Filiala municipală Iaşi a USR a făcut un denunţ către DNA, cerând procurorilor anticorupţie să verifice modul în care societatea Salubris a raportat cantitatea de deşeuri selectate şi reciclate, întrucât există suspiciuni că datele ar fi fost falsificate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul Local al USR Iaşi, reprezentat de preşedintele Filip Havârneanu şi  consilierii locali, a anunţat că a făcut miercuri un denunţ către Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi pentru a solicita verificarea modului în care au fost declarate raportările realizate de către societatea Salubris SA cu privire la cantitatea de deşeuri colectate şi cantitatea de deşeuri reciclate.

Potrivit USR Iaşi, există suspiciuni că datele au fost falsificate cu premeditare, iar conducerea Salubris a aprobat cu bună ştiinţă cifrele false.

Reprezentanţii USR susţin că Primăria Iaşi a minţit an de an în raportările privind deşeurile reciclate, iar un control realizat de inspectorii Agenţiei pentru Fondul de Mediu ar fi scos la iveală diferenţe masive între cantităţile de deşeuri declarate de municipalitate ca fiind depozitate/reciclate în perioada 2017-2019 şi cantităţile reale depozitate/reciclate.

"Din acest motiv, primăria ieşeană a fost amendată cu suma de şase milioane de lei pentru perioada 2017-2020. Bani care trebuie plătiţi de la bugetul local, adică din contribuţiile ieşenilor! Mai exact, în urma verificărilor, inspectorii fiscali din cadrul Agenţiei pentru Fondul de Mediu au descoperit falsificarea datelor reale de către Primăria Iaşi în privinţa deşeurilor colectate şi reciclate. Pentru perioada 2017-2019, Primăria a reciclat din pix peste 84.843 de tone de deşeuri, micşorând obligaţia de plată faţă de Fondul pentru Mediu cu trei milioane de lei pentru anii 2017, 2018 şi 2019. În 2020, Primăria a depăşit ţinta de deşeuri reciclare cu 61.670 tone depozitate în plus, astfel că municipiul Iaşi va trebui să deconteze din bugetul local 3.083.500 lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale ale SC Salubris SA", se arată într-un comunicat al conducerii USR Iaşi.

Liderul filialei municipale USR Iaşi, deputatul Filip Havârneanu, susţine că "sub conducerea lui Mihai Chirica, până şi banala colectare a gunoiului devine o problemă penală".

"Iniţiativa noastră vine însoţită de avertismentul că "gunoiul" nu poate fi băgat sub preş la nesfârşit. Salubris, care este o fabrică de recompense pentru directori, este, din păcate, o instituţie de procesare a mizeriilor din administraţie, cu salarii ca pentru milionari. Oamenii plătesc din banii lor nesăbuinţa Primăriei. Reciclarea care se impune nu ar trebui să vizeze doar deşeurile, ci şi aparatul de conducere, atât de pierdut în ilegalităţi", a declarat Filip Havârneanu, preşedintele USR Iaşi.

Totodată, organizaţia municipală a USR Iaşi atrage atenţia şi asupra faptului că în ultimii ani cheltuielile pentru salarizarea directorului şi a membrilor în Consiliul de Administraţie de la Salubris au crescut exponenţial, fără a creşte şi nivelul de colectare şi reciclare selectivă a deşeurilor.

"În ultimii ani au crescut tarifele pentru salubritate cu aproape 50 la sută, dar au crescut de aproape patru ori şi indemnizaţiile pentru director şi membrii Consiliului de Administraţie. Salariile umflate sunt susţinute, desigur, pe spinarea ieşenilor şi, pe lângă asta, noi toţi suntem obligaţi să plătim amenda de şase milioane pentru neîndeplinirea ţintelor de colectare şi reciclare selectivă impuse prin legislaţia naţională. Este o situaţie absurdă: alianţa PNL-PSD din Consiliul Local creşte veniturile incompetenţilor, în loc să îi sancţioneze. În 2020, un membru în CA a încasat, lunar, în medie, 5.500 lei net! Adică 65.000 lei anual. Între 2018 şi 2019, valoarea indemnizaţiilor a crescut de patru ori! În aceeaşi perioadă, Salubris nu reuşea să îndeplinească ţintele de colectare şi de reciclare selectivă impuse de Agenţia pentru Fondul de Mediu", a declarat Răzvan Timofciuc, liderul consilierilor locali USR Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.