USR cere joi eliminarea taxei pe boală, integral, afirmând că premierul Marcel Ciolacu a ajuns într-o săptămână la a treia variantă de modificare a taxei, iar PSD-PNL trebuie să înceteze bâlbâiala administrativă şi bătaia de joc la adresa bolnavilor şi a mamelor. USR afirmă că în primele trei luni de aplicare a taxei pe boală, Guvernul PSD-PNL a strâns echivalentul a 30 de milioane de euro de la românii bolnavi, gravidele care au sarcini cu risc, mamele care de abia au născut şi părinţii cu copii bolnavi, inclusiv de cancer şi niciun leu din aceşti bani nu s-a dus însă spre sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În doar o săptămână, premierul Marcel Ciolacu a ajuns la a treia variantă de modificare a taxei pe boală. USR cere PSD-PNL să înceteze bâlbâiala administrativă şi bătaia de joc la adresa bolnavilor şi a mamelor şi să elimine integral această taxă aberantă”, spune USR într-un comunicat.
 
”Joia trecută, au uitat de bolile cronice şi de marii arşi. Marţi, au reparat asta, dar au uitat de bolile autoimune. Astăzi, revin, din nou, cu modificări. Însă nu în sensul adăugării de alte boli care să fie scutite de taxă, ci din contră: măresc categoriile celor taxaţi. Concret, adaugă la taxare persoanele în carantină şi persoanele care au recomandare de reducere a timpului de muncă, de exemplu angajatele însărcinate. Soluţia corectă este cea depusă de USR în Parlament: eliminarea totală a taxei pe boală. Şi Consiliul Legislativ spune că este corectă soluţia noastră, iar cea a Guvernului este discriminatorie”, declară deputata USR Oana Ţoiu, membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor. 
 
Potrivit USR, ”România are, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, cea mai mică alocare din PIB pentru concedii medicale: circa 0,2% din PIB”.
 
”Tot pe ultimul loc este România şi în ceea ce priveşte angajaţii absenţi la muncă: doar 2,5% din populaţia ocupată cu vârste între 20 şi 64 de ani au lipsit în trimestrul III din 2023, faţă de o medie a UE de 10,5%”, subliniază USR. 
 
USR mai arată că ”în primele trei luni de aplicare a taxei pe boală, Guvernul PSD-PNL a strâns echivalentul a 30 de milioane de euro de la românii bolnavi, gravidele care au sarcini cu risc, mamele care de abia au născut şi părinţii cu copii bolnavi, inclusiv de cancer şi niciun leu din aceşti bani nu s-a dus însă spre sănătate”. 
 
”Nu au crescut deloc nici decontarea concediilor medicale, cu care statul este dator angajatorilor, şi nici finanţarea spitalelor, care nu mai au medicamente esenţiale. Unde sunt banii? 100 de zile ne-a luat să îi facem să dea înapoi şi să scoată taxa pentru părinţi şi bolnavii oncologici, încă o săptămână pentru mulţi dintre cei cronici, continuăm şi vom reuşi şi pentru celelalte categorii, care nu rămân tăcute, ci îşi cer răspicat drepturile”, adaugă Oana Ţoiu.
 
 
Pe lângă amendamentele formulate la „ordonanţa trenuleţ”, USR a depus, la începutul actualei sesiuni, proiect de lege separat pentru eliminarea taxei pe boală. De asemenea, la mijlocul lunii ianuarie, am solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională OUG 115/2023, dar „avocatul PSD-PNL” a ignorat şi de data aceasta interesul cetăţenilor.
 
USR este singurul partid care a avertizat, încă dinainte de adoptarea în decembrie 2023 a „ordonanţei trenuleţ”, asupra absurdităţii suprataxării introduse de ministrul Marcel Boloş. Ministrul Boloş a minţit spunând că ea nu există, ca mai apoi să se laude colegii săi din Parlament că au eliminat-o, când făcuseră demersurile doar pe jumătate. PSD şi PNL au o majoritate de peste 60% în Parlament şi puteau elimina taxa până acum, fără probleme, dacă aveau dorinţa politică să facă asta, mai precizează formaţiunea. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.