Viorel Arion, candidat al Partidului Mişcarea Populară la Camera Deputaţilor, a declarat, într-un interviu, că PMP este singurul partid parlamentar care îşi asumă deschis faptul că este partid creştin-democrat, care îşi asumă deschis şi în forţă modificări legislative dorite de toţi românii, cum ar fi reducerea numărului de parlamentari la maxim 300, revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dle Viorel Arion, deschideţi lista PMP pentru Camera Deputaţilor, la Hunedoara. De ce această candidatură?

În primul rând îmi doresc să-i reprezint pe cetăţenii judeţului Hunedoara în Parlament, iar PMP este un partid care cu siguranţă e pe placul multor hunedoreni. PMP este singurul partid parlamentar care îşi asumă deschis faptul că este partid creştin-democrat, care îşi asumă deschis şi în forţă modificări legislative dorite de toţi românii, cum ar fi reducerea numărului de parlamentari la maxim 300, revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale. Toate aceste lucruri au nevoie de o portavoce în Parlament şi eu pot să fac acest lucru că reprezentant PMP pentru judeţul Hunedoara.

Educaţia şi sănătatea sunt două dintre priorităţile despre care aţi amintit încă de la depunerea candidaturii. Să vorbim, pentru început de educaţie. Ce nevoi urgenţe are sistemul şi ce măsuri trebuie luate pentru a preveni abandonul şcolar? Vă întreb acest lucru pentru că ştim, la ora la care vorbim, încă sunt peste 2.200 de şcoli care nu au internet şi zeci de mii de copii nu au tablete cu ajutorul cărora să poată învăţa. Educaţia precară este o sursă a sărăciei, corupţiei şi infracţionalităţii în societate. Imixtiunea politică şi intervenţiile în promovarea profesorilor au afectat grav demnitatea acestora. Abandonul şcolar, analfabetismul şi accesul redus la studii superioare rămân fenomene îngrijorătoare. Pe de altă parte, dezvoltarea tehnologiilor informaţiei şi comunicării, ca şi apariţia reţelelor online, modifică structura relaţiilor sociale. Se profilează, astfel, o „societate civilă globală” şi, pornind de la aceasta, noi forme de socializare care pot fi sursă a creşterii coeziunii, încrederii şi dezvoltării tehnologice. Educaţia, formarea profesională şi cercetarea sunt priorităţi ale politicilor publice promovate de partidul politic Mişcarea Populară. Sprijinim accesul cât mai liber şi responsabil la resursele de date oferite de internet. Susţinem nevoia de a profita la maximum de pe urma tehnologiei informaţiei. De pildă, dezvoltarea tehnologiilor comunicării ar putea avea un impact profund asupra proceselor politice, prin creşterea gradului de informare în beneficiul cetăţeanului. 

Să trecem la sănătate. Pandemia de coronavirus a scos la suprafaţă toate problemele nerezolvate în sistem în ultimii 30 de ani. Este clar că e nevoie de multe schimbări în sistem. Care sunt măsurile pe care PMP le propune în domeniul sănătăţîi?

Partidul Mişcarea Populară a lansat un apel către toţi liderii politici din România pentru elaborarea şi adoptarea unui Pact Naţional pentru Sănătate. Concret, PMP propune 10 măsuri care ar garanta îmbunătăţirea considerabilă a sistemului sanitar din România: o speranţă de viaţă mai mare, servicii de mai bună calitate, tratamente performanţe, sustenabilitate”. Pactul Naţional pentru Sănătate propus de PMP are în vedere printre altele:creşterea alocărilor bugetare pentru Sănătate gradual până la atingerea nivelul mediu din UE până în anul 2025, investiţii substanţiale în modernizarea spitalelor, dezvoltarea capacităţii de producţie de medicamente în România şi alocări speciale de 0,5% din PIB pentru cercetare medicală.

Societatea românească este mai divizată că oricând. Perioada pandemiei şi fake news-urile au făcut că această falie să se adâncească şi mai mult. Ce putem face pentru a nu rămâne blocaţi în această dezbinare?

