Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, referindu-se la participarea la summitul UE de la Sibiu, din 9 mai, că nu a fost invitată încă, întrebându-se cum putem vorbi noi de unitate când premierul României, care deţine preşedinţia rotativă, nu este prezent pentru a vorbi despre realizările preşedinţiei române a Consiliului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebată dacă va participa la summit, premierul Dăncilă a răspuns : "Nu pot să vă spun dacă merg, nu am fost invitată încă. Dacă va exista o invitaţie, cu siguranţă voi merge. Dar o invitaţie la summit cu toţi liderii, pentru că aici este o contradicţie: Guvernul României a fost cel care a asigurat organizarea summitului din punct de vedere financiar, preşedintele preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene este premierul,  toţi minştrii asigură preşedinţia la consilii, toate rezultatele, 90 de dosare legislative încheiate puse pe masă  arată o muncă titanică din partea Guvernului şi mi se pare totuşi nepotrivit, ca să folosesc un termen elegant, ca tocmai cei care au muncit atât pentru România, cei care au atras atâtea aprecieri (...) să nu fie invitaţi la summit”.
Dăncilă a amintit că la deschiderea preşedinţiei rotative Klaus Iohannis a fost invitat la ceremonia organizată la Ateneul Român, pentru că „atunci când sunt obiective de ţară, este important să dăm dovadă de consens şi de acţiune comună”. 
 
Primul-ministru a spus că nu vede actuala situaţie ca pe un „război între partide politice, între preşedine şi premier”, ci ca pe un „mesaj pe care-l dăm către întreaga Europă”. 
 
„Cum putem vorbi noi de unitate, când premierul României, care deţine preşedinţia rotativă, nu este prezent să vorbească despre realizări şi pornind de la realizări să vorbim despre următoarea agendă strategică 2019 – 2024. Deci pentru mine este greu de înţeles, dar să sperăm că, cu mai mult consens, vom da un semna puternic pentru ţară. (...) Indiferent de lupta politică, indiferent de apropierea alegerilor europarlamentare, pentru România noi trebuie să dăm un alt mesaj, un mesaj pe care-l dăm pentru celelalte state membre, pentru că vorbim de un summit care se desfăşoară pe perioada preşedinţiei. Nu ştiu dacă prea curând vom mai avea această ocazie şi cred că ar trebui să lăsăm ura, dezbinarea şi să încercăm să ne unim forţele pentru a da un mesaj foarte puternic pentru România şi pentru români” a spus Dăncilă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.