Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis, luni, un mesaj la 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA în care a exprimat faptul că a fost un exemplu strălucit că românii ştiu şi pot să acţioneze coeziv, sincronizat, unind toate energiile pentru aducerea ţării la masa marilor decizii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Semnarea, la 11 iulie 1997, a Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii a însemnat mult mai mult decât extinderea cadrului de  cooperare dintre ţara noastră şi cea mai importantă putere militară a lumii. Acest Parteneriat a consfinţit înscrierea definitivă a ţării noastre pe drumul integrării în spaţiul euro-atlantic, un obiectiv strategic asumat cu viziune şi înţelepciune de poporul nostru, care a activat, din acel moment, toate pârghiile de putere şi acţiune ale statului român. A fost un exemplu strălucit că românii ştiu şi pot să acţioneze coeziv, sincronizat, unind toate energiile pentru aducerea ţării la masa marilor decizii”, a transmis, luni, ministrul Vasile Dîncu.  

Potrivit acestuia, semnarea Parteneriatului Strategic cu SUA ”a semnalizat dorinţa legitimă a românilor de a se alătura comunităţii popoarelor care apără şi promovează valorile fundamentale ale libertăţii individuale, democraţiei, drepturilor omului şi supremaţiei legilor”. 

”Pentru pregătirea aderării la NATO, Armata României şi-a asumat un rol de catalizator al schimbării, punând în operă un amplu program de modernizare, transformare şi adaptare la noile standarde. Schimbările declaşate de organismul militar au fost profunde şi de durată. În paralel cu implementarea unui amplu program de modernizare şi transformare structurală, militarii români s-au impus ca profesionişti capabili să se integreze acţional cu structurile aliate, în diferite operaţiuni şi exerciţii multinaţionale în care au acţionat impecabil, demonstrând că pot acţiona de la egal la egal după procedurile şi regulile Alianţei”, a mai transmis ministrul Apărării.  

Potrivit acestuia, invitarea României, în noiembrie 2002, la Summit-ul de la Praga, de a adera la NATO, ”a reprezentat o strălucită confirmare a acestor eforturi. Momentul i-a găsit pe militarii români cu arma în mână, în cele mai fierbinţi teatre de operaţii, alături de militarii americani, cu care formaseră deja legături de suflet şi toţi ceilalţi aliaţi, angajaţi în misiunile încredinţate”. 

”Încrederea şi respectul reciproc între militarii armatelor României şi SUA s-au dezvoltat şi consolidat în cei peste 20 de ani de acţiuni în comun în Irak, Afganistan, Balcanii de Vest şi în alte zone ale lumii. Folosesc acest prilej pentru a le mulţumi militarilor americani şi români pentru contribuţia fiecăruia dintre ei la securitatea şi apărarea naţiunilor noastre, pentru profesionalismul şi spiritul de sacrificiu cu care şi-au îndeplinit misiunile”, a mai afirmat Dîncu.  

Ministrul consideră că se cuvine, într-un astfel de moment, să aducem un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii în numele ţărilor noastre exprimând recunoştinţă familiilor acestor eroi, pe care le asigurăm că sacrificiul celor căzuţi la datorie nu va fi nicicând uitat. 

”Aşa cum prevede Strategia Naţională de Apărare a Ţării, „politica externă şi de securitate a ţării noastre va fi fundamentată pe următoarea triadă de acţiune: creşterea rolului şi eforturilor României în Uniunea Europeană, consolidarea profilului strategic în NATO, precum şi aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA”. În mod evident, Parteneriatul depăşeste cadrul strict al colaborării în domeniul apărării şi securităţii, însă contextul actual de securitate arată că opţiunile de angajare şi dezvoltare a unei colaborări extinse în domeniul militar, încă din primii ani de implementare a Parteneriatului Strategic au fost esenţiale”, a mai transmis ministrul.  

Potrivit lui Dîncu, forţele SUA din România dislocate, în principal, în bazele aeriene de la Mihail Kogălniceanu, Borcea şi Câmpia Turzii, la care se adaugă efectivele de la Deveselu, pentru deservirea sistemului antibalistic Aegis Ashore, asigură nu doar un spor de capabilităţi de apărare, dar reprezintă o concretizare extrem de puternică şi convingătoare a solidarităţii aliate şi a concreteţei Parteneriatului nostru strategic.  

”Statele Unite al Americii s-au angajat pe termen lung în procesul de asigurare şi consolidare a securităţii în zona Mării Negre. Anunţul recent al preşedintelui Biden, făcut la Madrid, de suplimentare a forţelor SUA în ţara noastră, prin dislocarea, pe baze rotaţionale, de efective ale armatei SUA la nivelul unei brigăzi, este foarte important nu doar pentru noi, ci pentru întregul efort de consolidare a posturii aliate de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni pe întregul flanc estic”, se mai arată în mesaj.  

”Preşedintele Ronald Reagan spunea că „libertatea nu a fost garantată niciodată pentru nimeni, oricare generaţie o poate pierde în timpul vieţii. Libertatea nu poate fi transmisă genetic copiilor noştri. Cu libertatea nu ne naştem, ci trebuie să luptăm pentru ea, să o protejăm şi să ne educăm copiii să facă la fel”. La 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii putem spune că libertatea rămâne la fel de preţioasă şi astăzi, şi aici, în România şi peste tot în lume”, a adăugat ministrul.  

Potrivit acestuia, este de ajuns să ne gândim la drama poporului ucrainean, cu care suntem atât de solidari, pentru a înţelege că fiecare zi trăită în pace, în libertate, ca naţiuni stăpâne pe propriile destine, se datorează celor căzuţi în numele libertăţii. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.