Uniunea Salvaţi România a depus joi la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Hotărârea de înfiinţare a Comisiei speciale pentru legile justiţiei, considerând că "PSD-ALDE a acordat Comisiei speciale atribuţii ilegale, care potrivit Regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere şi de adoptare a modificărilor legilor justiţiei".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform USR, din hotărârea de înfiinţare nu rezultă cu claritate care este rolul acestei Comisii speciale, ceea ce creează o confuzie între acesta şi atribuţiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine incert şi impredictibil. 

"Potrivit Constituţiei, proiectele de modificare a legilor justiţiei care au ajuns să fie dezbătute ilegal în Comisia specială a lui Iordache, trebuie să treacă prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi abia apoi adoptate de plenul fiecărei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului", consideră USR.  

”Ce a făcut PSD-ALDE prin această hotărâre este să creeze o super-comisie, ce înlocuieşte comisiile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului şi îşi poate prelungi existenţa prin decizia Biroului Permanent, ori de câte ori acesta o doreşte, lucru care încalcă astfel Constituţia şi Regulamentul activităţilor comune ale celor două Camere”, a declarat vicepreşedintele USR, senatorul Vlad Alexandrescu.

În opinia USR, există deja precedente favorabile în jurisprudenţa CCR, "care s-a exprimat deja în decizii anterioare în sensul că deplasarea unui centru de decizie constituţional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conformă cu menirea constituţională a Parlamentului".

"De asemenea, CCR s-a pronunţat deja în sensul că autonomia regulamentară nu poate fi exercitată în mod discreţionar, abuziv, cu încălcarea atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului. Aşadar, ţinând cont de argumentele de mai sus, precum şi de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, rezultă că înfiinţarea unei comisii speciale care dobândeşte competenţa de examinare, modificare şi completare a tuturor actelor normative cu incidenţă în domeniul justiţiei pe o perioadă nedeterminată şi nedeterminabilă contravine regimului juridic specific al unor astfel de comisii speciale, încălcându-se art. 64 alin. (4) din Constituţie", susţine USR, invocând articolul constituţional referitor la organizarea internă a Parlamentului, alineatul conform căruia "fiecare Cameră îşi constituie comisii permanente şi poate institui comisii de anchetă sau alte comisii speciale, iar Camerele îşi pot constitui comisii comune".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.