USR a anunţat că va ataca la CCR două proiecte de lege adoptate, marţi, de Camera Deputaţilor prin care cresc salariile din ministere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Majoritatea PSD-PNL-UDMR a introdus în şedinţa de plen de marţi, fără fişă de impact financiar, fără consultare publică şi fără să respecte legea salarizării unitare, amendamente care duc la creşterea salariilor pentru angajaţii din ministerele Sănătăţii, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar şi pentru angajaţii care gestionează fonduri europene”, arată comunicatul de presă al USR.
 
Votul de marţi vine la doar o săptămână după ce premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD Marcel Ciolacu au anunţat că statul ar urma să îşi scadă cheltuielile din cauza deficitului bugetar în creştere, mai indică sursa citată.
 
„Astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, fără fişă de impact financiar, fără consultare publică şi fără să respecte legea salarizării unitare, PSD şi PNL au propus – şi au votat –  măriri fără număr. Nu contează că avem deficit bugetar-record, că ne împrumutăm la rate de dobândă-record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă un calcul, să vadă cât costă ceea ce propun. Ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performanţei, ci creşterea inechităţilor între angajaţii la stat cu creşteri mari în aparatul central (unde au şi angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) şi creşteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, în educaţie, la clasă)”, explică deputata Oana Ţoiu.
 
„Coaliţia de guvernare ne anunţa ieri-alaltăieri că va strânge cureaua la stat. În spatele uşilor închise, discută doar despre ce salarii să crească la stat şi, desigur, ce taxe vor creşte pentru românii care în plină criză primesc nota de plată. Răsfăţaţii statului îşi măresc salariile din banii contribuabililor. Astăzi, 117 parlamentari ai coaliţiei socialiste de guvernare au votat creşterea salariilor pentru primari şi viceprimari. Atenţie, toate salariile din primării se raportează la salariul primarului, care prin urmare vor creşte şi ele. Pentru ei se găsesc mereu bani. Pentru românii care plătesc taxe jumătate din preţul unui litru de carburant, taxe pe facturile de energie şi, mai ales, jumătate din salariu în alte taxe la stat, nu există spaţiu bugetar”, subliniază deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.
 
„Sectorul privat e ignorat total. Măsurile corecte ar fi scăderea taxelor pe salariul minim şi reducerea TVA pe energie la 5%. Cu ocazia acestei crize financiare PSD e la putere şi e total depăşit de situaţie. Iau măsuri haotice, heirupiste, neconstituţionale precum aceste legi de creşteri salariale la stat, pe bază de clientelism politic. Cu toate aceste măriri, în care performanţa la locul de muncă ar trebui să fie criteriu de bază, nu vor putea acoperi nici măcar inflaţia. Mitul s-a dus, PSD e gol, iar PNL a ajuns cea mai mare filială a PSD”, spune deputatul Cristian Seidler.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.