USR acuză Guvernul că a dat un aviz negativ proiect de lege pentru reducerea facturilor la energie şi gaze. Coaliţia sărăciei s-a gândit după 7 luni să nu susţină reducerea TVA la energie şi gaze, între timp, alte state europene au implementat-o cu succes, spune USR într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”USR a depus în luna octombrie 2021 un proiect de lege pentru reducerea facturilor la energie şi gaze. Guvernul Ciucă vine la 7 luni de la depunerea iniţiativei USR cu punct de vedere negativ. Practic, după ce au creat haosul din această iarnă cu măsurile complicate de plafonare şi compensare, vin acum să ne spună că nu susţin propunerea noastră, ignorând realitatea din alte state europene, care au adoptat deja astfel de măsuri. Guvernul însă continuă să susţină măsuri al căror impact în economie este încă neclar”, spune USR.

Într-un punct de vedere negativ întins pe 16 pagini, Guvernul PSD-PNL-UDMR îşi dă, încă o dată, măsura incompetenţei, se mai arată în comunicat.

”Guvernul se lamentează că nu se pot lua astfel de măsuri din cauza directivelor europene, când Comisia Europeană a făcut recomandări ca tocmai astfel de măsuri să fie luate. Drept dovadă mai multe state europene au aplicat deja reducerea TVA şi a altor taxe din facturi. Dar, nu trebuie să ne surprindă avizul negativ pe proiectul USR de reducere a TVA la gaze şi energie. Ar însemna să plecăm de la premisa că această coaliţie vrea să ajute românii. Evident nu vrea asta, deşi alte ţări au adoptat măsuri similare. În schimb, coaliţia sărăciei PSD-PNL şi miniştrii lor incompetenţi au creat mecanisme complicate care nici măcar nu sprijină toţi românii. Se bazează pe nişte praguri de consum artificiale. De exemplu, dacă cineva a consumat peste 100 kWh/lună anul trecut, iar anul acesta consumă mai puţin, nu beneficiază de tariful cel mai bun, definit în ordonanţa în vigoare de la 1 aprilie. Va trebui să aştepte regularizarea din anul 2023. Similar, dacă cineva consumă peste 300 kWh/lună, nu beneficiază de niciun ajutor”, declară Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.

Până în prezent, mai bine de 15 state europene au luat măsuri pentru reducerea TVA şi a altor taxe. Printre ele, Austria, Belgia, Croaţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia şi Spania. În România însă, subiectul reducerii TVA la energie a fost bun doar când Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu trebuiau să se laude în faţa camerelor cât sunt de preocupaţi de protejarea populaţiei. După aceea, când a venit şi vremea deciziilor, subiectul a dispărut, ca multe alte subiecte folosite de liderii Coaliţiei sărăciei doar când vor să-i mai păcălească un pic pe români, arată USR. 

”Reducerea TVA, eliminarea certificatelor verzi, accizei şi taxei de cogenerare din factură ar fi sprijinit toţi românii. Dar, pentru actuala coaliţie nu contează că românii sărăcesc. Tot ce contează pentru ei este să încaseze cât mai mult la buget pentru că, până la urmă, tot statul beneficiază de creşterea preţurilor. Numai din majorarea preţurilor la energie şi gaze statul a încasat suplimentar în perioada septembrie 2021 – martie 2022 aproximativ 2,4 miliarde de lei”, mai precizează Cristina Prună. Pe lângă proiectul privind reducerea TVA la energie şi gaze, USR are în circuitul legislativ şi un proiect pentru reducerea TVA la carburanţi. Ambele proiecte urmează să fie dezbătute în comisiile Senatului şi Camerei Deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.