Pentru ca deputaţii să nu se mai poată ascunde în spatele votului „în grup”, parlamentarii USR-PLUS au depus un proiect de lege în sensul transparentizării activităţii din comisii, în sensul ca voturile deputaţilor să fie accesibile întregii societăţi, a transmis Alianţa, într-un comunicat de presă. Transparenţa va aduce şi responsabilizarea deputaţilor, care vor trebui să-şi asume poziţiile adoptate şi să le explice în faţa alegătorilor, obţinându-se în final şi îmbunătăţirea calităţii actului legislativ şi a imaginii parlamentarismului în România, mai spune sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Societatea are nevoie de transparenţă. Noi, cei de la USR-PLUS, am pornit la drum solicitând transparenţă în instituţii. Şi tocmai de aceea, trebuie să începem de la activitatea Parlamentului. Fiecare vot trebuie să fie asumat de cel care îl dă, pentru că doar aşa fiecare parlamentar poate fi responsabil în faţa votanţilor săi şi a societăţii. Transparenţa în avizele şi rapoartele comisiilor este esenţială pentru evitarea conflictelor de interese, a alianţelor subterane, a limitării eforturilor de reformă”, a afirmat deputatul USR-PLUS Cătălin Teniţă, unul dintre iniţiatorii proiectului.

La rândul ei, deputata USR-PLUS Diana Buzoianu a spus că este esenţial să existe o asumare a votului în comisii al parlamentarilor.

„Proiectul este unul de transparentizare a activităţii parlamentarilor în comisii. Avizele şi rapoartele comisiilor parlamentare dau forţă sau blochează proiectele de lege în urma unor analize obiective - sau aşa ar trebui să fie. Este esenţial să existe asumarea votului de către parlamentari în comisii şi să se poată urmări voturile date de către cei care au responsabilitatea de a-i reprezenta pe români. În prezent, practica privind transparentizarea şedinţelor comisiilor nu este unitară. Mai mult decât atât, procesul actual nu e eficient. Avem transparenţa voturilor din plen, acum e momentul să facem pasul şi pentru voturile din comisii”, a explicat Diana Buzoianu, de asemenea iniţiator al propunerii.

Totodată, deputatul USR-PLUS Andrei Miftode a precizat că parlamentarii trebuie să răspundă în faţa celor care i-au ales iar activitatea lor să fie evaluată obiectiv şi transparent.

„Indiferent de situaţiile pe care sunt chemaţi să le judece şi să le gestioneze pe durata activităţii lor, parlamentarii trebuie să răspundă în faţa celor care i-au ales, iar activitatea lor trebuie să poată fi evaluată obiectiv şi transparent. Propunem ca în situaţiile în care votul este deschis, aceste voturi sa fie consemnate nominal în rapoartele şi avizele comisiilor”, a declarat Andrei Miftode.

Proiectul USR-PLUS propune completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor cu următorul alineat la art. 57 alin. (2):

„(3) În situaţiile în care votul este deschis, votul fiecărui membru se consemnează nominal în rapoartele şi avizele comisiei.”

Propunerea USR PLUS realizează şi o punere în acord a procedurii de vot din comisii cu cea din plen, transparentă în marea majoritate a cazurilor, consemnată ca atare pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Consemnarea nominală şi publicarea voturilor în comisii este, de altfel, o practica generală în democraţii consolidate precum Marea Britanie, Franţa, Olanda şi Statele Unite ori la nivelul Parlamentului European.

Proiectul USR-PLUS ţine cont şi de recomandarea Comisiei Europene din 2018 potrivit căreia, în vederea optimizării transparenţei decizionale în România, este imperativă participarea tuturor cetăţenilor în procesele decizionale, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.