Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat, marţi, la Parlament, că el nu a pronunţat cuvântul ”gaură” la buget, fiind doar “o proiecţie nerealistă, o supraestimare a veniturilor bugetare din raţiuni politicianiste”, iar Curtea de Conturi va trebui să identifice “elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar” al Guvernului Cioloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chestionat ce este cu acea suma de bani dispăruta din buget, Viorel Ştefan a spus că, “faţă de proiecţia iniţială, upgradată prin cele două rectificări bugetare, cea din august şi cea din noiembrie, pe execuţie se constată nerealizarea a 10 miliarde de lei la poziţia de venituri”.

“Sigur, chestiunea e foarte serioasă dar, pe de altă parte, îmbracă un caracter tehnic. De aceea, cred că examinarea în cadrul comisiilor de specialitate odată cu pronunţarea asupra celor doua ordonanţe de rectificare bugetară din cursul anului 2016, în condiţiile în care comisiile de specialitate pot beneficia şi de asistenţa Curţii de conturi - e necesar un audit al Curţii de Conturi, pentru a verifica condiţiile în care s-au făcut aceste rectificări - condiţiile de legalitate, de oportunitate. Deci, în acest condiţii, probabil vom avea o concluzie bine conturată după examinarea în cadrul şedinţelor reunite ale celor două comisii. Azi, birourile reunite vor sesiza comisiile în acest sens”, a completat ministrul de Finanţe.

Întrebat în continuare dacă lipsa acestei sume din buget va încurca programul de guvernare al PSD, Viorel Ştefan a spus că ar fi fost de dorit ca în 2016 să se utilizeze mai multe fonduri europene.

“Cu siguranţă, dacă anul 2016 ar fi fost un succes în legătură cu atragerea de fonduri europene, în economia românească ar fi intrat mai mulţi bani şi efectele s-ar fi transmis asupra evoluţiilor din 2017. Neîntâmplându-se acest lucru, este o problemă care vizează evoluţiile din 2017, inclusiv proiecţia bugetului, execuţia bugetului pe acest an. Ar fi fost de dorit ca 2016 să fi fost un an în care să încasăm mai multe fonduri europene. Marea nerealizare se explică prin neatragerea de fonduri europene. Noi cu siguranţă găsim soluţii de a ne respecta la virgulă angajamentele din programul de guvernare”, a răspuns social-democratul.

Chestionat dacă există ”un iz penal” în această chestiune, Viorel Ştefan a spus că nu dă un răspuns înainte de auditul Curţii de Conturi.

“Mă forţaţi la un răspuns pe care nu-l dau înainte de auditul Curţii de conturi. Dar, cu siguranţă, îmi pun un mare semn de întrebare asupra profesionalismului şi asupra caracterului tehnocrat al modului în care s-a făcut guvernarea din 2016. Mai degrabă sunt tentat să spun că a fost un caracter politicianist. (...) E prima dată când se întâmplă ca veniturile bugetare să cadă atât de mult. O cifră preliminată ne duce la 29,2 % din PIB cădere de la 32%, am avut şi 33%. Surpriza mare din faptul că un altfel de rezultat a putut să fie lăsat moştenire de un guvern tehnocrat”, a subliniat ministrul.

Viorel Ştefan a ţinut să precizeze că el nu a pronunţat cuvântul” gaură”, afirmând doar că “a fost o proiecţie nerealistă, o supraestimare a veniturilor bugetare din raţiuni politicianiste, ceea ce e greu de explicat cum a putut un guvern tehnocrat să aibă un astfel de comportament”.

“De aici, mai departe va veni Curtea de Conturi şi va identifica elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar al Guvernului”, a conchis Viorel Ştefan. 

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor face o anchetă asupra procedurii şi veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări bugetare pozitive ale Guvernului Cioloş, a anunţat, luni seară, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

“Mâine vom avea un Birou Permanent reunit pentru a repartiza la Comisiile de buget-finanţe din Cameră şi Senat cele două ordonanţe de rectificare bugetară din anul 2016, cea din august şi cea din 23 noiembrie. Pentru că până astăzi aceste ordonanţe nu fuseseră repartizate la Comisiile de specialitate. O să le cerem Comisiilor de specialitate buget-finanţe, înainte de a întocmi raportul, să se constituite în comisii de anchetă şi să facă o anchetă asupra procedurii şi asupra veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări pozitive”, a precizat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a prezentat cifre care ar demonstra că există o "gaură" la buget de 10 miliarde lei.

Iniţial, Liviu Dragnea spunea că va fi iniţiată o comisie parlamentară de anchetă pe acest subiect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.