Curtea Constituţională a României validează, joi, rezultatul alegerilor prezidenţiale, într-o şedinţă solemnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La evenimentul care a început la ora 16.00, participă Klaus Iohannis, câştigător al alegerilor prezidenţiale, dar şi premierul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri ai Cabinetului Orban.

Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional. 

”Votul pe care mi l-au acordat românii pentru un nou mandat reprezintă o onoare deosebită şi o mare responsabilitate. Primul mandat a fost plin de provocări. Timp de cinci ani am rămas permanent conectat  la problemele sociatăţii şi m-am opus tendinţelor regresive pe care le-am considerat un pericol pentru democraţie”, a spus Klaus IOhannis.

Acesta a afirmat că ”este imperativ ca actorii statali să acţioneze în beneficiul naţiunii române”.

”În virtutea rolului constituţional, voi acţiona pentru o mai bună funcţionare a instituţiilor. Voi continua să fiu un apărător ferm al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, al valorilor supreme din Constituţie. Voi veghea în continuare la respectarea Constituţiei şi voi susţine valorile statului de drept şi parcursul european al României. Sunt nu doar prncipiile care mi-au călăuzit în acţiuni, ci şi direcţia în care - de trei ori - românii au arătat că vor să meargă ţara noastră. Drumul ales de români este cu singur sens, la care trebuie să se alinieze toate autorităţile statului”, a mai afirmat şeful statului.

Acesta a precizat că ”cei care au girat asaltul asupra Justiţiei au primit cea mai severă sancţiune prin votul oamenilor”.

Curtea Constituţională validează rezultatul scrutinului, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales. Actul de validare se întocmeşte în 3 exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului,, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

Potrivit articolului 82 din Constituţie, candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

- Klaus Iohannis a fost votat de 6.509.135 de voturi, reprezentând 66,09%, iar Viorica Dăncilă de 3.339.922 de alegători,, adică de 33,91%.

Numărut total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost 10.031.762 reprezentâmd o prezenţă de 54,86%.

Au fost 9.849.057 voturi valabil exprimate, adică 98,18% din numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne, fiind 182.648, adică1,82% voturi nule.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.