Deputata USR Diana Buzoianu a depus, joi, o iniţiativă legislativă pentru reformarea cadrului legislativ privind prevenirea şi reducerea risipei alimentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alături de Diana Buzoianu sunt iniţiatori şi Florin-Alexandru Alexe, Bogdan-Gruia Ivan şi Zoltán Miklós şi alţi peste 100 de parlamentari care au semnat deja susţinerea iniţiativei, arată un comunicat de presă al USR.

Obiectivul acestei iniţiative este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030.

Proiectul prevede măsuri concrete de luptă împotriva risipei alimentare. Va fi creată o platformă online împotriva risipei alimentare gestionată de Ministerul Agriculturii în care vor fi raportate datele privind risipa alimentară de către operatorii economici. De asemenea, vor fi redactate materiale informative de către Ministerul Agriculturii pentru lupta împotriva risipei alimentare pentru operatorii economici. Autorităţile administraţiei publice vor avea pentru prima dată în legislaţie obligaţia să ia măsuri împotriva risipei alimentare atunci când, din activitatea lor rezultă surplusuri de produse alimentare. Vom avea o strategie naţională împotriva risipei alimentare updatată cel puţin o dată la 5 ani.

Operatorii economici vor avea obligaţia să depună toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare.

,,Îmi pasă de oamenii flămânzi care au nevoie de ajutorul nostru, îmi pasă de mediu şi îmi pasă de bunăstarea planetei şi pentru generaţiile următoare. Cred că multora ne pasă, doar că trebuie să luăm şi măsuri. Este timpul să creăm o Românie responsabilă inclusiv prin lupta împotriva risipei alimentare. Este un pas mic în direcţia bună, dar un pas necesar.” declară Diana Buzoianu, iniţiatoare a proiectului de lege.

De ce avem nevoie de o astfel de lege?

În România, peste 150.000 de copii merg în fiecare seară flămânzi la culcare. În acelaşi timp, aruncăm anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Ne trebuie un mecanism prin care alimentele aflate în stare bună de consum să ajungă la oamenii în nevoie, iar în acest scop avem nevoie de un cadru legislativ clar.

„Risipa alimentară globală generează 8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, un impact imens asupra climei şi asupra societăţii, în ansamblul ei. Schimbările climatice în România se traduc în judeţe întregi în procese de deşertificare, fenomene meteorologice extreme, dăunători noi cu care se confruntă agricultorii români. Aruncând atât de multă mâncare la gunoi, românii aruncă de fapt o mare parte din salariu la gunoi. Faceţi acest exerciţiu: Un român câştigă în medie aproximativ 4000 de lei şi cheltuie pe mâncare, în medie, o treime din această sumă. Între 30% şi 50% din mâncarea pe care o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună. Deci, lunar, aruncă la gunoi între 400 şi aprox. 670 de lei. Peste 5000 de lei pe an”, conchide sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.