Uniunea Salvaţi România a iniţiat un proiect de lege care prevedere raportarea, reducerea şi prevenirea infecţiilor nosocomiale din spitale, deputatul Tudor Pop precizând că în prezent nu se ştie cifra exactă a pacienţilor români care mor din cauza infecţiilor din spitale, bănuindu-se că ar fi peste 2.000. El a precizat că, în 2017, au fost raportate 20 de mii de cazuri, dar în realitate estimările duc undeva spre 100.000 de cazuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul Tudor Pop a explicat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută online, că acest proiect de lege vorbeşte despre nevoia de a depăşi anumite mentalităţi şi obiceiuri prezente atât în spitalele româneşti, cât şi în spaţiul public.

“E un proiect de ţinteşte mai mult decât un cadru legislativ pentru prevenirea, tratamentul şi raportarea infecţiilor intraspitaliceşti. Acest proiect este un manifest, care vorbeşte despre nevoia de a depăşi anumite mentalităţi şi obiceiuri prezente atât în spitalele româneşti, cât şi în spaţiul public. De ce un manifest? Pentru că dincolo de aspectele tehnice, de modificări şi prevederi legislative realitatea e următoarea, avem trei probleme uriaşe pe masă şi sunt strâns legate între ele: subraportarea infecţiilor spitaliceşti, rezistenţa bacteriană la antibiotice şi lipsa unei structuri materiale şi profesionale coerente”, a explicat deputatul USR.

El a afirmat că problemele există şi sunt uriaşe şi societatea românească are de ales în a rămâne captivi în greşeli şi de a învăţa din acestea.

“În pandemia de Covid-19, un număr semnificativ de cazuri şi mai ales o parte însemnată dintre decese au fost infecţii asociate actului medical, nu numai în spitale, dar şi în centre de vârstnici, de recuperare şi de dializă. Probleme există şi sunt uriaşe, însă trebuie să le acceptăm, avem de ales între a rămâne captivi în greşeli şi a le repeta la nesfârşit sau de a învăţat din ele şi de a face paşi mai departe, iar prin reglementare credem că putem realiza aceşti paşi”, a explicat Tudor Pop.

El a precizat că infecţiile în spitale există în toată lumea şi că anual în Uniunea Europeană mor aproape 50.000 de pacienţi din cauza infecţiilor intraspitaliceşti.

“Un mit cu care ne confruntăm astăzi este că este ruşine să ai bacterii în spital. Nu este o stigmă, este o dramă, dar este o realitate cu care se confruntă absolut toată lumea. În Uniunea Europeană mor în fiecare an aproape 50.000 de pacienţi din cauza infecţiilor intraspitaliceşti, în ciuda eforturilor depuse. În toată Europa se estimează că în jur 98 de mii de pacienţi spitalizaţi suferă de o infecţie asociată actului medical. Ce putem face noi este să raportăm cifre reale, să instituim mecanisme de prevenire şi control al focarelor ce apar în spitale şi în centrele rezidenţiale, să ne asumăm cu toţii, fie că suntem personal medical, pacienţi, formatori de opinie sau decidenţi politici că cel mai bun tratament este dialogul şi onestitatea”, a precizat Tudor Pop.

El a mai afirmat că nu se ştie câţi pacienţi români mor din cauza infecţiilor intraspitaliceşti.

“Câţi pacienţi români mor anual din cauza infecţiilor intraspitaliceşti? Nu ştim, bănuim că peste 2.000. În 2017 au fost raportate 20 de mii de cazuri pe an. În realitate estimările ne duc undeva spre 100.000 de cazuri. În România aproximativ 5,9 la sută dintre pacienţi suiferă de cel puţin o infecţie asociată actului medical, iar asta o ştim din singurul studiu publicat în 2017, un studiu de o zi desfăşurat în 40 de spitale”, a mai explicat deputatul USR.

La rândul său, senatorul USR Adrian Wiener a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că lupta cu infecţiile intraspitaliceşti este un proces şi nu o bătălie câştigată definitiv.

“Acest proces de luptă cu infecţiile asociate actului medical este un proces, nu este o bătălie definitivă, nu o vom câştiga definitiv niciodată, obiectivul este de a ţine sub control, de a preveni atât cât se poate, de a manageria corect din punctul de vedere al pacientului şi al personalului medical aceste infecţii, ele sunt inevitabile”, a declarat senatorul USR.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a spus în cadrul conferinţei de presă, că nu avem cultura curăţeniei, iar spitalul este un loc de care te temi.

“Nu avem abecedarul, cultura curăţeniei, adică spitalul este un loc de care te temi. Dacă nu avem în limbajul nostru chiar colocvial când discutăm, avem vorba, e curat în casă ca la farmacie. Dar nu avem în limbajul nostru e curat în casă ca la spital. (...) Avem de-a face cu un cumul de factori. Vă amintiţi imaginile cu sânge contaminat din sălile de operaţii de la Spitalul Universitar, sânge aruncat în canalizare? Vă amintiţi imaginile cu femeile care spală pereţi cu mopurile jegoane, vă amintiţi imaginile de la UPU Craiova, UPU Braşov, UPU Cluj, toată această cultură a mizeriei întreţinute fae parte din lipsa de preocupare sistemică a noastră pentru igiena elementară în spitale”, a transmis deputatul USR.

Cei trei parlamentari USR au menţionat că proiectul de lege este o necesitate deoarece România se confruntă cu numeroase probleme structurale în acest plan, de la subraportarea infecţiilor nosocomiale şi deficitul de personal medical la absenţa laboratoarelor de microbiologie din spitale şi consumul foarte ridicat de antibiotice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.