Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că a convocat, împreună cu preşedintele Senatului, plenul camerelor reunite, însă nu a fost stabilită ordinea de zi, întrucât nu este regulamentar ca preşedinţii să facă acest lucru. "Pentru ordinea de zi, convocăm Birourile Permanente Reunite", a explicat Orban. El a subliniat că prima obligaţie a membrilor PNL, conform statutului, este de a respecta Constituţia şi legile ţării. "Atrag atenţia colegilor mei mai înfierbântaţi că au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării", a punctat el. Orban a explicat că, odată convocată, şedinţa plenului celor două camere se va desfăşura.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am luat decizia de a convoca plenul camerelor reunite, împreună cu preşedintele Senatului. Convocarea făcută de preşedinţii celor două  camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii când fac convocarea să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru ordinea de zi, convocăm Birourile Permanente Reunite, care au acest atribuit de a stabili ordinea de zi", a anunţat, miercuri, Ludovic Orban.

El a precizat că este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două camere de a convoca Plenul pentru a permite respectarea Constituţiei.

Orban a amintit că în 2010 a existat un şir de conflicte juridice constituţionale care au fost iniţiate de Mircea Geoană, preşedintele Senatului de atunci, şi în a doua fază de Guvernul Boc.
 
"Preşedintele Senatului a declanşat conflictul juridic şi a cerut CCR să declare neconstituţională asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei Naţionale. CCR a spus că este neconstituţională asumarea răspunderii pe un proiect aflate în dezbatere parlamentară. A fost depusă moţiune de cenzură. Geoană a refuzat convocarea plenului camerelor reunite şi Guvernul Boc a invocat un conflict juridic între Guvern şi preşedintele Senatului în care a solicitat să se pronunţe CCR cu privire la derularea moţiunii de cenzură şi ca preşedintele Senatului să fie obligat să convoace plenul. CCR a decis că deşi moţiunea a fost depusă în cadrul unei proceduri neconstituţionale odată depusă nu poate fi oprită şi l-a obligat pe preşedintele Senatului să convoace plenul", a arătat el.
 
Potrivit lui Orban, împiedicarea moţiunii de cenzură este o încălcare a Constituţiei şi este încălcat principiul constituţional al statului de drept. 
 
"Prima obligaţie a membrilor PNL în statut este de a respecta Constituţia şi legile ţării. Atrag atenţia colegilor mei mai înfierbânţi că au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării. Ca preşedinte al PNL, apăr Guvernul PNL, nu voi vota moţiunea de cenzură şi niciun parlamentar PNL nu o va face. Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, am obligaţia de a respecta Constituţia României şi de a respecta democraţia. Dacă o moţiune de cenzură este blocată prin chichiţe procedurale, prin şmecherii, prin boicotarea cvorumului sau absenţa de la şedinţele Parlamentului – prezenţa parlamentarilor nu este facultativă, ci este obligatorie – orice boicotare prin care Parlamentul poate înceta activitatea unui guvern este un atentat la democraţie şi la principiul constituţional al statului de drept", a subliniat Orban.
 
El a adăugat că aceste practici trebuie sancţionate de opinia publică.
 
"Dacă făceam la fel, nu puteam da jos Guvernul Dăncilă, pentru că nu se putea desfăşura procedura moţiunii de cenzură. Aceste practici trebuie sancţionate de opinia publică. Cetăţenii trebuie să ştie că în conformitate cu Constituţia parlamentarii sunt cei care au obligaţia să respecte Constituţia şi să acţioneze în interesul public", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.
 
Ludovic Orban a precizat că şedinţa de plen de joi va avea loc.

"Şedinţa se ţine. Plenul este suveran. Odată convocată, şedinţa camerelor comună ea se desfăşoară. Şi PSD când era la putere, şi PNL când era la putere, când erau dezbateri pe ordinea de zi, plenul era suveran. Plenul are capacitate de a vota ordinea de zi", a explicat el.

Liderul PNL a arătat că "ar trebui să se teamă de sancţiuni acei colegi mai înfiebântaţi care nu cunosc Constituţia, regulamentul sau care nu vor să le cunoască sau nu au citit statutul PNL că au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării".

"Constituţia prevede comunicarea către Guvern odată cu depunerea moţiunea. Am convocat BPR în ziua când a fost depusă moţiunea, a doua zi, luni, practic, s-a dovedit reaua credinţă a celor care au boicotat cvorumul. Când s-a eliminat orice fel de dubiu privind autenticitatea semnăturilor, pentru toate semnăturile transmise online au fost aduse semănăturile olografe în original, am trimis comunicarea către Guvern", a adăugat Orban.

El a afirmat că Birourile Permanente Reunite trebuie să stabilească un calendar al moţiunii de cenzură, aşa cum s-a întâmplat mereu.

Întrebat dacă se va putea citi joi moţiunea fără cvorum pentru ordinea de zi, el a răspuns: "Nu pot să anticipez ce face plenul camerelor reunite. Nu este prevăzută necesitatea cvormului la citirea moţiunilor de cenzură. E nevoie de cvorum la acele şedinţe la care se adoptă legi, hotărări, regulamente. Dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură nu se pot face decât dacă există cvorum. Ca şedinţa să se desfăşoare trebuie să aibă o ordine de zi şi un program de lucru. Şedinţa de plen e convocată, chiar dacă BPR nu vin cu ordinea de zi, plenul e suveran", a declarat Orban.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a afirmat că, probabil, va fi convocată o a cincea şedinţă a Birourilor Permanente Reunite, susţinând că există obligaţia de a face "toate demersurile să ne asigurăm că spiritul şi litera Constituţiei sunt aplicate întocmai". "(...) nimeni nu poate tergiversa şi amâna şi duce în derizoriu o moţiune de cenzură", a subliniat Dragu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.