Camera Deputaţilor a respins, marţi, în calitate de Cameră decizională, trei proiecte USR prin care aceste trei academii, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Academia de Ştiinţe Tehnice şi Academia de Ştiinţe Medicale, erau desfiinţate sau decuplate de la banul public. USR transmite, printr-un comunicat, că nu va renunţa şi va lupta în continuare pentru desfiinţarea ”pseudo-academiilor şi pentru stoparea risipirii banilor românilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Românii vor plăti în continuare din buzunarul lor indemnizaţiile frumoase a sute de aşa-zişi „academicieni” şi a altor sute de salariaţi ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Academiei de Ştiinţe Tehnice şi Academiei de Ştiinţe Medicale, trei fabrici de sinecuri pentru politicieni şi apropiaţii acestora. Prin votul majorităţii PSD-PNL-UDMR, Camera Deputaţilor a respins, astăzi, în calitate de Cameră decizională, trei proiecte USR prin care aceste trei aşa-zise academii erau desfiinţate sau decuplate de la banul public. USR nu va renunţa şi va lupta în continuare pentru desfiinţarea pseudo-academiilor şi pentru stoparea risipirii banilor românilor”, a transmis formaţiunea. 
 
„De fiecare dată când avem o sinecură de felul acesta, voturile în Parlament merg înspre susţinerea ei. Când este vorba de reduceri fiscale nu sunt bani, dar când e vorba să susţinem academii fictive - apărute ca ciupercile după ploaie, care nu fac în mod real nimic, doar plătesc indemnizaţii şi salarii şi deschid tot felul de filiale, inclusiv la New York - atunci sunt bani. USR a propus să mai desfiinţăm din aceste mii de structuri – academii, agenţii, etc. -, să stopăm risipa. Coaliţia la putere nu vrea însă”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.
 
„Preşedintele Academiei Române, domnul academician Ioan-Aurel Pop, nu s-a ferit să vorbească despre lipsa de legitimitate a aşa-numitei Academii a Oamenilor de Ştiinţă din România, pe care a catalogat-o ca fiind o creaţie artificială, generatoare de confuzie, care dublează structura Academiei Române şi care a diluat mult ideea de savant, de erudit. USR a propus desfiinţarea acestei sinecuri sau, măcar, decuplarea ei de la banul public, alături de alte pseudo-academii, gen Academia de Ştiinţe Tehnice din România şi Academia de Ştiinţe Medicale. USR consideră că România nu are nevoie nici de false academii, nici de sinecuri care drenează banul public în buzunarele clientelei de partid. Din păcate, PSD şi PNL au altă opinie”, afirmă şi deputatul USR Brian Cristian.
 
„Academia de Ştiinţe Medicale, pe care USR a vrut să o decupleze de la bugetul de stat, este tot o căpuşă. Găsim acolo vreo 160 de titulari, mulţi dintre ei politicieni, care nu au niciun fel de activitate ştiinţifică. Să ne uităm doar la faptul că, în timpul celor aproape doi ani de pandemie, această pseudo-academie nu a creat nimic. Noi când cerem desfiinţarea acestor aşa-zise academii, care nu fac ştiinţă, ci sunt doar fabrici de sinecuri, venim în sprijinul adevăratei Academii Române. Aceste clone trebuie să dispară, fac de ruşine România şi la nivel european”, precizează deputatul USR Emanuel Ungureanu.
 
USR precizează că, după ce a reuşit, prin amendament la legea bugetului de stat, să taie finanţarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România în anul 2020, USR a depus două proiecte de lege pentru a rezolva problema acestei fabrici de sinecuri. Amândouă proiectele au ajuns astăzi la votul plenului Camerei Deputaţilor şi au fost respinse de majoritatea PSD-PNL-UDMR.
 
Tot astăzi, coaliţia la putere a respins proiectul USR de decuplare de la bugetul de stat a Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi a Academiei de Ştiinţe Medicale. 
 
”USR şi-a asumat prin programul de guvernare propus românilor reformarea celor circa 1.300 de agenţii, instituţii, autorităţi şi alte diferite structuri care toacă banii publici fără a oferi în schimb vreo activitate şi rezultate demne de notat. USR va continua, aşadar, să lupte pentru desfiinţarea sau măcar decuplarea de la banul public a acestor pseudo-academii, considerând că banii risipiţi de acestea pot şi trebuie să fie folosiţi pentru atât de importantul domeniu al cercetării”, mai spun cei de la USR. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.