Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, joi, cu preşedintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, în cadrul vizitei de lucru pe care o întreprinde în Regatul Spaniei şi au discutat despre cooperarea existentă între cele două state, dar şi despre intensificarea acesteia şi organizarea primei şedinţe comune de guvern. Cei doi au semnat memorandumuri de cooperare care vizează domeniile Apărare şi Modernizarea administraţiei publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a transmis, joi seară, printr-un comunicat, că premierul Viorica Dăncilă, s-a întâlnit cu preşedintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, în cadrul vizitei de lucru pe care o întreprinde în Regatul Spaniei.

„Cei doi oficiali au salutat cooperarea excelentă în domeniul economic, aflată pe un trend pozitiv atât în planul schimburilor economice, în jurul cifrei de 4 miliarde de euro, cât şi al volumului investiţiilor spaniole în România. Evoluţia schimburilor comerciale bilaterale confirmă o relaţie economică în creştere”, au transmis reprezentanţii Guvernului.

Potrivit acestora, prim-ministrul român a subliniat faptul că România are un mediu economic stabil şi atractiv.

”În context, a exprimat aprecierea faţă de investiţiile realizate în România de companiile spaniole, în special în domeniul energiilor regenerabile, construcţiilor şi sectorului imobiliar. De asemenea, doamna prim-ministru a încurajat participarea companiilor spaniole la licitaţiile organizate de autorităţile române pentru proiecte finanţate prin programele operaţionale derulate în prezent, dar şi participarea la proiecte de investiţii în parteneriat public-privat sau la programul de privatizare a companiilor româneşti de stat. Discuţiile au confirmat interesul ambelor state pentru dezvoltarea, în continuare, a unei relaţii privilegiate între cele două ţări. În acest sens, cei doi oficiali au convenit continuarea demersurilor în perspectiva organizării primei şedinţe comune de guvern, inclusiv prin identificarea de noi oportunităţi de cooperare sectorială”, se mai arată în comunicatul transmis de Guvern.

În cadrul întrevederii, au fost semnate două memorandumuri de înţelegere, ce permit elaborarea de proiecte comune în domenii precum apărarea şi modernizarea administraţiei publice: ”Memorandum de înţelegere între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Spania privind cooperarea în domeniul apărării” şi ”Memorandum de înţelegere între Institutul Naţional de Administraţie (INA) din România şi Institutul Naţional de Administraţie Publică spaniol (INAP)”.

Au fost, de asemenea, discutate perspectivele de extindere a cooperării în domeniile infrastructurii rutiere şi feroviare, având în vedere proiectele aflate în derulare cu parteneri spanioli şi expertiza în domeniu a părţii spaniole. S-a convenit crearea unui grup de lucru tehnic între autorităţile responsabile în domeniu, care să faciliteze accesul la experienţa Spaniei în acest sens.

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulţumit pentru atitudinea constructivă a autorităţilor şi a societăţii spaniole faţă de comunitatea românească din Spania, a doua cea mai mare comunitate românească de peste hotare, şi a abordat problematica acordării dublei cetăţenii românilor rezidenţi în Regatul Spaniei, precum şi aspecte legate de recunoaşterea extinsă a statutului Bisericii Ortodoxe Române.

A fost evidenţiat, totodată, interesul ambelor părţi de a menţine constant dialogul bilateral în perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019. Oficialul român a arătat că o bună coordonare în pregătirea Summit-ului de la Sibiu din mai 2019 reprezintă o ocazie de a evalua propunerile, ideile şi aşteptările statelor membre UE şi ale cetăţenilor cu privire la viitorul Uniunii, inclusiv în perspectiva următorului exerciţiu electoral european.

Prim-ministrul României a comunicat, de asemenea, interesul pentru experienţa dovedită de Spania în domeniul absorbţiei fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii, agriculturii, turismului şi a societăţii în general.

Şeful Executivului de la Bucureşti a reiterat că aderarea la Spaţiul Schengen continuă să reprezinte o prioritate politică majoră pentru România, mulţumind pentru susţinerea constantă de care se bucură ţara noastră din partea Spaniei în acest dosar.

În finalul întrevederii, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a adresat preşedintele guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez, invitaţia de a efectua o vizită în România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.