Secretarul de stat Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat miercuri, că la nivelul Protecţiei Civile Europene, s-a postat solicitarea de sprijin a Siriei, iar din punctul nostru de vedere, sprijinul mai mult va fi umanitar. El a precizat că se analizează modalitatea de transport a acestor ajutoare şi cantităţile şi o decizie va fi luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Arafat a menţionat că lista de solicitări este una amplă, iar România ar putea oferi alimente şi elemente de cazarmament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La nivelul Protecţiei Civile Europene, s-a postat solicitarea de sprijin a Siriei şi sunt mai multe ţări care se uită, cu ce pot să vină în sprijinul cetăţenilor din Siria”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că ”mai degrabă ne concentrăm pe partea de sprijin umanitar”.

”Urmează să anunţăm în următoarele două zile care va fi acţiunea noastră şi ce va fi oferit, este deja discutat dar aici trebuie să stabilim mai multe aspecte, inclusiv modalitatea de transport, cantităţile şi vom reveni cu specificaţii mai clare privind modalitatea de sprijin pentru Siria”, a arătat Arafat.

Despre sprijinul concret pentru Siria, Arafat a spus: ”Din punctul nostru de vedere, sprijinul mai mult va fi umanitar”. 

”Este o listă transmisă de Siria, inclusiv la Protecţia Civilă Europeană, vom vedea ce vom putea acoperi din lista respectivă şi asta va fi decis în CNSU”, a arătat Arafat, precizând că sigur va fi un transport aerian. 

Despre faptul că s-a ales un sprijin umanitar şi nu unul cu echipe de salvatori, Arafat a afirmat că nu suntem singurii care au ales acest tip de ajutor. ”Sunt ţări care au trimis acolo şi echipă de căutare-salvare dar mai multe ţări au ales sprijin umanitar, din ce ştiu, din partea europeană, mare parte au ales sprijinul umanitar”. 

”Pentru noi, vorbind obiectiv, trimiţând echipele într-o zonă este foarte greu să mai acţionăm pe partea de teren în altă zonă”, a afirmat el. 

”Nu avem cum să fim în două trei ţări deodată. Şi logistic este foarte greu. La acest moment, suntem în Turcia iar pe partea de Siria acordăm asistenţa în baza listei”, a mai spus Arafat.  

Arafat a fost întrebat ce se află pe lista transmisă de Siria. 
 
”Pot să vă spun că include de la alimente, de la cazarmament, adică saltele, pături, paturi, încălzitoare, generatoare, echipamente medicale, materiale medicale. Deci lista este una amplă şi bineînţeles, aici fiecare ţara caută ce are în depozitele ei şi ce poate să dea. Dacă România va da anumite cantităţi, cu siguranţă vor veni alte ţări şi vor da alte cantităţi. Deja sunt ţări care au trimis pe linie bilaterală în ultima perioadă şi care ştiu fiecare ce au trimis şi ce urmează să trimită, pe baza solicitării, care este acum pe Mecanismul de Protecţie Civilă, pe portalul mecanismului. Intrăm pe portal şi o să spunem din materialele asta o să asigurăm unu, doi, trei, patru. Vine altă ţara şi spune eu asigur şase, şapte, opt şi aşa mai departe”, a explicat şeful DSU. 
 
Întrebat ce are România în acest moment în depozite pentru a oferi Siriei, Arafat a răspuns: “Deci pe partea de alimente, pe partea de cazarmament, pe partea de cazare, pe asta avem şi ANRSPS-ul aici este cel care lucrează pe această listă ca să o definitiveze şi când va fi definitivată, va intra prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi cu siguranţă, după ce intră acolo va putea să fie făcută publică”.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.