USR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de desfiinţare a SIIJ propusă de Cătălin Predoiu, înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, care urmează să fie publicat în 19 martie. Solicitarea vine în contextul în care CCR a respins sesizarea făcută de USR împotriva proiectului de aşa-zisă desfiinţare a SIIJ propus de Cătălin Predoiu, dar astăzi a apărut deja în presă draftul avizului pe care Comisia de la Veneţia l-a realizat pe tema proiectului şi experţii internaţionali critică serios noul proiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit documentului, Comisia de la Veneţia critică graba cu care Parlamentul a adoptat această lege, fără să aştepte avizul Comisiei, şi recomandă Guvernului ca DNA şi DIICOT să capete competenţe de investigare a infracţiunilor comise de procurori sau judecători. În plus, dacă legea rămâne în actuala formă, Comisia recomandă să existe o procedură de selecţie competitivă a procurorilor desemnaţi să investigheze infracţiunile comise de judecători şi procurori, nefiind foarte clar în prezent cum vor fi selectaţi de către CSM procurorii propuşi de Procurorul General.
 
„Statul de drept va avea mult de suferit dacă, în ciuda avertismentelor transmise de USR şi de asociaţiile de magistraţi, preşedintele Iohannis va promulga legea înainte de avizul Comisiei de la Veneţia. Dacă avizul va fi unul negativ, critic, ministrul Predoiu trebuie să îşi dea demisia, iar mandatul de ministru al Justiţiei să fie dat unei persoane care pune preţ pe avizele Comisiei de la Veneţia şi pe recomandările Comisiei Europene din MCV. Nu ne permitem să ducem România înapoi în anii 2000, când cuplul celebru Adrian Năstase-Rodica Stănoiu a creat acea reţea de protecţie a oamenilor politici, o reţea de corupţie generalizată în care erau implicaţi şi magistraţi”, a declarat Stelian Ion, fostul ministru al Justiţiei.
 
USR a atacat în urmă cu o săptămână la CCR proiectul care prevede desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Magistraţilor, atrăgând atenţia că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiţiei nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii.
 
Anterior, USR a sesizat Comisia de la Veneţia printr-o solicitare făcută de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.