USR i-a transmis, joi, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să retrimită în Parlament legea de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), lege care a fost adoptată în Parlament pe repede înainte, fără a aştepta avizul Comisiei de la Veneţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
USR arată în scrisoare că avizul Comisiei de la Veneţia urmează să fie publicat pe 19 martie, în mai puţin de zece zile, aşa că preşedintele nu trebuie să se grăbească să promulege legea, fără a lua în considerare recomandările experţilor internaţionali.
 
USR reaminteşte că angajamentele României, asumate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, prevăd consultări cu Comisia de la Veneţia în privinţa modificărilor importante care vizează domeniul justiţiei. 
 
”Singura soluție firească, în acord cu obligațiile constituționale ale României, raportat la instituțiile europene, rămâne desființarea necondiționată a Secției Speciale și restabilirea competențelor parchetelor specializate, precum DNA și DIICOT, așa cum au propus organismele europene relevante, propunerea legislativă criticată fiind de natură a încălca Raportul MCV și Avizele Comisiei de la Veneția, în concret obligațiile României de stat membru al Uniunii Europene și al Consiliului Europei”, se arată în scrisoarea USR transmisă preşedintelui.
 

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizările USR şi AUR privind proiectul Guvernului de desfiinţare a Secţiei Speciale din Justiţiei şi a decis că legea este constituţională, astfel că va merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.