Ca urmare a votului cu mai multe cartele identificat de senatorii şi deputaţii USR-PLUS în timpul dezbaterilor pe tema bugetului de stat pe 2021, parlamentarii Alianţei au depus proiecte de modificare a Regulamentelor celor două Camere, respectiv a Statutului deputaţilor şi senatorilor, astfel încât furtul la vot să fie sancţionat. Prin urmare, conform propunerii legislative, parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancţionaţi cu reţinerea pe o lună a sumei reprezentând diferenţa între indemnizaţia brută şi valoarea salariului minim brut pe ţară. Astfel, aceştia vor pierde peste 80% din indemnizaţie, iar votul viciat va fi anulat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Nu e normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecinte decât ‘avertisment scris’ , aşa cum prevede acum Statutul comun al deputaţilor şi senatorilor şi Regulamentele Camerelor. Noi, grupul USR PLUS, susţinem că parlamentarii ar trebui să fie ţinuţi la un standard mai înalt de respect faţă de lege, pentru că aici e izvorul ei, şi să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, aşa că propunem să fie prevăzute consecinţe directe, de micşorare a indemnizaţiei până la nivelul salariului minim”, a afirmat deputata USR-PLUS Oana Ţoiu, potrivit unui comunicat de presă transmis de Alianţă.
 
Astfel, parlamentarii USR-PLUS au depus un proiect de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor în sensul sancţionării disciplinare a celor care nu înţeleg că o funcţie de demnitate publică de un asemenea nivel implică integritate şi respect faţă de alegătorii care i-au trimis în Parlament. 
 
Concret, parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancţionaţi cu reţinerea pe o lună a sumei reprezentând diferenţa între indemnizaţia brută şi valoarea salariului minim brut pe ţară. Adică, vor pierde peste 80% din indemnizaţie. De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula.
 
Totodată, proiectele de modificare a Regulamentelor Camerelor prevăd explicit, pe lângă sancţiunea cu reducerea indemnizaţiei, că este interzisă utilizarea cardului de vot de către o altă persoană, mai indică sursa citată.
 
Mai mulţi parlamentari de la PSD şi AUR au fost filmaţi de către deputaţi şi senatori de la USR-PLUS în timp ce votau şi pentru alţi colegi de-ai lor la amendamentele pe bugetul de stat pe acest an în plenul reunit de luni noaptea.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.