USR a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu OUG de modificare a legilor justiţiei, Avocatul Poporului transmiţând că va oferi un răspuns rapid. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, că "a dat drumul la analiză" în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind legile justiţiei. "Şi Dumnezeu a făcut lumea în şase zile şi în a şaptea s-a odihnit, deci mai aveţi puţintică răbdare", a adăugat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ciorbea, despre OUG pe legile justiţiei: I-am dat drumul la analiză deja. Şi Dumnezeu a făcut lumea în şase zile şi în a şaptea s-a odihnit, deci mai aveţi puţintică răbdare

 

"Am avut o intâlnire de apropae o oră cu Avocatul Poporului, - prima oră  fost cea în care l-am aşteptat să vină - şi i-am transmis punxctele de vedere şi argumentele USR conform cărora OUG subordonaeză şi confiscă intituţiile de luptă anticorupţie la cheremul lui aga Tudorel, acest ministru al Justiţiei de natură fanariotă. I-am transmis explicit că este o obligaţie pentru domnia sa să atace la CCR  această ordonnţă, pentru că afectează semnificativ şi major mecanismele de funcţionare ale justiţiei şi nu ne permitem ca stat să nu avemun control de constituţionalitate pe acestă ordonanţă care este abuzivă", a declarat liderul USR Dan Barna.

El a relatat că răspunsul primit de la Avocatul Poporului Victor Ciorbea a fost că aşteaptă în următoarele zile argumente şi de la asociaţiile magistraţilor, şi de la procurori, precum şi de la celelalte partide care consideră că ordonanţa de modificare a legilor justiţiei este un  instrument de abuz şi că va lua o decizie într-un termen de zile.

"A promis o reacţie rapidă", a subliniat Barna.

Ordonanţele de Urgenţă privind legile justiţiei şi desemnarea procurorului european au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial.

Potrivit OUG care modifică legile justiţiei, procurorul general, şefii DNA, DIICOT, adjuncţii acestora şi şefii de secţii sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au începlinit funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Este scoasă cerinţa de vechime de 10 ani pentru aceştia.

Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din parchete pentru care Preşedintele României face numirea, mai stabileşte actul normativ.

„Ori decâte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la «procurorul ierarhic superior» în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin acesta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia", mai prevede ordonanţa. Acest articol nu fusese anunţat de către ministrul Justiţiei.

La articolul referitor la atribuţiile Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, este introdus un nou alineat, care stabileşte ca atribuţie şi "exercitarea şi retragerea căilor de atac în cauzele de competenţa Secţiei, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitiv anterior operaţionalizării acesteia potrivit OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentur investigarea infracţiunilor din justiţie".

Actul normativ a fost criticat de DIICOT, DNA şi de asociaţiile magistraţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.