Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că Guvernul a adoptat o OUG pentru acordarea unei indemnizaţii de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut artiştilor din domeniile încă afectate de pandemie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: MInisterul Muncii a transmis că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care introduce măsuri de compensare a reducerii veniturilor pentru persoanele care au realizat venituri înainte de instituirea stării de urgenţă, în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe (artiştii).

”Artiştii au beneficiat până acum de şomaj tehnic în baza Ordonanţei de Urgenţă 30/2020, iar din această lună vor fi sprijiniţi prin acordarea indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, prevăzută de OUG 132/2020. Indemnizaţia se acordă numai în cazul reducerii timpului de muncă şi/sau a veniturilor, potrivit unei proceduri aprobate prin HG nr. 719/2020, începând cu drepturile lunii iunie 2021, fiind necesară depunerea unei cereri însoţită de o declaraţie pe propria răspundere”, a precizat Ministerul Muncii. 

De măsurile de compensare a reducerii veniturilor acestor categorii profesionale ar putea beneficia aproximativ 5.500 persoane şi familiile acestora. Din suma de 73.689.000 lei alocată în acest scop, 30.580.000 lei se întorc la bugetul de stat prin plata impozitelor şi contribuţiilor de asigurări sociale, impactul final pentru anul 2021 fiind de 43.108.000 lei.

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Prin Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi în şedinţa de Guvern, artiştii din domeniile încă afectate de limitări vor putea beneficia în continuare de sprijin, prin acordarea unei indemnizaţii de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut. Vor beneficia de această indemnizaţie persoanele care au realizat venituri din contracte de drepturi de autor sprijinite prin măsura şomajului tehnic (75% din câştigul salarial mediu brut), măsură care îşi încetează aplicarea de la 1 iunie 2021 ca urmare a reluării activităţilor culturale şi artistice”, a scris, joi, pe Facebook, Raluca Turcan.

Aceasta a precizat că măsura, de care ar putea beneficia un număr de 5 500 de artişti, se va aplica începând din această lună, pe toată durata stării de alertă şi 3 luni după încetarea ei.

”Indemnizaţia de 41,5% se acordă numai în cazul reducerii timpului de muncă şi/sau a veniturilor, fiind necesară depunerea unei cereri însoţită de o declaraţie pe propria răspundere”, a mai trsnsmis ministrul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.