Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că vizita sa în Statele Unite ale Americii a fost aranjată de o firmă de consultanţă, care a făcut activitatea de lobby pe lângă autorităţile americane. El l-a acuzat pe ambasadorul României în SUA, George Maior, de faptul că nu a fost în stare să aranjeze o vizită oficială pentru un premier al României, pentru preşedintele Senatului sau al Camerei Deputaţilor. Ambasadorul României în SUA George Maior a răspuns acuzaţiilor lui Călin Popescu Tăriceanu, precizând că preşedintele României a fost primul şef de stat din regiunea central şi est europeană care s-a întâlnit cu noul preşedinte al SUA, premierul a avut, pentru prima dată în ultimii 15 ani, o întâlnire oficială cu Speaker-ul Camerei Reprezentanţilori şi totodată întâlniri la nivel înalt cu membri ai Administraţiei americane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI George Maior răspunde acuzaţiilor lui Tăriceanu conform cărora nu a fost în stare să organizeze vizite în SUA pentru oficialii români

Tăriceanu a declarat joi seara la Digi 24 că ambasadorul României în SUA, George Maior, nu a permis niciunui oficial român să aibă contacte directe cu administraţia americană.

“Din păcate această relaţie pe latura politică a fost în ultimii ani monopolizată de ambasadorul României în Statele Unite care însă nu a mai permis niciunui unui alt oficial român să aibă contacte directe cu administraţia americană. Viorica Dăncilă nu a fost în vizită oficială în Statele Unite cumva aranjată de ambasadă, eu nu m-am dus în Statele Unite pe o vizită aranjată de ambasadă”, a spus Tăriceanu.

El a explicat că vizita sa a fost aranjată de o firmă de consultanţă.

“Vizita mi-au aranjat-o cei cu care încercăm să spargem această barieră comunicaţională. Am avut o firmă de consultanţă pe care am angajat-o şi care sigur, aşa cum se procedează în Statele Unite, adică legal şi legitim, face activitatea de lobby pe lângă autorităţile americane. Dacă nu s-ar face în acest fel de-abia atunci ar fi ceva în neregulă. Deci eu nu pot să stau la mâna unui ambasador, care de peste patru ani de zile, de cinci ani, nu a fost în stare să aranjeze o vizită a parlamentarilor români, a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, a Preşedintelui Senatului sau unui prim-ministru pentru a avea contacte cu cei din administraţia americană. Găsim alte căi, avem soluţii, pentru că eu cred că imaginea României trebuie promovată în străinătate”, a precizat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai spus că americanii cu care s-a întâlnit în vizita efectuată în SUA sunt îngrijoraţi de statul paralel, care funcţionează şi la ei şi de modul în care Soros influenţează deciziile din America. 

“Când vorbim de stat de drept şi rule of law mi-au spus că sunt îngrijoraţi de statul paralel, care funcţionează şi la ei, de modul în care Soros influenţează deciziile în America. (…) Nu pot să vă devoalez conţinutul pe larg şi fiecare subiect cum l-am discutat cu fiecare interlocutor, dar eu vă spun că la nivelul discuţiilor pe care le-am avut, am rămas chiar mirat că se ridică această problemă a statului paralel, a influenţei lui Soros şi altor factori inclusiv am discutat de rolul pe care îl joacă Rusia. M-au întrebat cum este percepută Rusia în România care sunt pârghiile, modalităţile prin care acţionează în România”, a afirmat Tăriceanu.

El consideră că în România nu există un partid prorus şi nu există media favorabilă Rusiei.

“În România, din fericire, nu există vreun partid prorus, nu există media favorabilă Rusiei, suntem într-o situaţie aş spune mai bună decât alte ţări din Europa sau chiar din SUA, unde intervenţia Rusiei a fost pregnantă, vizibilă şi reprezintă o reală ameninţare. Eu consider că România este profund ataşată valorile occidentale, alianţei NATO, consideră America un partener strategic şi aceasta este o opinie împărtăşită de o majoritate covârşitoare din România. Rusia nu are aici, din fericire aş spune în mod vizibil, probabil că o avea canale de influenţă pe care să ajungem să le cunoaştem dacă ele sunt la un moment dat”, a explicat Tăriceanu.

El a precizat că demersul său legat de vizita în SUA nu a fost făcut prin Ministerul de Externe, iar vizita nu a avut un caracter oficial.

“Demersul meu nu a fost făcut pe cale oficială, prin Ministerul de Externe. Nu că nu mi-aş fi dorit, dar probabil că va urma şi o astfel de vizită care probabil că va folosi tot acelaşi canale pe care le-am folosit şi acum pentru că relaţia noastră la Washington este blocată de actualul ambasador. (…) Cei cu care am vorbit ştiau că sunt preşedinte al Senatului, dar trebuie să înţelegeţi că este diferenţa între o vizită oficială în calitatea de preşedinte şi o vizită ca preşedinte al Senatului şi în discuţiile pe care le ai cu partenerii respectiv. Probabil că va urma şi o vizită oficială”, a mai spus Tăriceanu.

El crede că preşedintele Klaus Iohannis se face părtaş la atitudinea avută de ambasadorul României în SUA, George Maior, care a făcut deservicii României.

“Preşedintele Iohannis se face într-un fel părtaş la toată această atitudine pe care Maior a avut-o şi a făcut enorme deservicii României pentru că vorbea de percepţii legate de funcţionarea corectă sau incorectă a justiţiei sau afectarea statului de drept, care au fost făcute pe canalele pe care le cunoaştem. (…) Ambasadorul nostru la Washington în acest demers nu a fost lăsat singur a mai contribuit şi ambasadorul Klemm. De prezentare distorsionată a realităţilor din România”, a explicat Tăriceanu.
 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.