Trebuie să recâştigăm încrederea românilor în politicieni şi mai ales încrederea în forţele politice tinere, aşa cum este Partidul Mişcarea Populară, un partid tânăr, ancorat în realităţile de zi cu zi, cu viziune europeană.Transparentizarea deciziilor la nivel local, judeţean este esenţială în viitorul apropiat. Noi PMP propunem că pentru împrumuturi mai mari de 5% din bugetul unei comunităţi să fie organizat câte un referendum. Cetăţenii trebuie conectaţi la deciziile care se iau şi care îi privesc în mod direct. Mai exact, orice primărie care vrea să angajeze un împrumut ce depăşeşte 5% din bugetul local va cere acordul localnicilor printr-un referendum online. Românii nu mai pot continua să fie simpli spectatori, ei trebuie să fie parte a deciziilor care îi afectează în mod direct.

Dle Arion, că primar al municipiului Hunedoara aţi continuat proiectele care erau în derulare, dar aţi venit şi cu investiţîi noi pe care le-aţi realizat. Aţi ţinut cont de nevoile şi voinţa hunedorenilor. În calitate de deputat, care vor fi priorităţile dvs pentru hunedoreni?

În calitate de deputat al PMP voi susţine iniţiativele PMP în domeniul legislativ. Principalele priorităţi ale PMP pentru viitorul Parliament sunt:

- Legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de Sănătate. PMP a depus astăzi în Parlament o iniţiativă legislativă în acest sens, redactată de cei mai buni specialişti ai României în managementul Sănătăţii, care se axează pe 6 direcţii esenţiale: organizare, finanţare, politica medicamentului, asistenţa primară, serviciile spitaliceşti şi resursele umane. Este, din punctul nostru de vedere, prioritatea zero pentru ţara noastră astăzi, în condiţiile în care avem cel mai mic buget alocat Sănătăţîi din UE. Este evident că sistemul trebuie reformat din rădăcini.

- Reducerea numărului de parlamentari la 300. Suntem singurul partid din România care încearcă de ani de zile să implementeze rezultatele Referendumului din 2009 în cadrul căruia românii exact asta au votat. Proiectul de lege a fost votat de Senat, însă zace blocat de 2 ani în Camera Deputaţilor.

- Eliminarea pensiilor speciale, întrucât acestea sunt furt. Alte explicaţîi sunt în plus. Cred că suntem toţi de acord că nu putem împărţi cetăţenii în categorii superioare şi inferioare.

- Revenirea la alegerea primarilor în două tururi, o lege necesară pentru sănătatea democraţiei şi pentru reprezentativitate. Şi în acest caz, PMP a depus un proiect de lege în Parlament. La fel, blocat în Camera Deputaţilor, pentru că nu este deloc pe placul baronilor locali.

- Internet în fiecare şcoală. Educaţia este prioritară, iar vremurile ne obligă să ne adaptăm noilor nevoi şi posibilităţi.

- Extinderea reţelei de gaze. Nu putem vorbi despre bunăstare, despre condiţîi decente de viaţă când doar 32% din gospodăriile din România au acces la reţeaua naţională de gaze.

- Legea anti-clan. Este unul dintre acele proiecte necesare, însă pe care atât de puţini au curajul de a-l implementa cu adevărat. Combaterea criminalităţîi organizate, a traficului de fiinţe umane, a spălării banilor, a cerşetoriei organizate sunt primordiale. Orice român trebuie să se simtă în siguranţă oriunde, pe stradă sau acasă. Pentru asta, avem nevoie de un cadru juridic solid şi, bineînţeles, de o finanţare corespunzătoare pentru Poliţie.

- Referendum pentru împrumuturi mai mari de 5% din bugetul unei comunităţi. Mai exact, orice primărie care vrea să angajeze un împrumut ce depăşeşte 5% din bugetul local va cere acordul localnicilor printr-un referendum online. Românii nu mai pot continuă să fie simpli spectatori, ei trebuie să fie parte a deciziilor care îi afectează în mod direct.

- Unirea R. Moldova cu România. Ultimul, dar nu cel din urmă, acesta rămâne obiectivul principal al PMP. Am în continuare speranţa că România va fi din nou întreagă!

Bazându-mă pe experienţă mea de primar al municipiului Hunedoara voi veni şi cu iniţiative legislative specifice judeţului Hunedoara şi aici am în vedere să sprijin prin aceste iniţiative mediul de afaceri huedorean, turismul şi viaţa socială a judeţului Hunedoara.

(Articol susţinut de Partidul Mişcarea Populară)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.