Social-democraţii i-au făcut miercuri plângere la Consiliul Naţional al Audivizualului (CNA) preşedintelui Klaus Iohannis pentru discursul pe care l-a susţinut marţi. PSD motivează că declaraţia şefului statului a fost difuzată într-o emisiune informativă şi nu una electorală, iar materialul acestuia nu a prezentat activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale directe pentru şi în favoarea PNL. PSD a solicitat o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervenţiile lui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat PNL. PSD spune că Iohannis are un mesaj denigrator la adresa unui alt competitor electoral, iar acest lucru „încalcă în mod flagrant atât ordinea constituţională cât şi legislaţia audiovizuală”. Marcel Ciolacu precizează că preşedintele Iohannis a încălcat Constituţia, legea şi bunul-simţ şi e timpul să mai şi plătească, inclusiv la vot, pe 6 decembrie. Preşedintele Klaus Iohannis a comentat miercuri sesizarea depusă de PSD la CNA împotriva sa, după un atac dur lansat cu o zi în urmă la adresa guvernărilor social-democrate, afirmând că preşedintele României nu poate fi cenzurat politic şi, ”indiferent că le place pesediştilor sau nu”, va face în continuare evaluări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Iohannis, despre sesizarea depusă de PSD la CNA împotriva sa: Preşedintele României nu poate fi cenzurat politic şi, indiferent că le place pesediştilor sau nu, şi cred că nu, voi face în continuare evaluări

UPDATE „Când eşti POLITRUC, şi nu preşedinte, trebuie să fii tratat ca atare. Prin urmare, astăzi (miercuri - n.r.) am depus plângere la CNA prin care am solicitat ca Iohannis să vorbească pe spaţiul electoral al PNL. Mesajele preşedintelui nu prezintă activităţi ale instituţiei prezidenţiale, ci propagandă electorală de la cea mai înaltă tribună a statului român în favoarea PNL. Iohannis a încălcat Constituţia! Şi legea! Şi bunul-simţ! E timpul să mai şi plătească. Inclusiv pe 6 decembrie, la vot!”, a scris Marcel Ciolacu miercuri pe Facebook.

ŞTIREA INIŢIALĂ „- Live-ul preşedintelui Klaus Iohannis, având ca pretext celebrarea unui an de la alegerile prezidenţiale din 2019, a fost difuzat în cadrul unei emisiuni informative, nu într-o emisiune electorală, iar materialul difuzat nu prezintă activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale făţişe, directe, pentru şi în favoarea Partidului Naţional Liberal, însă vădit denigratoare la adresa altui competitor electoral, în speţă subscrisa entitate politică PSD. 

- Complementar, în acest context, subliniem faptul că elementele supuse analizei sunt cu atât mai grave cu cât legea fundamentală (art. 80 din Constituţie) interzice în mod expres Preşedintelui implicarea în campania electorală, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul său fiind eminamente de mediator.
 
- Totodată, prin această intervenţie care a avut loc live dl. Klaus Iohannis a pus în dificultate radio-difuzorii întrucât o emisiune aparent informativă despre activitatea preşedintelui s-a convertit brusc într-o emisiune electorală, împiedicându-i să îşi respecte astfel obligaţiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul în care reflectă în grila de programe campania electorală.
 
-  Discursul lui Klaus Iohannis este în mod clar material de propagandă electorală, având în vedere că, în accepţiunea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice si a campaniilor electorale, materialul de propaganda.
 
- Or, vă rugăm să constataţi că discursul preşedintelui îndeplineşte în mod cumulativ toate aceste condiţii enumerate în cele de mai sus, respectiv se referă în mod direct atât la Partidul Naţional Liberal (în sens pozitiv) cât şi la PSD în sens negativ, este utilizat în plină campanie electorală, are obiectiv electoral declarat (câştigarea alegerilor parlamentare de către Partidul Naţional Liberal) şi depăşeşte în mod clar obiectivul de informare a publicului”, argumentează PSD în sesizarea formulată la CNA.
 
