Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miercuri parlamentarilor, la prezentarea Programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, decenţă în limbajul politic şi abtinere de la acţiuni care pot afecta imaginea României. Legislativul urmeazăsă adopte o declaraţie în legătură cu preşedinţia Consiliului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 - UPDATE  - " Vă cer decenţă în limbajul politic şi abtinere de la acţiuni care pot afecta imaginea României", a spus premierul.

"Parcursul european al ţării noastre o alegere ireversibilă pe care am însumat-o cu toţii, a adus România aici unde se află astăzi, o Românie cu o creştere economică sănătoasă, cu o democraţie stabilă şi nu în ultimul rând o României sigură. Preluarea acestui rol extrem de important este un eveniment al României pe care nu trebuie să-l politizăm în niciun fel. Vor fi şase luni în care Europa va privi cu multă atenţie către România pentru că ştirile cele mai importante despre viitorul uniunii Europene vor pleca de aici de la Bucureşti. Vor fi multiple provocări însă trebuie să fim conştienţi că viitorul Europei înseamnă şi viitorul copiilor noştri", a declarat Dăncilă.

"Este deci important să arătăm întregii Europe că România este o ţară demnă să conducă Uniunea, o ţară demnă să contribuie în mod decisiv la viitorul spaţiu european din care facem şi noi parte. Aşa cum am mai spus eu cred în consens, în echilibru şi în cooperare. În raport cu această miză importantă pentru ţara noastră nu mai este loc de orgolii sau resentimente politice, de interese personale sau de confruntări sterile. Reiau apelul de pace politică, apelul la consens pe care l-am făcut în şedinţa solemnă organizată în Parmament cu ocazia Anului Centenar.Avem un proiect naţional care impune acest lucru. Indiferent de opiniile politice vă rog să vă gândiţi în primul rând la interesul nostru comun ca stat membru al Uniunii Europene, vă cer doar decenţă în limbajul politic şi reţinere în această perioadă de la lansarea unor acţiuni sau mesaje politice ce ar putea afecta imaginea României", a adăugat ea.

Premierul a subliniat că preluarea preşedinţiei Consiliului UE va permite României să aibă un rol de facilitator de echilibru şi consens şi să continue promovarea unei abordări consensuale bazată pe unitate, coeziune şi solidaritate.
 

Primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului este "Prezentarea de către doamna prim-ministru Viorica Dăncilă  a Programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene".

Un al doilea punct este prezentarea "Declaraţiei Parlamentului României privind dimensiunea parlamentară a Preşedinţiei  rotative a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019".

Prim-ministrul vine în Parlament după ce săptămâna trecută, alături de miniştrii Cabinetului, s-a aflat la Bruxelles, aceştia preluând mandatele pentru domeniile pe cre le coordonează, de la omologii din Austria. De asemenea, cu o zi în urmă, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a preluat oficial mandatul de preşedinte al Consiliului Afaceri Generale, la finalul reuniunii miniştrilor pentru afaceri europene, desfăşurate la Bruxelles.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.