USR PLUS anunţă că lansează joi proiectul naţional „Salvează o şcoală” care constă în reconversia şcolilor închise şi abandonate. „În ultimii 20 de ani, în România s-au închis mii de şcoli, majoritatea în mediul rural, în timp ce în zeci de oraşe se învaţă în două sau trei schimburi, pentru că nu sunt şcoli suficiente şi nici nu s-au mai construit alte unităţi şcolare. Clădirile şi terenurile vechilor şcoli închise au fost abandonate şi se degradează pe zi ce trece, în timp ce în multe dintre aceste localităţi nu există spaţii amenajate pentru centre medicale, dispensare, farmacii, locuinţe sociale sau centre after-school pentru copii”, arată un comunicat de presă al Alianţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plecând de la aceste premise, USR PLUS lansează astăzi proiectul naţional „Salvează o şcoală”, proiect de reconversie a şcolilor închise şi abandonate.

Sursa citată precizează că doar în ultimii patru ani, 1.110 şcoli au fost închise. 90% dintre acestea sunt în mediul rural. În acelaşi timp, România are 328 de comune fără medic de familie şi fără dispensar. Clădirile în care odinioară funcţionau şcoli sunt azi abandonate. Deşi sunt în patrimoniul comunităţilor locale, aceste clădiri nu au mai fost îngrijite de ani buni. Vrem să propunem consiliilor locale schimbarea destinaţiei acestor clădiri şi aprobarea transformării lor în centre de servicii care să schimbe în bine viaţa locuitorilor din acea localitate.

„Cea mai bună modalitate de a conserva şi întreţine o clădire este a-i găsi o destinaţie’, spunea un arhitect francez din secolul al XIX-lea, cunoscut pentru proiectele sale de restaurare. Şi în România este nevoie să ne implicăm pentru ca aceste clădiri abandonate să nu ajungă în paragină şi pentru a le face utile pentru cetăţenii comunităţilor locale. Apelăm la toţi aceşti cetăţeni pentru a se implica în găsirea celei mai bune soluţii de reconversie pentru comunitatea lor”, a declarat declară deputatul USR PLUS Alin Apostol, conform sursei menţjonate.

„Antoine Lavoisier spunea ‘nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă’. Patrimoniul trebuie salvat, face parte din moştenirea noastră. Şi de ce să nu-l folosim pentru lucrurile de care este nevoie în comunitate, dacă nu mai serveşte scopului pentru care a fost creat iniţial? Asta ne propunem prin acest proiect, să dăm viaţă şcolilor închise şi abandonate, sub o altă formă”, a mai explicat deputata USR PLUS Denia Neagu. 

Obiectivul proiectului USR PLUS constă în transformarea clădirilor vechilor şcoli, închise şi abandonate, în centre de reconversie profesională, dispensare sau locuinţe sociale pentru vârstnici, medici şi profesori sau familii în dificultate. După caz, clădirile pot fi transformate şi în centre pentru vârstnici, centre socio-culturale, creşe sau grădiniţe, biblioteci, centre de consiliere sau farmacii.

Pentru ca acest proiect să se materializeze avem nevoie de voluntari din orice zonă a ţării, care să ne ajute să depunem proiecte documentate, specifice comunităţii respective, pe care să le putem implementa cu ajutorul şi acordul autorităţilor locale.

Oricine se poate înscrie ca voluntar pentru o comunitate de care îi pasă! Voluntarii ajută la strângerea de informaţii, organizarea de grupuri de lucru, dezbateri cu cetăţenii, elaborarea proiectului şi relaţia cu autorităţile locale. Cei interesaţi se pot înscrie AICI.

„Cine este beneficiarul proiectului USR PLUS? Comunitatea locală, care va putea folosi clădirile reconvertite pentru a servi nevoile specifice ale comunităţii, stabilite prin consultarea directă a cetăţenilor şi autorităţilor locale. Proiectul este iniţiat şi sprijinit de deputaţii USR PLUS Alin Apostol şi Denisa Neagu şi este coordonat la nivel naţional de Benonica Angelova, alături de Anamaria Bălan, Ioana Albăseacă şi Marius Pellegrini”, conchide sursa amintită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.