Premierul Viorica Dăncilă a verificat, vineri, stadiul lucrărilor la obiectivul de investiţii ”Regularizare albie râu Slănic – în zona localităţilor Târgu Ocna şi Slănic Moldova”, judeţul Bacău, un proiect în valoare de 3,9 milioane de lei pentru care s-au alocat bani prin Hotărâre de Guvern. ”Monitorizăm cu atenţie stadiul execuţiei pentru refacerea obiectivelor distruse sau afectate de inundaţiile din vară”, a spus Viorica Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prim-ministrul a fost însoţit de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, ministrul Afacerilor Internelor, Carmen Dan, şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova, iar la faţa locului directorul general adjunct al A.N „Apele Române”, Dorel Dume, a prezentat stadiul execuţiei, caracteristicile tehnice, scopul şi alte detalii referitoare la acest obiectiv.

”Monitorizăm cu atenţie stadiul execuţiei pentru refacerea obiectivelor distruse sau afectate de inundaţiile din vară. Am alocat în Guvern banii necesari pentru refacerea lor în regim de urgenţă, astfel încât viaţa şi bunurile oamenilor şi obiectivele sociale din zonă să nu mai fie puse în pericol de viituri în perioadele ploioase ale anului”, a spus Viorica Dăncilă.

Valoarea investiţiei este de 3,9 milioane de lei, aceasta fiind aprobată de Guvern, cu finanţare în regim de urgenţă,  prin HG 582/2018. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna decembrie 2018.

Ordonatorul principal de credite este Ministerul Apelor şi Pădurilor, iar autoritatea contractantă este A.N „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Siret.

Prin această investiţie se va amenaja albia râului Slănic pe o lungime de 1.135 metri liniari (zid de sprijin, grindă de sprijin, praguri de fund). 

”Investiţia este necesară deoarece ca urmare precipitaţiilor abundente înregistrate în perioada iunie-iulie 2018 în judeţul Bacău, precum şi din cauza scurgerilor abundente de pe versanţi, s-au produs creşteri de debite, care au antrenat mari cantităţi de material aluvionar, blocând cursul râului Slănic. Astfel, transportul de material aluvionar a condus la distrugeri ale lucrării de apărare pe sectorul Slănic Moldova – Târgu Ocna, respectiv distrugerea zidurilor din pereu din piatră brută rostuită, grinda de sprijin şi praguri de fund”, au transmis reprezentanţii Guvernului.

Potrivit acestora, investiţia era necesară pentru că, în cazul unor noi precipitaţii abundente, lucrarea poate fi afectată pe o lungime mult mai mare faţă de situaţia actuală, implicând costuri de refacere substanţial mai mari şi efecte colaterale majore.

Reprezentanţii Guvernului au transmis că distrugerile provocate de râul Slănic, în cazul deteriorării apărărilor de maluri, pot afecta major drumul de acces în staţiunea turistică Slănic Moldova, gospodăriile din zona adiacentă malurilor, precum şi obiectivele turistice de interes local şi naţional dezvoltate în zonă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.