Premierul Ludovic Orban a catalogat drept ”crime inimaginabile” violenţele din Piaţa Universităţii, din iunie 1990 şi a afirmat că ”nu este departe” momentul în care procurorii care i-au anchetat pe tinerii care au manifestat paşnic în piaţă vor dispărea din Parchet, iar atunci procesul prin care vor fi pedepsiţi vinovaţii va putea fi dus la bun sfârşit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a declarat, într-o conferinţă de presă, că a mers în Piaţa Universităţii ”pentru a-şi arăta modestul omagiu, aducere aminte şi pentru a păstra viu în memoria generaţiilor tinere acest moment dramatic din istoria post-revoluţionară”.

”În 13 iunie, regimul comunist condus de Ion Iliescu, după ce câştigase alegerile în Duminica orbului, a decis, după o înscenare penibilă ,să facă apel în prima fază la forţele de ordine şi după aia să facă apel a mineri pentru a călca în picioare demnitatea tinerilor, intelectualilor, oamenilor care aveau o puternică convingere anticomunistă şi în favoarea libertăţii, iar după data de 13 iunie au urmat crime, scene de o brutalitate inimaginabilă, anchete făcute de procurori, bătăi ale tinerilor nevinovaţi, administrate fie de mineri, fie de organele de ordine”, a afirmat premierul.
 
Ludovic Orban a subliniat că dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu a fost finalizat şi că nici până în prezent vinovaţii nu au fost pedepsiţi. 
 
”Fac un apel către magistraţi, măcar după 30 de ani, să trateze acest dosar aşa cum trebuie tratat, să facă luminăm să stabilească adevărul şi să-i pedepsească pe vinovaţi. Lucrurile abominabile care s-au petrecut în zilele de 13, 14 şi 15 iunie au lăsat urme adânci în conştiinţa românilor, au reprezentat o pată pe obrazul României zeci de ani şi această pată trebuie scoasă de pe obrazul României, iar lucrul acesta nu poate fi realizat decât prin pedepsirea celor vinovaţi”, a mai afirmat primul ministru

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Dumnzeu să-i ierte pe cei care au comis brutalităţile şi crimele inimaginabile şi să ne aducem aminte cu drag de toţi cei care au ieşit în stradă să apere democraţia şi care au fost brutalizaţi, unii dintre ei omorâţi. Să-i ierte Dumnezeu, dar nu se poate ca acest proces să nu se finalizeze, procesul prin care trebuie condamnaţi cei care au fost vinovaţi. (...) Eu cred cu tărie că, atunci când procurorii care făceau anchete împotriva studenţilor nevunivaţi şi a celor din Piaţa UniversităŢii vor dispărea din Parchet - şi lucrul acesta nu e departe – se vor găsi cu adevărat procurori şi magistraţi care să ducă la bun sfârşit acest proces care înseamnă un act de dreptate faţă de români şi faţă de toţi cei care au fost victimele unei agresiuni neconstituţionale, nelegale, care a fost de o gravitate ieşită din comun”, a declarat, sâmbătă, premierul Ludovic Orban.

Acesta a  acuzat ”reprimarea brutală” a manifestaţiei paşnice din iunie 1990.

”Această reprimare brutală este cu atât mai gravă cu cât avuseseră loc alegeri, era o putere instalată, manifestaţia era departe de a crea un risc. Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat arată ura viscerală pe care au avut-o comuniştii care au confiscat Revoluţia faţă de oamenii care au lumina, care au primit lumină în minte prin învăţătură, prin credinţă. Devalizarea acestei pieţe, practic, a fost o operaţiune prin care puterea proaspăt instalată s-a delegitimat instantaneu şi a arătat că nu respectă în niciun fel libertatea, democraţia, drepturile individuale şi mai ale, îi urăşte pe aceia care gândesc liber”, a mai declarat Orban. 

Premierul a precizat că a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru renovarea Palatului Universităţii, ”un modest act din partea Guvernului”, şi a precizat că acest lucru trebuia să se întâmple de mult timp.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.