Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a declarat joi în emisiunea Talk News de la Prima News TV, că dacă ar fi fost ministru al afacerilor europene, deşi nu există un astfel de ministru în guvern, şi-ar fi dat demisia pentru că este o responsabilitate foarte mare. El a menţionat că va fi după Consiliul European de săptămâna viitoare şi un moment pentru evaluarea prestaţiei minştrilor implicaţi, iar premierul trebuie să decidă ce e oportun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă ar trebui să existe demisii după eşecul acestei aderări la spaţiul Schengen, Victor Negrescu a spus: ”Cred că toţi cei care au fost implicaţi trebuie să îşi asume responsabilitatea, să facă o autoevaluare şi premierul României să decidă în consecinţă”.

Negrescu a menţionat că cel puţin la nivelul coaliţiei de guvernare, premierul este cel care decide şi ştie ce a făcut fiecare şi în ce măsură sarcinile nu au fost îndeplinite.

”Cred că va fi după Consiliul European de săptămâna viitoare şi un moment pentru evaluarea prestaţiei minştrilor implicaţi şi acolo premierul trebuie să decidă ce e oportun”, a mai arătat Victor Negrescu. 

Europarlamentarul a fost întrebat dacă şi-ar da demisia, dacă ar fi ministru al afacerilor europe. ”Dacă aş fi fost ministru al afacerilor europene, deşi nu există un astfel de ministru în guvern, astăzi mi-aş fi dat demisia pentru că este o responsabilitate foarte mare”, a spus el. 

Despre ce se va întâmpla în continuare în privinţa aderării la spaţiul Schengen, Negrescu a arătat că ”primul pas este să punem acest subiect pe agenda Consiliului European la nivel de şefi de stat şi de guvern, pentru a menţine atenţia şefilor de stat şi a decidenţilor cu privire la acest subiect, altfel va dispărea de pe agenda europeană subiectul aderării României la spaţiul Schengen”.

”Poate nu va duce la rezultatul scontat dar putem să presăm pentru a avea un calendar predictibil”, a spus Victor Negrescu.

Europarlamentarul PSD a arătat că fără această discuţie, lucrurile vor avansa extrem de greu, pentru că ”România va trebui să parcurgă un nou proces de evaluare din partea Comisiei europene”. 

”Perspectiva optimistă va însemna ca undeva în toamna aunului viitor să putem să repunem acest subiect pe agenda europeană, Suedia nu cred că e dispusă să o facă la începutul anului viitor. Varianta negativă ar înseamna ca undeva în 2025, după alegerile din 2024, să putem să discutăm această temă la nivel european”, a mai spus Negrescu. 

El a menţionat că şansele ca Suedia să deschidă acest subiect sunt mici, pentru că ”agenda preşedinţiei suedeze a fost deja publicată, iar acolo avem un guvern minoritar susţinut de extrema dreaptă, care se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.