Deputatul USR Alin Apostol a depus, în urma consultărilor cu reprezentanţi ai societăţii civile şi în colaborare cu parlamentari de la principalele partide, un nou proiect de lege în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, astfel încât să fie posibilă cumularea tuturor prestaţiilor sociale de care acestea beneficiază pe un card electronic. Prin urmare, mai puţină birocraţie şi mai puţine drumuri, implicit, mai mult respect pentru persoanele cu dizabilităţi, arată comunicatul de presă al partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am depus al doilea proiect pentru persoanele cu dizabilităţi: un card electronic, obţinut la cerere şi care să permită cumularea unor prestaţii sociale regăsite în Legea 448/2006. Astfel, pentru orice abonament de metrou sau autobuz, bilet de teatru, călătorie cu trenul sau decontarea carburantului, beneficiarul va putea folosi acest card, iar sumele aferente fiecărei prestaţii sociale vor fi reţinute la sursă, în limita impusă de lege. La baza acestui card va exista şi o aplicaţie, pe care beneficiarii o pot instala pentru a putea vedea statusul acestor facilităţi, în timp real. Astfel, ei vor putea şti de câte călătorii cu trenul mai pot beneficia sau când a fost atinsă limita maximă a sumelor decontate pentru plata carburantului. Consider că nevoia unui astfel de act normativ este extrem de mare, întrucât propune o soluţie simplă, menită să debirocratizeze tot procesul greoi, extrem de stufos şi uneori discriminatoriu prin care persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de drepturile garantate prin lege”, a afirmat deputatul USR Alin Apostol, conform sursei citate.

Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi prevede o serie de prestaţii sociale de care beneficiază atât persoanele cu handicap, cât şi însoţitorii acestora. Printre acestea se numără, în anumite condiţii, gratuitate pe toate liniile de transport urban în comun (de suprafaţă şi metrou), gratuitate transport interurban şi bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări aristice şi sportive.

Deşi legislaţia în vigoare prezintă procesul de acordare a facilităţilor sau, după caz, de decontare a lor, în realitate, procesul este extrem de birocratic, greoi şi discriminatoriu. Un exemplu concret: pentru a putea vedea o piesă de teatru, o persoană cu dizabilităţi este nevoită să se prezinte cu o zi înainte la casa de bilete şi să facă o cerere, pe baza certificatului de handicap sau a legitimaţiei, pentru a i se elibera biletul de acces. Un alt exemplu: pentru a putea călători cu metroul, persoanele cu handicap sunt nevoite să cumpere din fonduri proprii cartele de metrou lunare, după care, la final de lună, sunt obligate să meargă la sediile DGASPC de sector spre a le fi decontate sumele.

Proiectul iniţiat de deputatul USR Alin Apostol prevede crearea unui card electronic (pe modelul cardurilor de vacanţă) care să cuprindă toate prestaţiile sociale de care beneficiază persoanele cu dizabilităţi. În acest fel, acestea vor beneficia mai uşor de drepturile oferite de lege şi nu vor mai fi puse inutil pe drumuri, mai indică sursa menţionată.

Conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, România avea, la sfârşitul anului 2021, 865.573 persoane cu dizabilităţi. Dintre acestea, aproximativ 98% sunt îngrijite de familie şi/sau trăiesc independent, iar restul se află în instituţii publice rezidenţiale de asistenţă socială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.