Premierul Ludovic Orban a declarat că o întrunire a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) va avea loc luni, de la ora 15.00, pentru a dispune măsurile prevăzute în hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă în Capitală, în contextul în care duminică incidenţa privind infectările a depăşit cifra de 3 la mia de locuitori. Întrebat despre faptul că prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu nu cunoştea numărul de infectări în Bucureşti şi la nivel naţional nici la 12 ore de la raportarea GCS, şeful Executivului a precizat că va fi făcută o evaluare în privinţa prefectului şi va fi ulterio comunicată decizia. El a mai spus, chestionat dacă e luată în considerare carantinarea unor zone din Bucureşti, că speră să nu ajungem acolo şi trendul infectărilor să scadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE Întrebat dacă este luată în calcul şi carantinare unor zone din Bucureşti, Ludovic Orban a replicat: „Obiectivul nostru e să nu ajungem îna ceastă situaţie şi să intrăm pe un trend descendent. Sigur că acest obiectiv nu poate fi atins decât în cooperare cu toate instituţiile, companiile şi respectarea tuturor regulilor de fiecare cetăţean”.

Referitor la o posibilă amânare a alegerilor parlamentare din 6 decembrie, Orban a spus: „Alegerile s-au ţinut în toate ţările. Orice zi în care actualul parlament dominat de o majoritate toxică PSD rămâne în funcţiune provoacă grave deservicii ţării”.

ŞTIREA INIŢIALĂ „Prefectul Capitalei a convocat CMBSU pentru azi la ora 15.00. Adică nu în 48 de ore, ci în 27 de ore. E important ca acest Comitet să dispună toate măsurile prevăzute în hotărârerea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Nu am urmărit declaraţiile domnului prefect, dar noi facem o evaluare. Când vom avea o decizie de comunicat, o vom comunica. Imediat după ce se va întruni CMBSU şi va stabili ora la care va intra în vigoare. Prefectul trebuie informat asupra tuturor activităţilor, instituţiilor implicate. V-am spus că facem o evaluare perioadă a prefecţilor. Când vom lua o decizie, o vom face publică”, a afirmat Ludovic Orban luni într-o conferinţă de presă.

Premierul a adăugat că reglementările privind scenariul roşu al şcolilor din Bucureşti se referă la preşcolari şi grădiniţă. El a mai spus că restricţiile nu vor afecta creşele şi afterschool-urile.

„Reglementările privitoare la situaţia modului de organizare a procesului educaţional se referă la învăţământ şi la preşcolari, adică la grădinită. Cele două trepte, 1 şi 3 la mie, nu afectează activităţile în creşe şi în afterschool-uri. Odată cu organizarea cursurilor online, afterschool-ul nu prea mai poate funcţiona, dar afterschool-urile şi creştele nu sunt în cadrul reglementărilor. În cazul în care optează să funcţioneze, vor funcţiona. Nu fac parte din activităţile cae intră sub restricţii când e depăşit indicele de 3 la mie”, a subliniat Orban.

Chestionat ce se va întâmpla după cele 14 zile de restricţii, în a 15-a zi, prim-ministrul a răspuns: „Se va face evaluarea, din această cauză se instituie pe 14 zile, în cazul în care indicele cade sub 3 la mie, automat se reiau activităţile care au fost restricţionate. Am considerat că trebuie să curgă un interval de 14 zile pentru că toate aceste măsuri să dea efecte pentru stoparea răspândirii virusului”.

Întrebat dacă a discutat cu reprezentanţii bisericii şi dacă va mai avea loc pelerinajul de Sf. Dumitru, Ludovic Orban a spus:„Sunt într-o comunicare cu reprezentanţii bisericii ortodoxe. Când vom lua o decizie, o vom anunţa”. 

Ministrul Educaţiei Monica Anisie a declarat luni, la Inspectoratul Şcolar Bucureşti unde urmează să stabilească detaliile desfăşurării cursurilor online, că la o incidenţă a îmbolnăvirilor cu COVID-19 peste 3, Inspectoratul propune Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă suspendarea temporară a cursurilor pentru 14 zile, ceea ce înseamnă că elevii nu vor mai veni fizic la şcoală şi vor învăţa online.

Întrebată despre tabletele destinate elevilor, Monica Anisie a afirmat: „Ministerul Educaţiei, prin programul ”Şcoala de acasă”, a dat către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti 8.057 de tablete, care au fost împărţite săptămâna trecută către inspectoratele de sector. Voi verifica astăzi dacă au ajuns tabletele în unităţile de învăţământ”.

Ministrul a precizat că luni cursurile de desfăşoară în scenariul 2, hibrid, pentru că în lispa unei decizii a Comitetului municipal pentru Situaţii de Urgenţă, se aplică scenariul 2.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.