Reprezentanţii USR au transmis că, pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare, PSD s-a asiguratmarţi, cu tăcerea complice a PNL, că îşi impune omul la şefia ANCOM, instituţia care reglementează sectorul comunicaţiilor în România şi ar trebui să vegheze asupra unei pieţe de zeci de miliarde de lei. Alesul este Vlad Stoica, fost şef al Cancelariei premierului Victor Ponta şi martor în dosarul de corupţie al ex-baronului PSD de Mehedinţi Adrian Duicu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Care a fost motivul important al acestei şedinţe comune? S-au adoptat măsuri urgente pe timp de pandemie? S-au adoptat măsuri importante sociale sau în sprijinul economiei? Nu. Motivul a fost acelaşi care domină clasa politică de 30 de ani: trocul cu funcţii. De la ANCOM, după vreo două luni de incompatibilitate, şi-a dat demisia domnul Grindeanu, numărul doi în PSD acum, dar nu exista vreo urgenţă să fie numit un nou preşedinte. Instituţia are doi vicepreşedinţi care pot prelua cu puteri depline acest mandat, iar noul Parlament legitim, mandatat şi ales de români, ar fi putut numi drept preşedinte la ANCOM o persoană care să nu fie implicată politic şi să fie un profesionist în domeniu. În 2009, Comisia Europeană ne-a spus că trebuie reglementat acest domeniu - o piaţă de miliarde, acum este şi miza 5G pe masă - de către o autoritate autonomă. Azi, parlamentarii s-au grăbit însă să aleagă din trei candidaţi PSD pe cineva dinainte determinat, pe fostul şef de cabinet al domnului Ponta, iar PNL nu a avut niciun fel de opoziţie. A fost doar o mascaradă”, declară liderul deputaţilor USR Cătălin Drulă
 
Votul de marţi din plenul reunit al celor două Camere a dovedit încă o dată că, în politica tradiţională, practicată în ultimii 30 de ani, trocul cu funcţii este la loc de cinste, iar aşa-zisele adversităţi între partidele vechi sunt doar de faţadă, mai arată sursa citată.
 
Sursa menţionată mai spune că PSD nu mai avea acum legitimitatea să forţeze instalarea unui nou şef la ANCOM pentru următorii doi ani şi jumătate şi ar fi trebuit ca întreaga procedură să fie lăsată pentru următoarea legislatură, când să se desfăşoare nu cu depuneri de candidaturi de pe o zi pe alta şi nu cu avize de faţadă în comisiile de specialitate.
 
Interesele sunt însă mari şi tot mai transparente, iar ele s-au văzut şi în încercările anterioare de modificare a legislaţiei astfel încât ANCOM să fie complet politizată.
 
„Pe de o parte, pe când Sorin Grindeanu era încă premier, Guvernul PSD a modificat prin ordonanţă de urgenţă modalitatea de numire a conducerii ANCOM, astfel încât aceasta să fie făcută de plenul reunit al Parlamentului, la propunerea Guvernului. Pe de altă partea, recent, am avut modificările aduse de majoritatea controlată de PSD la OUG 22/2009, în sensul extinderii conducerii ANCOM de la trei la şapte membri, cu posibilitatea ca aceştia să fie membri de partid, modificări atacate la Curtea Constituţională de preşedintele Klaus Iohannis, la solicitarea USR şi cu invocarea unora dintre argumentele USR”, mai indică documentul de presă al partidului condus de Dan Barna.
 
Camera Deputaţilor şi Senatul l-au votat marţi, în plen reunit, pe Vlad Stoica, fostul şef al Cancelariei premierului în perioada guvernării Ponta, în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Ceilalţi trei candidaţi propuşi pentru funcţie au fost respinşi de Parlament.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.