USR anunţă că proiectul de lege care prevede repartizarea digitalizată a experţilor judiciari şi ar putea să scurteze durata unui proces chiar şi cu un an-doi a fost adoptat, marţi, în Camera Deputaţilor. Propunerea legislativă presupune ca în mod digital să fie repartizat aleatoriu un expert, dar programul informatic va ţine cont să facă această repartizare doar experţilor care nu au dosare în desfăşurare sau au puţine expertize în lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

USR precizează că în acest moment, sunt procese care durează doi, trei, patru ani doar pentru că expertiza necesară în dosar este întârziată şi cu un an de zile.

”Se ajunge la astfel de situaţii aberante pentru că experţii sunt repartizaţi prin tragere la sorţi, dar înainte de acest gest nu sunt eliminaţi de pe listă cei care au, deja, în lucru expertize. Practic, desemnarea se face fără a se ţine cont de disponibilitatea reală şi încărcătura de lucru a experţilor de pe listă. O parte dintre aceştia ajung să fie sufocaţi de expertize, în vreme ce alţii nu au atribuite astfel de sarcini, chiar dacă ar avea disponibilitatea necesară”, precizează USR.

”Nu mai vrem procese fără sfârşit, iar soluţiile digitale ne pot ajuta. În prezent sunt experţi judiciari care nu primesc ani la rând o expertiză, iar alţii au multe proceduri de expertiză derulate în acelaşi timp, chiar şi mai mult de 10. Sigur că atunci durata acestora creşte, ca să nu vorbim de faptul că şi riscul unor greşeli din graba şi presiunea de a le termina este mai mare. Prin desemnarea aleatorie în sistem informatizat a experţilor judiciari, algoritmul luând în calcul şi gradul lor de încărcare, scurtăm durata proceselor păstrând corectitudinea procedurii”, subliniază Oana Murariu, avocată şi deputată USR, iniţiatoarea legii.

Legea USR presupune ca în mod digital să fie repartizat aleatoriu un expert, dar programul informatic va ţine cont să facă această repartizare doar experţilor care nu au dosare în desfăşurare sau au puţine expertize în lucru.

Potrivit USR, noua lege va contribui astfel la creşterea calităţii actului de justiţie în beneficiul final al justiţiabililor, care nu vor mai pierde ani în şir în aşteptarea concluziilor expertizelor judiciare şi finalizarea proceselor. Încrederea generală a oamenilor în actul de justiţie va creşte şi ea prin implementarea noii proceduri.

”Softul nu doar că este uşor de pus la punct, dar are şi sursă de finanţare cât se poate de sigură şi clară: banii din PNRR pentru digitalizarea Justiţiei”, mai arată USR. Legea USR care scurtează durata proceselor în instanţă, iniţiată de deputata Oana Murariu, va merge acum la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.