Social-democraţii mai susţin că Iohannis, prin discursul de marţi, a obţinut în mod ilicit timpi de emisie suplimentari pentru PNL.
 
„Prin intervenţia live a preşedintelui Klaus Iohannis acesta a obţinut, în fapt, în mod ilicit, pentru Partidului Naţional Liberal, timpi de emisie suplimentari pentru emisiuni electorale,  cu încălcarea art. 8 alin 3 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020. Prin difuzarea discursului preşedintelui Klaus Iohannis prin care acesta face campanie Partidului Naţional Liberal, acest partid a dobândit în mod ilegal timp suplimentar pentru difuzarea materialelor de propagandă electorală, cu eludarea regulilor imperative de prestabilire a unor segmente concrete alocate. Discursul preşedintelui Klaus Iohannis a pus în pericol ordinea constituţională, încălcându-se astfel art. 8 alin 2 lit a) din  Decizia CNA nr. 603 / 2020”, mai indică sursa citată.
 
PSD mai argumentează că şeful statului nu doar că face campanie electorală pentru PNL, ci şi denigrează un al competitor electoral, în speţă PSD.
 
„Contrar atât exigenţelor unei societăţi democratice, cât şi prerogativelor sale constituţionale, dl Preşedinte face campanie electorală Partidului Naţional Liberal şi denigrează un alt competitor electoral, în speţă PSD, transmiţând în mod direct mesajul că PSD nu ar mai trebui sa participe la viaţa politică şi trebuie  să dispară. PSD este un partid legal constituit, care funcţionează constituţional, la fel ca orice alt partid care activează pe scena politică, prin urmare o atare conduită din partea unui preşedinte al statului care ar trebui să fie un factor de echilibru şi dialog,  este reprobabilă şi de neacceptat într-o societate democratică. Prin discursul preşedintelui s-au diseminat în spaţiul public mesaje vădit tendenţioase şi mincinoase la adresa PSD şi care încalcă în mod flagrant atât ordinea constituţională cât şi legislaţia audiovizuală, astfel după cum am arătat în cele de mai sus”, conform plângerii făcute la CNA.
 
Partidul condus de Marcel Ciolacu mai arată că alegerile libere şi corecte presupun şi ca preşedintele Iohannis să nu se implice în campanie electorală, precum şi interzicerea mesajelor defăimătoare la adresa competitorilor electorali.
 
„Desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte nu poate avea loc decât în contextul respectării valorilor democratice în ansamblul lor, care presupun inclusiv neimplicarea preşedintelui în campania electorală şi interzicerea mesajelor defăimătoare la adresa competitorilor electorali, mai ales atunci când acestea sunt difuzate prin intermediul mass-media şi provin de la o persoană care deţine cea mai înaltă funcţie în stat şi care ar trebui să fie un etalon al echilibrului şi dialogului. Este esenţial ca alegerile locale care urmează să aibă loc în data de 6.12.2020 să se desfăşoare în mod corect, sens în care cetăţenii trebuie să fie liberi să-şi formeze singuri opiniile cu privire la competitorii electorali, fără a fi influenţaţi negativ prin astfel de campanii mincinoase şi manipulatoare”, conchide sursa menţionată.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a lansat marţi, la un an de la alegerea sa, un atac dur la adresa PSD, afirmând că România a fost grav afectată de corupţia guvernelor PSD, că nicio reformă nu a fost dusă până la capăt.
 
„Ne-am trezit în plină pandemie cu lipsuri majore în sistemul medical, cu o infrastructură deficitară şi cu un sistem educaţional cu probleme critice”, a afirmat preşedintele. El a subliniat că „PNL este partidul care, la finalul anului trecut, a avut curajul să-şi asume o guvernare ştiind că preia un buget secătuit şi o administraţie în care PSD a plasat numeroşi incompetenţi”.
 
„Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârşit, definitivă. Este timpul ca, uniţi, cetăţenii acestei naţiuni şi forţele politice reformatoare, împreună cu mine, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a ţării noastre. Este timpul să construim România Normală”, a mai spus şeful statului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.