USR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită Parlamentului, de urgenţă, spre reexaminare, legea avertizorilor de integritate, în contextul deciziei de astăzi a Curţii Constituţionale şi în condiţiile în care forma impusă de majoritatea PSD-PNL-UDMR descurajează dezvăluirea faptelor de corupţie şi creează un risc major ca România să rămână fără banii din PNRR, anunţă formaţiunea într-un comunicat oficial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
„Îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să întoarcă de urgenţă la Parlament legea avertizorilor de integritate. În forma actuală, legea descurajează dezvăluirea actelor de corupţie şi riscă să lase România fără bani europeni. CCR a decis, astăzi, să respingă sesizarea USR. Nicio surpriză de la un CCR condus de un fost consilier al lui Ion Iliescu. Din dorinţa lui Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă de a captura justiţia şi a elimina vocile care sesizează actele de corupţia, România riscă să rămână fără banii din PNRR, aşa cum a anunţat şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi. Avertizez Coaliţia că nu poate călca în picioare statul de drept fără urmări. Fac încă un apel la PSD-PNL-UDMR să oprească acest asalt. România are nevoie de banii europeni pentru spitale, şcoli şi autostrăzi, de banii europeni pentru dezvoltarea României”, declară Cătălin Drulă, preşedintele USR.
 
„CCR spune că modificările aduse legii avertizorilor de integritate ar fi constituţionale. Încă nu ştim cu ce argumente şi, oricum, ne-am obişnuit să vedem cum CCR face ce vrea, decuplată de legislaţia europeană pe care ar trebui să o ia mai serios în seamă. Ce ştim sigur este că, în forma votată de PSD-PNL-UDMR, avertizorii de integritate nu mai sunt protejaţi eficient, iar efectul va fi înmulţirea cazurilor de corupţie sau de încălcări ale legilor despre care vom afla tot mai greu. Ar fi cazul ca preşedintele Iohannis, la care va ajunge acum legea, să se ţină de promisiunea făcută în conferinţa de presă, să o analizeze cu atenţie şi îngrijorare şi să întoarcă legea în Parlament. Preşedintele poate să mai dea o şansă Coaliţiei PSD-PNL-UDMR să aducă legea la acea «formă bună» despre care vorbea”, precizează şi Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.
 
USR reaminteşte faptul că zeci de ONG-uri au protestat public şi i-au cerut preşedintelui Iohannis să nu promulge legea în forma adoptată de coaliţia la putere. Mai mult, procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat că analizează posibilitatea să sesizeze Comisia Europeană pentru activarea mecanismului care condiţionează fondurile europene de respectarea statului de drept în România, considerând că Directiva europeană privind protecţia avertizorilor de integritate nu a fost transpusă corect. 
 
”Dacă legea va rămâne în forma actuală, este greu de crezut că România va obţine următoarea tranşă din fondurile PNRR. De asemenea, procedura de infringement este iminentă. Este clar că PSD, PNL şi UDMR nu mai vor să aflăm despre cazuri de corupţie, despre încălcări ale legilor, despre cum se aranjează dosare în instanţă, despre cum se acoperă plagiate şi se pun la cale campanii de compromitere a jurnaliştilor de investigaţie. De aceea au şi modificat legea, astfel încât avertizorii de integritate să nu mai fie protejaţi, ci, din contră, să devină ţinte ale abuzurilor”, se precizează în comunicatul USR. 
 
”Această coaliţie nu trebuie să uite că România este stat membru al Uniunii Europene şi avem obligaţii de transpunere a legislaţiei europene”,. mai precizează USR. 
 
USR a invocat în sesizarea către CCR patru argumente de neconstituţionalitate, printre care încălcarea obligaţiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană şi lipsa de claritate şi predictibilitate a unor prevederi.
 
USR consideră că legea avertizorilor de integritate, în forma adoptată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii).
 
Concret, Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislaţia internă să se diminueze nivelul de protecţie acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecţia oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.