Guvernul Ciolacu a primit votul de învestitură al Parlamentului, obţinând 290 de voturi ”pentru”. Au fost înregistrate 95 de voturi ”împotrivă”. Din poziţia de preşedinte al Senatului, fostul premier Nicolae Ciucă, l-a felicitat pe noul premier Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu le-a mulţumit parlamentarilor, promiţând că va încerca să se ridice la nivelul aşteptărilor acestora şi ale românilor, în perioada următoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Aş dori să mulţumesc colegilor mei care m-au votat, atât din PSD, cât şi din PNL, cât şi de la grupul minorităţilor şi alţi colegi din Parlament. Cred că i-am convins astăzi. Aş dori să mulţumesc şi celor care nu m-au votat. O să încerc să mă ridic la nivelul aşteptărilor atât ale dumneavoastră, cât şi ale românilor, în perioada următoare, un an şi şase luni. Nu pot realiza acest lucru fără susţinerea dumneavoastră. Vă mulţumesc încă o dată”, a declarat Marcel Ciolacu după vot.

UPDATE - Din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, respectiv 465, au fost prezenţi 411 parlamentari.

385 de voturi valabil exprimate, din care 290 de voturi pentru şi 95 de voturi împotrivă. 

”Potrivit articolului 103, alineatul 3 din Constituţia României, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, minimum 233 de voturi pentru. Ca urmare a faptului că din totalul de 465 de deputaţi şi senatori, 290 au votat pentru acordarea votului de încredere, se constată că este întrunită majoritatea de voturi necesară pentru ca parlamentul să acorde încrederea Guvernului, programul şi listei Guvernului prezentate de Marcel Ciolacu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru”, a fost anunţul în plenul reunit. 

Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a afirmat că Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului. ”Îl felicit pe domnul prim-ministru şi felicit membrii cabinetului” a spus Ciucă. 

Prim-ministrul desemnat Marcel Ciolacu a afirmat, în plenul reunit de joi, la prezentarea programului de guvernare, că va livra ca premier ceea ce a promis pentru dascăli şi îşi asumă responsabilitatea guvernării. „Fuga nu e în ADN-ul PSD! După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor! Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!”, a adăugat liderul PSD. El s-a declarat în favoarea eliminării pensiilor speciale pentru parlamentari. Liderul PNL Nicolae Ciucă a afirmat că ţara noastră a ajuns la acelaşi nivel cu Portugalia şi Ungaria la puterea de cumpărare a populaţiei.  Liderul Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban a împărţit parlamentarilor PNL câte trei trandafiri şi adeziuni la PSD, fiind ironizat de Ciucă şi Ciolacu .

CITEȘTE ȘI Diana Şoşoacă: În sfârşit mă simt în ţara făgăduinţei, în Statele Unite ale Americii, pentru că am înţeles în sfârşit cine a pus acest guvern
CITEȘTE ȘI Varujan Pambuccian (minorităţi): Formula aceasta PSD-PNL la guvernare s-a dovedit a fi viabilă / Domnule prim-ministru misiunea cea mai dificilă şi mai importantă pe care o aveţi este să ţineţi România mai departe pe drumul democraţiei
CITEȘTE ȘI Florin Roman către Kelemen Hunor: Atunci când vulpea nu ajunge la struguri, spune că sunt acri / Deputatul PNL, mesaj pentru Ludovic Orban: Veţi rămâne în istoria PNL o florăreasă, un trădător şi un dezertor
CITEȘTE ȘI Ludovic Orban (Forţa Dreptei): Domnule Ciolacu, eu nu v-aş vota nici la Dobroeşti primar, acolo unde locuiesc / Nu am cum să votez băiatul bun la toate al baronului judeţean de Buzău, gonacul lui Hayssam, vâslaşul lui Dragnea
CITEȘTE ȘI George Simion (AUR): Ne interesează foarte mult ce se întâmplă în următoarele 18 luni. AUR va veni la guvernare şi trebuie să ne decidem cu cine guvernăm din 2024 încolo
CITEȘTE ȘI Kelemen Hunor: Domnule prim-ministru desemnat Marcel Ciolacu, aveţi grijă de PNL. Sunteţi un magician politic extrem de talentat. Aveţi grijă să nu se trezească. Dacă se vor trezi vă vor lăsa singuri
CITEȘTE ȘI Cătălin Drulă (USR): Programul de guvernare, o colecţie de proiecţii false, cifre umflate, promisiuni şi mult copy-paste. Dragnea vă dădea clasă la grafice colorate şi la falsul patriotism de mirosit ceapă verde prin pieţe
CITEȘTE ȘI Ciucă, mesaj pentru parlamentari: Vă propun să ne ridicăm la înălţimea provocărilor majore prin care trece România şi să lăsăm campania electorală doar pentru lunile în care va veni ea, oficial
CITEȘTE ȘI Ciucă: Cred cu tărie că vremea mineriadelor politice, a urii între partide a trecut. Astăzi, România este la un nivel cu Portugalia şi Ungaria la puterea de cumpărare a populaţiei
CITEȘTE ȘI Ciolacu: Înainte de a-mi da votul, vă anunţ - Susţin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluţie pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale

 

CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu: Vom clarifica toate aspectele legate de implementarea PNRR. Vom debloca cererea de plată 2. Vom finaliza cererea de plată 3 / Aderarea la Schengen şi integrarea în euro, obiective pentru care trebuie să depăşim luptele politice
CITEȘTE ȘI Ciolacu, în plenul reunit: Fuga nu este în ADN-ul PSD! După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor! Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru

 


 

UPDATE - Votul pentru învestirea Guvernului Ciolacu s-a încheiat, urmând ca voturile să fie numărate. Pentru învestire sunt necesare 234 de voturi, iar PSD, PNL şi minorităţile naţionale au împreună suficiente.

