USR afirmă că astăzi, PSD şi PNL au vrut să-l scape de închisoare pe şeful Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Florin Mituleţu-Buică, acuzat de procurori de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu, după ce a demis abuziv doi directori şi a angajat alţi 18, fără concurs. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a plenului Camerei Deputaţilor şi, doar după ce USR a atras atenţia asupra lui, a fost mutat spre finalul ordinii de zi. USR a cerut, în Comitetul liderilor, retrimiterea proiectului la comisii, spre a fi rediscutat, dar solicitarea a fost respinsă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”PSD şi PNL vor să dea un tun marca OUG 13. Un amendament depus pe ascuns şi scapi de închisoare, asta au vrut să facă cu proiectul care l-ar scăpa de necazuri pe şeful AEP. Amendamentul a fost strecurat marţi seară, în Comisia de administraţie, iar astăzi au şi pus proiectul la votul final. După ce am atras atenţia asupra mârşăviei puse la cale de PSD şi PNL, au făcut strategic un pas înapoi şi au mutat proiectul spre coada ordinii de zi, aşa că nu a mai fost discutat astăzi. Au respins însă solicitarea USR de retrimitere la comisii a proiectului, aşa că el rămâne pe ordinea de zi şi, cel mai probabil, vor încerca să-l împingă la vot imediat după sărbători”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.

Cei de la USR spun că, în încercarea de a trece pe sub radar amendamentul care l-ar scăpa pe şeful AEP de închisoare, PSD şi PNL l-au introdus, cu ajutorul senatorului PSD Radu Oprea, în legea de aprobare a unei ordonanţe de urgenţă care modifică şi completează Codul administrativ.

Concret, amendamentul spune că personalul aparatului de specialitate al AEP cu statut de înalt funcţionar parlamentar este numit sau destituit prin ordin al preşedintelui Autorităţii. Cu alte cuvinte, lasă liber şefului AEP să facă angajări sau să promoveze oameni în instituţie fără concurs.

”Doar din pix, aşa cum place vechilor partide politice. Astfel, fapta de care e acuzat şeful AEP dispare. La fel cum Dragnea voia OUG 13 pentru a scăpa de închisoare. Ăsta e PSD şi PNL. Poţi să comiţi acte de corupţie, să îţi promovezi ilegal sinecurile în funcţie pentru a captura instituţii, iar dacă DNA te prinde, dai o lege şi scapi. Nu va rămâne aşa. USR s-a opus în Comisii, astăzi am încercat scoaterea de pe ordinea de zi şi retrimiterea la comisii, dar au refuzat. Dacă legea trece în forma actuală, vom contesta şi la CCR”, mai precizează Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.

USR reaminteşte că actualul preşedinte al AEP a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce, în 2019, a concediat abuziv doi directori din instituţie.

”PNL, care acum pune umărul la scăparea lui Mituleţu-Buică, acuza atunci PSD de „PSD-izarea instituţiei”, de desfăşurarea unui „proces agresiv de capturare şi compromitere a instituţiilor cheie din statul român, având ca unic scop menţinerea la putere prin orice mijloace”. Acelaşi PNL, dispus acum să voteze cum cântă PSD, în decembrie cerea revocarea din funcţie a lui Constantin Florin Mituleţu-Buică. Între timp, liberalii şi-au amintit, probabil, că Autoritatea Electorală Permanentă este instituţia care verifică folosirea banilor de către partide, atât în campaniile electorale, cât şi în afara lor, mai spune USR în  comunicat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.