Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, la Chişinău, că prin această vizită, nu au urmărit altceva decât să transmită mesajul de continuitate şi de asigurare a coerenţei, sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE - Preşedintele Senatului s-a referit şi la apartenenţa la NATO, arătând că sunt elemente de securitate pe care o astfel de organizaţie, asigură şi, în proximitatea războiului din Ucraina, cetăţenii au nevoie să se simtă protejaţi, să simtă că există structuri şi instrumenente prin care se poate asigura siguranţa şi securitatea deplină, ca viaţa să meargă înainte, să avem investiţii, să putem să avem dezvoltare economică şi să putem să sperăm la o viaţă mai bună.
 
”Ţara noastră a făcut toate demersurile şi împreună cu domnul Preşedinte, împreună cu Guvernul Republicii Moldova au fost luate o serie întreagă de măsuri pentru a putea sprijinii, din punct de vedere tehnic, în elaborarea tuturor celor necesare pentru îndeplinirea cerinţelor europene şi, în momentul de faţă, aşa cum bine ştiţi, există şi partea aceasta de contribuţie directă prin care ţara noastră s-a angajat cu tehnicieni cu experinţă pentru a răspunde la cele 9 recomandări ale Comisiei Europene. Urmează, în perioadă următoare, să aibă loc evaluare. Sperăm într-o evaluare pozitiză. Din toamnă, Comisia să transmită propria evaluare şi recomandări, astfel încât, din luna decembrie să existe o decizie politică la nivelul Consiliului pentru deschiderea procesului de negociere.  Este absolut necesar ca Republica Moldova să beneficieze de această decizie pentru că, practic, nu reprezintă nimic altceva decât intrarea pe o coerenţă a procesului de aderare”, a subliniat preşedintele Senatului. 
 
Nicolae Ciucă a menţionat că, în relaţiile bilaterale, au discutat ”toate elementele de abordare tehnică pe domeniile de specificitate, astfel încât să putem să asigurăm sporirea interconectării în domeniul energetic, în domeniul infrastructurii, în domeniul economic”. 
 
”Am discutat despre Forumul iniţiativei celor 3 Mări, care urmează să aibă loc la Bucureşti, în luna septembrie. Invitaţia este adresată şi, în marja acestui forum, are loc o întâlnire a mediului de afaceri. O întâlnire în cadrul căreia sunt convins că, prin demersurile noastre şi prin prezentarea clară a oportunităţilor pe care Republica Moldova le are să atragă un număr cât mai mare de investitorii. De altfel, noi ne-am angajat ca în perioada următoare să discutăm şi să asigurăm garanţii investitorilor deja prezenţi în România, pentru o extensie în Republica Moldova. Este nevoie de această creştere economică a republicii Moldova pentru a putea să se alinieze în toate demersurile tehnice pe care deja le-a făcut în procesul de aderare. Este absolut nevoie de creştere economică şi de asigurarea unei trend pozitiv în dezvoltarea economică”, a spus Ciucă. 
 
El a subliniat că Republica Moldova ca şi România are potenţial şi oportunităţi şi ele trebuie doar prezentate şi garantate printr-o stabilitate politică şi printr-o predictibilitate şi o perspectivă a mediului de afaceri, astfel încât să poată să investească.
 
”Am avut, de asemenea, discuţii pe domeniul legislativ, l-am asigurat pe domnul preşedinte că vom face tot ceea ce este necesar astfel încât experienţa pe care noi am acumulat-o în această perioadă, de adaptare a legislaţiei României la standardele europene, să fie completată cu cea de ultimă perioadă, prin care ne-am asumat reforme prin PNRR şi finanţare de la nivelul Uniunii Europene, astfel încât prin aceste noi standarde din legislaţia românească să asigurăm un transfer către legislativul din Republica Moldova. Iar la aceasta, i-am prezentat domnului preşedinte oportunitatea unei complementarităţi cu ceea ce înseamnă modificarea şi adaptarea legislativă din ţara noastră, cerută de standardele procesului de aderare la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare economică, OCDE. Ca atare, toate aceste chestiuni sunt cât se poate de benefice şi avem deschiderea necesară să le punem la dispoziţia Legislativului din Republica Moldova.   Sunt deja, cum a precizat şi domnul preşedinte, activităţi comune prin care Comisiile de specialitate lucrează împreună şi la Chişinău şi la Bucureşti şi în felul acesta transferul de expertiză este facilitat”, a spus Ciucă.
 
Preşedintele Senatului a spus că orice activitate care ţine de diplomaţia parlamentară o asumă în continuare şi vor sprijini Republica Moldova pe liniile acestea principale, pe obiectivele principale, astfel încât să se îndeplinească.
 
”Este un vis, un vis frumos dar care va deveni realitate cât de curând şi eu sper foarte mult ca prin măsurile, prin sprijinul care s-a acoradat, tot ceea ce Republica Moldova a documentat la Comisie să ducă la o decizie pozitivă pentru deschiderea negocierilor în procesul de aderare”, a mai spus Ciucă. 

 

 

ŞTIREA INIŢIALĂ - Nicolae Ciucă a făcut declaraţii împreună cu preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu. ”Prin această vizită, nu am urmărit altceva decât să transmitem mesajul de continuitate şi de asigurare a coerenţei, sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană”, a spus Ciucă la Chişinău. Preşedintele Senatului a arătat că decizia Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană nu face decât să consolideze această voinţă şi această trăire de intrare în familia, casa Uniunii Europene”.

”Este foarte important să explicăm pentru toată lumea, să înţeleagă beneficiile de ţară membră a UE şi pot să dau câteva exemple din perspectiva şi experienţa României, ca ţară cu drepturi depline, începând din anul 20027. În toată această perioadă de timp, România a beneficiat de sprijin financiar constând în 54 de miliarde de euro. Vă pot spune că anul trecut am reuşit să avem o creştere economică şi să depăşim aceste crize suprapuse şi succesive, reuşind un grand de absorbţie de aproximativ 11,3 miliarde de euro din fondurile europene”, a completat Nicolae Ciucă

El s-a referit şi la tranzitul cerealelor din Ucraina, afirmând că ”s-a reuşit prin măsuri la nivelul Comisiei Europene şi la nivel guvernamental să se asigure o stabilitate, astfel încât fermierii din ţările de graniţă să nu sufere din plin aceste efecte”.

”Pe o analiză simplă, anual, în România, sprijin din fondurile europene pentru agricultorii români se ridică la aproximativ 2,9 miliarde de euro, 2 miliarde plăţi directe şi 900 de milioane investiţii în agricultură”, a mai spus Ciucă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.