de prerogativele sale constituţionale şi atunci când a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Parlament şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte.

”Preşedintele nu a subminat aşadar rolul şi prestigiul Parlamentului, ci l-a apărat, deoarece a cerut Curţii Constituţionale să constate că Guvernul şi-a exercitat abuziv competenţa de legiferare, uzurpând astfel plenitudinea de competenţă a Parlamentului în materie de legiferare într-un domeniu extrem de sensibil”, a mai spus Alexandrescu.

Senatorul USR a anunţat că partidul din care face parte va vota împotriva declaraţiei propuse de Călin Popescu Tăriceanu.

Pe ordinea de zi a plenului comun de miercuri se află proiectul unei declaraţii iniţiate de către preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, prin care Parlamentul îşi reafirmă ”supremaţia politică”. 

"Parlamentul îşi reafirmă supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice şi se arată decis să-şi exercite cele trei funcţii fundamentale ce îi revin prin Constituţie. (...) Parlamentul, ca expresie a suveranităţii naţionale, reprezintă societatea românească cu toate componentele ei", se arată în documentul care a fost dat publicităţii în 13 februarie.

Călin Popescu Tăriceanu s-a lansat şi într-o critică la adresa preşedintelui, care, prin modul direct de alegere, "a indus impresia greşită că cel ales este primul reprezentant al naţiunii, că ar fi un preşedinte absolut al românilor, mai legitim şi mai reprezentativ decât Parlamentul.

"Nimeni şi în nicio materie nu-şi poate aroga dreptul de a uzurpa autoritatea legislativă a Parlamentului. (...) Parlamentul României califică drept neconstituţionale şi inacceptabile judecăţile pe care fie Preşedintele României, fie CSM, fie reprezentanţi ai Ministerului Public le formulează la adresa unor decizii şi activităţi ale Guvernului", se mai spune în document, cu referire la disputele generate de către adoptarea OUG 13/2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.