USR anunţă că va trimite un TIR cu ajutoare - saci de dormit, saltele, paturi şi alimente neperisabile - în Ucraina, iar vicepreşedintele formaţiunii, Dan Barna, va însoţi transportul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Biroul Naţional al USR a decis luni, 28 februarie, să trimită un TIR încărcat cu ajutoare, la Cernăuţi, în Ucraina. Vicepreşedintele USR, Dan Barna, va însoţi acest transport, pentru a se asigura că ajunge la destinaţie, în Ucraina. Membrii USR Bucureşti au strâns materiale necesare pentru cazare – kit-uri pentru refugiaţi (154 de saci de dormit, 201 izopren, 220 de pături, 216 perne, 141 de saltele) şi mâncare neperisabilă", a arătat USR, într-un comunicat de presă.
 
Transportul este primul dintr-o serie preconizată pentru următoarea perioadă către zonele de graniţă cu Ucraina.
 
 
"La nivel central, USR ţine în permanenţă legătura cu autorităţile şi este în dialog constant pe canale diplomatice cu partenerii noştri din Ucraina şi statele partenere pe plan internaţional", a adăugat sursa citată.
 
Reprezentanţii USR au prezentat acţiuni desfăşurate de primari ai formaţiunii:
 
- Primarul USR Vasile Cărare din Milişăuţi, localitate aflată la doar 40 de km de graniţa cu Ucraina, s-a mobilizat pentru a putea primi refugiaţi. Primăria va pune la dispoziţie, dacă va fi cazul, o bază sportivă dotată cu duşuri, căldură şi condiţii bune pentru cazare. Primarul a fost în vama Siret, a discutat cu cei doi preoţi prezenţi acolo pentru a orienta refugiaţii, informându-i despre disponibilitatea de a ajuta. 
- Primarul Horia Bugarin, din Dumbrăviţa, Timiş, a strâns zeci de cutii cu alimente neperisabile, haine, produse de igienă şi pentru nou născuţi, pe care să le ofere refugiaţilor din Ucraina. 
- Gabriel Pleşa, primarul USR al oraşului Alba Iulia, a anunţat că a identificat mai multe locaţii în care poate caza, într-o primă fază, aproximativ 70 de refugiaţi din Ucraina şi poate mări capacitatea de cazare cu încă 100 de locuri, asigurând totodată şi hrana şi eventual îngrijiri medicale sau socio-medicale pentru aceştia, prin transferarea unei sume din bugetul local dedicat evenimentelor.
- Primarul Ionuţ Postolache din Maxineni s-a oferit să primească refugiaţi: are 5 clădiri care pot fi folosite (4 şcoli care nu sunt folosite, au încălzire şi o clădire centru de zi cu 20 paturi, bucătărie etc). Din bugetul local poate aloca o sumă de bani, capitolul situaţii de urgenţă.
- Primarul Allen Coliban din Braşov a găsit două unităţi de cazare pentru refugiaţi, cu aproximativ 500 de locuri. Momentan nu există solicitări sau instrucţiuni de la Guvern, dar Primăria Braşov este pregătită să ajute. 
- Primarul Elena Lasconi din Cîmpulung a mobilizat comunitatea şi a strâns un TIR cu apă, paturi, saci de dormit, articole de igienă, conserve, lapte praf şi haine noi. Transportul urmează să plece către zonele de frontieră.
- Primarul Dominic Fritz a luat legătura cu mai multe organizaţii şi firme din Timişoara pentru formarea unui comitet de solidaritate cu Ucraina, în special cu Cernăuţi, unde trăieşte şi o comunitate românească. Prin acest comitet va coordona o campanie de strângere de fonduri pentru nevoile oraşului înfrăţit şi orice alte acţiuni locale necesare în urmă războiului. Organizaţiile care vor să se implice în acest grup pot să contacteze pe adresa de email timisoara.pentru.ucraina@gmail.com 
- Primarul Lucian Stanciu Viziteu a lansat un apel umanitar către toţi băcăuanii pentru a veni în ajutorul refugiaţilor ucraineni. Primăria strânge alimente neperisabile, lenjerii de pat, pilote, pături, perne, jucării. Pentru eventualitatea sosirii refugiaţilor în Bacău, primarul Lucian Viziteu a anunţat că dispune de spaţii de cazare cu capacitate imediată de extindere şi a primit semnale de susţinere din mediul privat. 
- Primarul Florin Virga a pregătit un centru pentru refugiaţi în Căminul Cultural din Săbăoani, Neamţ. De asemenea, persoanele care doresc să facă donaţii sunt aşteptate la Primărie.
- Clotilde Armand a pregătit peste 1.000 de paturi pentru refugiaţii ucrainieni şi va solicita Consiliului Local al Sectorului 1 să ofere un sprijin financiar pentru toţi cei care au de suferit în urma războiului, celor care au acum nevoie de ajutorul nostru. 
- La sediul USR Botoşani se adună donaţii din toată ţara. Colegii noştri au încărcat deja două maşini utilitare cu donaţii şi le-au trimis la frontiera cu Ucraina. Colectarea continuă la sediul partidului.
 
Alte iniţiative au venit din partea parlamentarilor şi europarlamentarilor USR:
 
- Grupul Uniţi pentru Ucraina, iniţiat de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, a reunit peste 170.000 de oameni în doar două zile. Grupul este destinat voluntarilor, donatorilor, tuturor celor care vor să se implice să-i ajutăm pe vecinii noştri din Ucraina afectaţi de invazia Rusiei. 
- Vlad Botoş a fost iniţiatorul unei scrisori către Comisia Europeană şi Consiliul European, semnată de 50 de colegi europarlamentari, prin care a cerut excluderea Rusiei din sistemul de plăţi SWIFT. Astăzi, mai multe bănci ruseşti sunt excluse din sistem.
- Iulian Bulai a fost la graniţa cu Ucraina însoţind un convoi umanitar cu autoturisme, care a dus medicamente şi alimente dincolo de frontieră. 
- Mihai Botez a fost la Vama Albiţa pentru a discuta cu autorităţile şi a pus la dispoziţie sediile USR din Bârlad, Vaslui şi Huşi pentru a strânge donaţii. 
- Costel Vicol a strâns donaţii pentru refugiaţi ucraineni pe care le-a dus în vama Isaccea, judeţul Tulcea. În continuare strânge alimente, pături, obiecte de igienă la birourile parlamentare.
- Andrei Postică a fost la graniţa Giurgiuleşti, judeţul Galaţi, pentru a vorbi cu oamenii care vin din Ucraina prin Republica Moldova. 
- Andrei Lupu a anunţat că, de luni, sediile şi cabinetele parlamentare din Prahova sunt transformate în centre de colectare de ajutoare pentru ucrainenii care fug de război. 
- Brian Cristian a fost la punctul de trecere a frontierei Solotvyno - Sighetu Marmaţiei, a donat sânge şi a promovat strângerea de donaţii în judeţul Maramureş.
- Filip Havarneanu a fost la Sculeni, la graniţa cu Republica Moldova, împreună cu europarlamentarul Vlad Gheorghe, şi cu alţi doi voluntari, pentru a ajuta cu tot ce este nevoie.
- Europarlamentarii Dacian Cioloş, Ramona Strugariu, Nicu Ştefănuţă şi-au pus la dispoziţie birourile din ţară pentru a strânge donaţii pentru refugiaţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.