Toate mijloacele de transport, precum şi orice alt bun folosit la tăierea şi transportul ilegal al lemnului vor fi confiscate, prevede noul Cod Silvic, datorită unui amendament USR care a fost sprijinit de Ministerul Mediului cu mici modificări şi votat de toţi senatorii din comisiile de specialitate din Senat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputata USR Diana Buzoianu, vicepreşedintă a Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor, susţine că măsura confiscării vehiculelor cu care s-a transportat ilegal material lemnos, care era şi în Codul Silvic din 2020, şi-a dovedit eficienţa în combaterea tăierilor ilegale de păduri şi a comercializării lemnului rezultat.

”Ne dispar pădurile valoroase sub ochii noştri şi, de cele mai multe ori, mafia lemnului suportând zero consecinţe pentru distrugerea pădurilor. Infractorii fac munţi de bani pe sănătatea noastră, distrug plămânii verzi ai României. Este absolut necesar să existe sancţiuni imediate şi este foarte bine că am corectat proiectul venit de la Guvern. M-am bucurat că şi ministrul Mediului a susţinut amendamentul nostru, precum şi că senatorii de la toate partidele politice au votat pentru amendamentul nostru”, afirmă deputata USR Diana Buzoianu.

Diana Buzoianu consideră că sancţiunea este eficientă datorită faptului că este imediată şi îl privează pe transportator de mijlocul de a mai transporta lemn furat încă o dată şi încă o dată, vizând principalii beneficiari ai tăierilor ilegale.

”Confiscarea doar a materialului lemnos transportat fără acte este o sancţiune minoră şi nu întrerupe activitatea infracţională propriu-zisă. Este evident că dacă un camion s-a întors la muncă după doar câteva săptămâni, nu am pus capăt tăierilor ilegale. Natura şi gravitatea faptei în cazul transporturilor ilegale de material lemnos NU se raportează doar la valoarea de piaţă a lemnului transportat, ci la întreaga reţea de criminalitate organizată care face posibilă raderea pădurilor româneşti. Sancţiunea trebuie să aibă un impact material major dacă vrem să oprim mafia pădurilor să mai taie şi să comercializeze lemn recoltat ilegal”, susţine senatorul USR Aurel Oprinoiu.

USR s-a opus eliminării confiscării vehiculelor utilizate la transporturile ilegale de material lemnos ori chiar şi diluarea acestei sancţiuni, aşa cum a figurat în drafturile iniţiale ale noului Cod Silvic. USR a depus un proiect legislativ pentru înfiinţarea DNA-ului pădurilor - o direcţie de investigare a infracţionalităţii de mediu, cu procurori specializaţi, personal auxiliar specializat şi bugete alocate pe zona de sancţionare a infractorilor care astăzi ne distrug pădurile.

Proiectul, depus de deputaţii USR Diana Buzoianu, Stelian Ion şi Silviu Dehelean, a fost respins de PSD şi PNL în noiembrie 2023. De asemenea, proiectul prin care USR voia ca jandarmii să poată opri transporturile ilegale de lemn, proiect depus de deputaţii USR Bogdan Rodeanu şi Adrian Giurgiu în 2021, este ţinut „la sertar” de doi ani şi jumătate la Camera Deputaţilor, după ce a fost respins de senatorii PSD, PNL şi UDMR, arată USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.