Senatorii USR PLUS Ştefan Pălărie şi Irineu Darău au depus o iniţiativă legislativă care să simplifice depunerea dosarului pentru alocaţia de stat pentru copii, astfel încât cererea să fie cuprinsă în procedura de declarare, de către părinte, a naşterii copilului. Totodată, Ştefan Pălărie a depus o iniţiativă legislativă care să permită elevilor majori din şcolile speciale să beneficieze în continuare de alocaţie, chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Există, în Constituţie şi în lege, dreptul oricărui copil de a beneficia de alocaţie de stat pentru copii. Pentru asta, părintele/reprezentantul legal depune un alt dosar la o altă instituţie, respectiv la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Atât obligaţia de declarare a naşterii, cât şi dreptul la alocaţie debutează simultan şi se raportează la acelaşi moment: naşterea copilului. Iniţiativa noastră legislativă unifică cele două dosare, mai exact, dosarul de declarare a naşterii să fie completat cu actele necesare obţinerii alocaţiei", a afirmat Ştefan Pălărie, citat într-un comunicat de presă transmis de USR PLUS.
 
Iniţiativa legislativă modifică Articolul 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii astfel încât stabilirea dreptului de alocaţie se va face în baza actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept, depuse concomitent cu documentaţia necesară declarării naşterii. De asemenea, în cazul în care reprezentantul legal al copilului doreşte să renunţe la alocaţie, acesta adresează primarului unităţii administrativ-teritoriale unde s-a înregistrat naşterea o cerere scrisă în acest sens.
 
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale are la dispoziţie 60 de zile, de la intrarea în vigoare a legii, să emită ordinul de ministru care să reglementeze acordare alocaţiei pentru copii.
 
"Este complet ineficient şi incorect ca părintele/reprezentantul legal sa depună două dosare cu şină la 2 instituţii diferite ale statului, deşi ambele operaţiuni privesc copilul şi intervin în acelaşi moment. Practic, astăzi, sarcina părintelui/reprezentantului legal este mult îngreunată de birocraţia depunerii a două dosare separate. De asemenea, funcţionarii statului sunt încărcaţi cu două dosare care privesc acelaşi copil", a susţinut Irineu Darău.
 
Totodată, senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie a depus o iniţiativă legislativă care să permită elevilor majori din şcolile speciale să beneficieze în continuare de alocaţie chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani. În prezent, Legea 61/1993 prevede că numai copiii din sistemul de învăţământ liceal şi profesional primesc alocaţia de stat pentru copii şi după împlinirea vârstei de 18 ani. 
 
"Există un vid legislativ în ceea ce priveşte elevii care împlinesc 18 ani şi sunt înregistraţi în sistemul de învăţământ special. Din cauza acestui vid, aceşti elevi nu primesc alocaţia de stat pentru copii, deşi au legal în continuare obligaţia de a merge la şcoală. Există o vădită discriminare a elevilor majori din învăţământul special, discriminare pe care iniţiativa de faţă o corectează. Ei trebuie încurajaţi şi ajutaţi, nu pedepsiţi”, a arătat Ştefan Pălărie.
 
Modificările propuse de senatorul USR PLUS vizează prevederile Art.1 şi Art 3., care vor avea următorul cuprins: 
 
"Art 1.(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului: a) liceal, b) profesional sau c) special, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora”
Art.3 (1) Alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3) lit. a) şi b);
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin (3) lit. c)."
 
"Copiii din învăţământul special sunt copii cu grave probleme de sănătate, din cauza cărora ei sunt încadraţi în şcoală mult mai târziu decât copiii fără aceste probleme. Astfel că, în învăţământul special, există copii care împlinesc 18 ani în clasa a 6-a sau a 7-a sau a 8-a etc., moment în care nu li se mai acordă deloc alocaţia de stat pentru copii. Totuşi, ei sunt obligaţi să meargă la şcoală în continuare. Acest lucru ne-a fost semnalat de către foarte mulţi părinţi care se află într-o situaţie cât se poate de disperată şi urgentă, având acasă un copil care necesită o îngrijire aparte şi care nu mai beneficiază de un drept conferit tuturor elevilor prin Constituţie”, a explicat senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.