USR transmite, marţi, că noul Cod Silvic, în forma transmisă de Ministerul Mediului, nu protejează pădurile din România de tăierile ilegale şi duce şi la ratarea a mare parte din reformele cerute în PNRR, implicit la pierderea a sute de milioane de euro, aceasta fiind concluzia dezbaterii publice organizate de senatorul USR Aurel Oprinoiu, preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat, împreună cu Comisia pentru ape şi păduri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noul Cod Silvic, în forma transmisă de Ministerul Mediului, nu protejează pădurile din România de tăierile ilegale şi duce şi la ratarea a mare parte din reformele cerute în PNRR, implicit la pierderea a sute de milioane de euro. Aceasta este concluzia dezbaterii publice organizate de senatorul USR Aurel Oprinoiu, preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat, împreună cu Comisia pentru ape şi păduri. La dezbatere au participat, alături de parlamentari şi ministrul Mediului, Mircea Fechet, şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii de mediu şi reprezentanţi ai industriei prelucrătoare a lemnului”, se arată într-un comunicat oficial al USR.

Potrivit USR, ”noul Cod Silvic este jalon în PNRR şi avea termen de adoptare acum un an, dar întârzierea nu justifică nici trecerea Codului prin Parlament pe repede-înainte, fără o dezbatere serioasă, şi nici adoptarea unor prevederi care nu asigură protecţia pădurilor şi exploatarea raţională a fondului forestier.”.

”Avem în continuare problema arborilor din parcuri, care nu sunt protejaţi. Cei care au tăiat ilegal în parcul IOR au plătit o amendă de 25 de lei, atâta tot. Mă bucur că Ministerul susţine, pe vorbe, reintroducerea confiscării vehiculelor folosite pentru transportul ilegal de material lemnos, dar, ce să vezi, în forma plecată de la Ministerul Mediului, prevederea lipseşte. La fel şi în privinţa accesului liber în pădure pentru turişti şi vizitatori, una spune Ministerul şi alta scrie în Codul Silvic propus de acelaşi minister!”, spune Diana Buzoianu, deputată USR.

De asemenea, deputata USR atrage atenţia că din Codul Silvic a dispărut şi obiectivul privind împădurirea unor terenuri cu altă destinaţie decât cea silvică, în suprafaţă de cel puţin 20.000 ha/an până în 2035, pentru care există finanţare prin PNRR.

Mihai Goţiu, activist de mediu şi fost senator USR, a atras atenţia că, în lipsa unor măsuri eficiente de combatere a tăierilor ilegale, fondul forestier este în pericol. El afirmă că tăierile ilegale trebuie privite ca un act de crimă organizată, căci la distrugerea pădurilor contribuie, în egală măsură, şi cei care taie lemnul în pădure, şi cei care îl transportă, şi cei care îl procesează sau îl vând.

”Ceea ce este acum în Codul Penal este insuficient. Tăierea pădurii este un fapt antisocial grav, cu consecinţe majore atât din punct de vedere economic, cât şi de mediu. Nu este vorba doar de valoarea lemnului din camion, ci de o întreagă reţea de criminalitate organizată. Nu este vorba de un singur transport de 5 sau 10 metri cubi de masă lemnoasă, ci de o faptă care se repetă şi se repetă. Confiscarea camioanelor folosite la transportul lemnului tăiat ilegal trebuie să fie inclusă în noul Cod Silvic”, afirmă Mihai Goţiu, membru USR şi activist de mediu.

”Codul Silvic este cea mai importantă lege pentru protejarea pădurilor şi exploatarea raţională a lemnului pe care o dezbatem în această legislatură. Este o lege care va afecta generaţii întregi de acum încolo. Trebuie să avem în vedere obiective pe termen lung şi foarte lung, care să asigure sănătatea pădurilor României şi a biodiversităţii pentru zeci de ani de acum încolo”, susţine senatorul Aurel Oprinoiu, preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat.

USR face apel la parlamentarii PSD şi PNL să susţină amendamentele depuse de USR, care prevăd nterzicerea construirii de case de vacanţă în mijlocul pădurilor, introducerea infracţiunii tăierii fără drept de arbori şi din afara fondului forestier naţional şi a infracţiunii de distrugere a vegetaţiei forestiere din intravilan, revenirea la confiscarea vehiculelor cu care s-a transportat ilegal material lemnos, instalarea de sisteme de monitorizare video în zone sensibile din păduri şi stocarea imaginilor video timp de minimum 12 luni, pentru a preveni tăierea masei lemnoase, reglementarea accesului în pădure pentru vizitatori şi turişti (fără condiţii nerealiste precum aceea de a înştiinţa administratorul sau proprietarul înainte de a merge pedestru sau cu bicicleta prin pădure), realizarea Programului naţional de împădurire (împădurirea unor terenuri cu altă destinaţie decât cea silvică, în suprafaţă de cel puţin 20.000 ha/an până în 2035), trotejarea pădurilor virgine, a zonelor protejate, a pădurilor urbane şi periurbane, prin cumpărarea de către stat a terenurilor de la proprietarii care vor să le vând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.