USR a transmis că decizia de joi a CCR reprezintă o palmă pe obrazul românilor care, după o viaţă întreagă de muncă cinstită şi de contribuit la sistemul de pensii, de abia îşi duc traiul de azi pe mâine. Şi, totodată, decizia Curţii arată tuturor de ce vechile partide politice refuză cu obstinaţie să numească la Curtea Constituţională oameni profesionişti şi integri, preferând cozile de topor gata să răspundă oricând comenzilor venite de la centru, mai acuză USR. „Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleşcanu, Vasile Blaga, Dan Matei Agathon şi mulţi, mulţi alţii îşi recapătă privilegiile imorale, prin grija judecătorilor Curţii Constituţionale, unii beneficiari ei înşişi de pensii speciale”, potrivit comunicatul de presă al partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Restauraţia privilegiaţilor, asta ne livrează azi Curtea Constituţională. Instanţa supremă consfinţeşte ceea ce românii simt în fiecare zi: clasa de şmecheri e mai egală decât noi, restul. Vom continua lupta împotriva pensiilor speciale cu toate mijloacele de care dispunem”, a declarat Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR.

„Înainte de a pleca din fruntea CCR, preşedintele acesteia, fost parlamentar PSD, s-a străduit să găsească orice chichiţă pentru a declara neconstituţională eliminarea unei pensii speciale despre care aceeaşi CCR, în alte decizii, spune că poate fi eliminată. Acum înţelegem de ce PSD a insistat ca proiectul lor de desfiinţare a pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie cel adoptat, chiar dacă a fost depus câţiva ani după primul proiect al USR de eliminare a acestor privilegii. Noi, însă, vom redepune un proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale în aşa fel încât CCR să nu îl poată declara neconstituţional. Să vedem dacă PSD va fi dispus să îl şi voteze, aşa cum au pretins că ar fi dispuşi să facă”, a precizat şi deputatul USR Cristian Seidler.

Ani la rând, pensiile speciale – ale parlamentarilor, dar şi ale altor categorii – au fost apărate cu dinţii de PSD, PNL şi celelalte partide tradiţionale. În februarie anul trecut, la insistenţa USR, care a pus subiectul pensiilor speciale pe agenda publică, vechea clasă politică a fost nevoită să accepte măcar desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, mai indică sursa citată.

Acum, graţie CCR - instituţie puternic politizată, care a sabotat constant toate încercările de eliminare sau măcar impozitare a pensiilor speciale - parlamentarii îşi recapătă privilegiile şi îi vor sfida în continuare pe românii obişnuiţi, care au, după o viaţă de muncă, pensii mizere.

USR reaminteşte că printre judecătorii CCR care au decis soarta pensiilor speciale ale foştilor parlamentari se numără trei foşti parlamentari: Valer Dorneanu (PSD), preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache (ex-UNPR, ex-PSD) şi Varga Attila (UDMR).

USR aşteaptă publicarea motivării deciziei CCR pentru a vedea exact motivele pentru care a fost declarată neconstituţională legea adoptată de Parlament în 17 februarie 2021, mai ales că, la acel moment, Avocatul Poporului spunea că a analizat legea şi că nu a identificat vreun motiv de neconstituţionalitate.

„Până atunci, un lucru este însă foarte clar: pensiile speciale ale parlamentarilor vor face iar, lunar, în bugetul de stat o gaură de peste 1 milion de euro. Foştii parlamentari ajunşi la pensie vor încasa, din nou, pentru doar câţiva ani de mandat, câte 5-6.000 de lei pe lună. Cei care au prins mai multe mandate vor sări la 14-15.000 de lei pe lună. Asta în timp ce pensia medie în România este de doar 1.800 lei!”, conchide comunicatul de presă al USR.

Curtea Constituţională a admis, joi, excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate, au precizat surse din cadrul CCR pentru News.ro. Câteva zeci de foşti parlamentari au atacat în instanţă eliminarea acestor pensii.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.