Fostul preşedinte al PNL Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei, a enumerat luni seară, la Digi24, cinci erori comise în cazul actualei crize politice, apreciind că Florin Cîţu nu mai poate rămâne premier, dar şi că atât USR PLUS, cât şi PNL şi preşedintele Klaus Iohannis au comis greşeli. De asemenea, el consideră că regula privind candidaturile la preşedinţia PNL poate fi schimbată şi poate apărea ”peste noapte” un alt candidat la preşedinţia partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valeriu Stoica a afirmat la Digi 24 că ”s-a produs o sarabandă a erorilor”, ”s-au comis cinci erori grave într-un timp foarte scurt, care au generat această criză, iar erorile acestea comise într-un timp foarte scurt sunt determinate de cauze mult mai profunde”.

În opinia sa, prima eroare este aceea că ministrul Justiţiei Stelian Ion nu a înţeles că este necesar un ”acord fin” între procurorul general, ministrul Justiţiei, Secţia pentru procurori din CSM şi preşedinte.

”Prima eroare: există un anumit echilibru între instituţiile statului, inclusiv în cele care, într-un fel sau altul, au atribuţii judiciare. Mă refer în primul rând la Ministerul Public. Pentru ca Ministerul Public să funcţioneze bine, e nevoie de mai mulţi factori care să colaboreze, să înţeleagă ce vor fiecare în parte: este vorba de procurorul general, ministrul Justiţiei, Secţia de procurori din CSM şi preşedintele României. Dacă între aceste structuri nu există echilibru şi un acord fin, orice contradicţie naşte crize. Din păcate, ministrul Stelian Ion nu a înţeles ce înseamnă acest acord fin între aceste patru structuri. A avut o iniţiativă personală, care este foarte bine pusă în pagină sub un slogan foarte generos – lupta împotriva corupţiei – numai că, aşa cum bine ştim, drumul spre iad este pavat cu bune intenţii şi dacă nu ştii cum să pui în operă o reformă instituţională, efectul este invers. Şi care a fost eroarea? A ignorat rolul procurorului general al Parchetului ICCJ, a deplasat multă putere către Secţia de procurori a CSM şi l-a ignorat pe preşedinte”, a precizat Stoica, adăugând că preşedintele a mai fost pus în situaţia asta de ministrul Tudorel Toader.

”E greu de înţeles pentru preşedintele României, care spera să aibă o bună colaborae cu miniştrii, cu majoritatea parlamentară, să vadă că există o încercare de golire a atribuţiilor sale în această privinţă de un ministru, care nu e Tudorel Toader”, a argumentat el, spunând că în accest caz, al ministrului Stelian Ion, este vorba despre lipsă de maturitate şi de lipsă de experienţă insituţională.

Conform fostului lider liberal, a doua eroare este cea comisă de Florin Cîţu.

”La fel de mare, poate chiar mai mare decât cea comisă de Stelian Ion. Pentru că nu este înţelept să invoci doar procedurile ministeriale guvernamentale când faci revocarea unui ministru. Ca să poţi să faci o revocare de ministru,  ai nevoie de suport politic. (...) Florin Cîţu a fost la al doilea act de cezarism - primul a fost cu  Vlad Voiculescu -  fără legiuni în spate şi cu Cezar pe celălalt mal al râului. Dacă procedezi aşa, nu trebuie să te miri că ai după aceea efectul de bumerang pe care l-au avut aceste mişcări”, a subliniat Stoica.

El a declarat că că a treia eroare mare a fost comisă de USR PLUS.

”Dacă voiau să protesteze, să îşi arate numumulţumirea şi să aibă o reacţie instituţională clară, singura opţiune era demisia, ieşirea din Guvern”, consideră Valeriu Stoica, învocând criza din decembrie 1997, din perioada guvernării Ciorbea, când PD a ieşit de la guvernare, ”nu a făcut moţiune împotriva miniştrilor proprii”.

”Au zis că ies de la guvernare şi revin doar dacă pleacă Ciorbea. Şi atunci, preşedintele Emil Constantinescu a refuzat această idee, pentru a nu da satisfacţie PD. Nu a vrut să dea satisfacţie PD-ului”, a relatat fostul lider PNL, precizând că după trei luni preşedintele Constantinescu a înţeles că soluţia este să renunţe la Ciorbea, singura cale pentru a readuce în Guvern PD, să refacă coaliţia de guvernare. El a dat şi exemplul fostului premier Radu Vasile, când a fost nevoie ca propriii miniştri să-şii dea demisia pentru a-şi da şi el demisia.

”Sunt dovezi de neînţelegere, blocaj mental în mijlocul unor crize, care dacă sunt înţelese bine, au şi soluţii”, a explicat Valeriu Stoica.

”A patra eroare fundamentală a fost făcută de PNL, pentru că, în loc să înţeleagă ce se întâmplă, să înţeleagă că mandatul lui Cîţu este terminat, ca prim-ministru, Florin Cîţu nu mai are nicio şansă ca prim-ministru în România. Poate să mai rămână  o lună, două, trei,  patru, dar asta ar fi ca să  se scufunde corabia cu PNL cu tot şi eventual cu România. Eroarea făcută de PNL este că s-a pus în spatele lui Florin Cîţu şi a spus „Nu dăm un pas înapoi”, adică a răspuns unui gest imatur al USR  cu un alt gest imatur”, consideră el.

Conform lui Stoica, a cincea eroare a fost făcută de preşedinte.

”Are o răspundere mare în această criză. Pentru că dacă Stelian Ion are scuza că e imatur, că nu are experienţa instituţională, dacă PNL a avut o criză de orgoliu, să spunem, preşedintele trebuie să fie lucid şi să vadă la rece care sunt soluţiile posibie. Mai întâi faptul că a sprijinit actul de cezarism, al doilea, al lui Florin Cîţu, nu a fost o decizie înţeleaptă, pentriu că e limpede că a fost un sprijin în această privinţă”, a remarcat el.

„Există o singură cheie. Preşedintele să cheme la masa discuţiilor şi PNL şi USR PLUS. Să spună clar că s-a încheiat mandatul lui Florin Cîţu, să caute un alt prim-ministru. Şi există în PNL oameni cu experienţă politică, administrativă, care se bucură de o carieră de succes”, a declarat Stoica, enumerându-i pe Ilie Bolojan, Emil Boc, Cătălin Predoiu.

În opinia sa, Congresul PNL din 25 septembrie este un impediment major, însă nu e insurmontabil pentru soluţionearea actualei situaţii politice, el spunând că a trăit multe precedente de criză şi a văzut ce s-a întâmplat de-a lungul timpului, la congres.

Invocând exemplele Andrei Marga şi Victor Ponta, aleşi ”peste noapte” lideri la PNŢCD, respectiv la PSD, Valeriu Stoica a afirmat: ”PNL poate să facă acelaşi lucru. Se va spune ”păi nu se mai poate, că s-au depus candidaturile şi a expirat termenul”. Congresul este cel care face legea în partid. Dacă la congres se decide că se poate înscrie în competiţie în aceeaşi zi cineva, se poate face acest lucru sau se mai poate amâna Congresul”.

El consieră că singura soluţie adevărată este să se refacă această coaliţie PNL-USR PLUS-UDMR, altfel se iroseşte toată lupta politică din ultimii ani.

”Însuşi preşedintele îşi iroseşte mandatele, pentru că eşuează în a reface coaliţia, este şi eşecul  lui”, spune Stoica.

Valeriu Stoica afirmă că PNL avea nevoie de reformă internă şi că nici Orban nu e o alternativă pentru PNL.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.