Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, referindu-se la desemnarea lui Florin Iordache la şefia Consilului Legislativ, că aceasta arată o dată în plus că majoritatea PSD din acest parlament trebuie să plece acasă. El a susţinut că singurii parlamentari care au votat cu candidatul susţinut de PNL Augustin Zegrean au fost cei de la PNL. El a anunţat că după alegeri vor fi reformate toate instituţiile statului şi vor fi alungaţi ”toţi politrucii PSD plantaţi împotriva bunului simţ”. Liderul USR, Dan Barna, afirmă, miecuri, că ideea că USR ar fi votat pentru ca Florin Iordache să ajungă preşedinte la Consiliul Legislativ este ”absurdă” şi acuză PNL că a avut parlamentari care au votat în favoarea acestuia. Barna consideră că ”numirea lui Florin Iordache este o ruşine şi o palmă pentru statul român”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Barna: Numirea lui Florin Iordache, o ruşine şi o palmă pentru statul român; A câştigat cu o majoritate largă/ Voturile USR nu sunt acolo/ O parte dintre cei din PNL au votat cu Iordache, pentru că altfel nu aveau cum să iasă cifrele

“Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament arată o dată în plus că acest Parlament, majoritatea PSD-istă din acest Parlament, trebuie să plece acasă. Să pui în fruntea Consiliului Legislativ pe cel care s-a afirmat ca violatorul justiţiei independente din România, omul care a scos milioane de oameni în stradă prin proiectele aberante în domeniul Justiţiei, eu nu pot să înţeleg. Îmi arată clar că PSD şi cei care au votat alături de PSD sunt în pragul nebuniei şi nu mai au nicio legătură cu realitatea opţiunilor oamenilor. Este sfidător la adresa României şi la adresa fiecărui român alegerea acestui, nici nu pot să-i spun aghiotant, acestei slugi a lui Dragnea care a răspuns la toate comenzile absurde care i s-au dat şi care este pus, iată, de o majoritate parlamentară în fruntea unei instituţii fundamentale a statului”, a afirmat preşedintele PNL. 
El a precizat că după alegerile parlamentare, vor fi reconstruiite toate instituţiile fundamentale ale statului. 
“Îi anunţ pe români că nu vom accepta, după alegeri vom reconstrui toate instituţiile fundamentale ale statului român, vom adopta legi serioase în baza legilor care funcţionează în toate ţările democratice, în baza standardelor care există la nivel european şi vom alunga din instituţiile statului toţi politrucii PSD care au fost plantaţi împotriva bunului simţ, împotriva legii şi împotriva cetăţenilor români”, a explicat Orban. 
El a lăsat să înţeleagă că Florin Iordache ar fi fost sprijinit pentru a ajunge în fruntea Consiliului Legislativ şi de către parlamentarii USR. 
“PNL a avut candidat pe domnul Zegrean şi toate voturile pe care le-a obţinut domnul Zegrean sunt voturilor PNL. (…) După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate. Dacă ne uităm la voturile obţinute de Iordache şi la voturile candidatului USR la vicepreşedintele Consiliului Legislativ, asta e concluzia care se poate trage”, a explicat Orban, întrebat dacă Iordache a fost desemnat şi cu voturile USR.
El a menţionat că singurii parlamentari care au votat cu Augustin Zegrean pentru preşedinţia Consiliului Legislativ au fost cei de la PNL. 
“Noi am solicitat prelungirea termenului pentru că ni s-a părut nefiresc, am sperat că se poate purta o discuţie şi că PSD nu se va încăpăţâna în a-l nominaliza pe Iordache în sfidarea întregii societăţi româneşti, dar asta contează mai puţin. Am avut candidat, am avut un candidat serios, un candidat care a condus CCR, un candidat care are cariera profesională şi expertiza necesară ca să îl recomande pentru ocuparea unei funcţii atât de importante cum este funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Din păcate, singurii parlamentari care au votat cu domnul Zegrean au fost parlamentarii PNL. Cum au votat ceilalţi, se poate vedea pe voturi”, a mai afirmat Orban.

Matematic, pe baza prezenţei la vot pe grupuri parlamentare şi a cifrelor anunţate după vot - total voturi, voturi anulate, voturi ”pentru”, voturi ”împotrivă”,  rezultă că Florin Iordache nu a fost desemnat la conducerea Consiliului Legislativ doar pe baza voturilor PSD sau ale aliaţilor din Parlament.

Conform anunţului făcut de la tribuna Parlamentului, la şedinţă au fost prezenţi 240 de senatori şi deputaţi.
 
Dintre aceştia, 41 au fost de la PNL, 21 de la USR, 5 - UDMR, 4 - Grupul minorităţilor, 2 - PMP, iar restul de 167 au fost parlamentari PSD şi Pro România.
 
Votul a fost vot secret cu buletine.
 
La votul pentru preşedintele Consiliului Legislativ, din cele 240 de voturi exprimate, 12 au fost anulate.
Au fost înregistrate 185 de voturi „pentru” şi 43 de voturi „împotrivă” în cazul lui Florin Iordache.
 
Matematic, presupunând că toţi ceilalţi parlamentari în afara celor din PNL şi USR au votat pentru Iordache, adică 178, rezultă că au fost cel puţin şapte parlamentari din PNL sau USR care au votat pentru Iordache.
Fostul judecător al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „împotrivă”, ceea ce, dacă  este luată în calcul afirmaţia la Orban conform căreia toţi liberalii plus l-au votat , duce la concluzia că au fost şi senatori şi deputaţi USR care au votat împotriva lui Zegrean.
 
Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR. Acesta a primit 174 de voturi favorabile şi 17 împotrivă, în condiţiile în care au fost 49 de voturi anulate, sprijinul PSD fiind consistent în acest caz.
Liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, afirmă, însă,  că "USR nu l-ar vota în vecii vecilor pe Florin Iordache nici la şefia unei scări de bloc" şi căastfel de afirmaţii despre reprezentanţii formaţiunii sunt "ridicole". "Din calculul voturilor pentru dl. Zegrean, adică 41, şi cel al prezenţei USR, ar rezulta că nu toţi parlamentarii PNL şi-au votat propriul candidat. M-a mirat şi pe mine acest rezultat", adaugă el.
 
Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, după vot, că mutarea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este ”o sfidare la adresa oricărui român cinstit”. 
 
”Domnul Iordache a fost vârful de lance al regimului Dragnea în lupta pentru distrugerea justiţiei independente”, susţine Barna, afirmând că pentru asta, Iordache ”a fost răsplătit cu un post pe viaţă în fruntea unei instituţii a statului român”.
 
Liberalii au transmis că PSD reuşeşte să compromită, prin toxicitatea alegerii lui Florin Iordache, o nouă instituţie fundamentală în statul român - Consiliul Legislativ. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.