UPDATE - Votul secret cu bile al parlamentarilor privind Guvernul Ciolacu a început. Şi-au înregistrat prezenţa 418 parlamentari, conform anunţului făcut la începutul şedinţei.

UPDATE - La momentul începerii discursului lui Ciolacu, parlamentarii din Forţa Dreptei, inclusiv liderul partidului, fostul premier Ludovic Orban, au distribuit câte 3 trandafiri roşii şi câte un formular de Adeziune la PSD parlamentarilor din Partidul Naţional Liberal. 

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a reacţionat: ”Domnul Orban, când aţi fost premier cu PSD vă plăceau trandafirii”.

Marcel Ciolacu, după ce Orban a fost apaludat, a comentat: ”Presupun că îl aplaudaţi pentru cele întâmplate în timpul pandemiei, la Unifarm”.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE - Premierul desemnat Marcel Ciolacu prezintă programul şi lista Guvernului.

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

UPDATE - Senatorul Diana Şoşoacă s-a aflat în centrul unei dispute privind minutele alocate pentru discursurile neafiliiaţilor.

CITEȘTE ȘI Scandal în şedinţa în care se votează Executivul Ciolacu, după ce Nicolae Ciucă a supus la vot ca senatorul Diana Şoşoacă să aibă două minute de discurs. Şoşoacă, către Ciucă: Domnule preşedinte, începe să îmi placă de dvs, sincer!

UPDATE - Şi-au anunţat prezenţa 418 parlamentari din 465.

La propunerea senatorului Diana  Şoşoacă, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria lui Eminescu şi a victimelor din 13-15 iunie 1990

ŞTIREA INIŢIALĂ - Şedinţa este programată la ora 12.00.

Potrivit ordinii de zi a acesteia, premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta Programul de guvernare şi Lista Guvernului, după care vor urma dezbateri.

La finalul acestora, este programat votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:

Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene - Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii - Florin Barbu

Ministerul Economiei şi Turismului - Radu Oprea

Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizării - Bogdan Ivan

Ministerul Muncii - Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii - Alexandru Rafila

Ministerul Energiei - Sebastian Burduja

Ministerul Justiţiei - Alina Gorghiu

Ministerul Educaţiei - Ligia Deca

Ministerul de Externe - Luminiţa Odobescu

Ministerul de Finanţe - Marcel Boloş

Ministerul de Interne şi vicepremier - Cătălin Predoiu

Ministerul Mediului - Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltării - Adrian Veştea

Ministerul Culturii - Raluca Turcan

Guvernul propus de Ciolacu are atât membri ai fostului Cabinet, cât şi nume noi.

Majoritatea miniştrilor PSD care rămân în Guvern îşi păstrează portofoliile. Astfel, vor conduce ministerele pe care le-au condus şi până acum Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Angel Tîlvăr, Marius Budăi şi Alexandru Rafila. La PNL, Ligia Deca este singura care rămâne la ministerul pe care l-a condus şi anterior.

Adrian Câciu, Sebastian Burduja, Marcel Boloş şi Cătălin Predoiu, rămân în Guvern, dar vor prelua alte ministere. Predoiu va fi şi vicepremier din partea PNL, iar vicepremier PSD va fi Marian Neacşu. 

Audierea candidaţilor în comisiile de specialitate a avut loc, miercuri, iar toţi au fost avizaţi favorabil.

După ce Guvernul primeşte votul Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Învestirea Guvernului Ciolacu va finaliza aşa-numita rotativă guvernamentală, o procedură realizată în premieră în România, programată încă din noiembrie 2021.

După ieşirea USR de la guvernare, PSD, PNL şi UDMR au semnat acordul politic care viza formarea Coaliţiei Naţionale pentru România - coaliţie de guvernare pentru perioada 2021-2024.

Documentul prevedea premier prin rotaţie şi schimbarea unor ministere între PSD şi PNL, în mai 2023. Perioada a fost prelungită, din cauza protestelor din ţară, în special din cauza grevei generale din învăţământ.

La efectuarea rotativei, PNL şi PSD au renegociat portofoliile, vizând inclusiv ministerele Dezvoltării şi Mediului, deţinute anterior de către UDMR. Ministerul Sportului, care a fost tot al UDMR, a fost comasat în Guvernul Ciolacu. 

Nemulţumiţi de faptul că nu au putut rămâne cu niciunul dintre ministerele de care s-au ocupat până acum, fără a primi nicio motivaţie obiectivă, liderii UDMR au anunţat că nu mai pot continua guvernarea cu PNL şi PSD. Formaţiunea va participa la şedinţa de joi, dar parlamentarii UDMR nu vor vota. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.